Статии - 10 идеи как да популяризираме дарителска кампания във Facebook
21-ви април 2023

10 идеи как да популяризираме дарителска кампания във Facebook

В днешно време разполагаме с много възможности за популяризиране на дарителска кампания, като неминуемо най-лесния, удобен и безплатен начин е чрез социалните мрежи. Фейсбук е водещата сред тях и няма да е преувеличено, ако кажем, че попада в графата  "задължителни за използване", когато става дума за интернет маркетинг. Може да я използвате като основен канал за комуникация със своите дарители и чрез нея да ги пренасочвате към дарителската ви кампания, която сте създали в сайт за благотворителност като PavelAndreev.BG  с цел по-лесно набиране на средства.

Личните ни наблюдения показват, че малцина успяват да се възползват напълно от възможностите на Facebook, за да подобрят представянето на своите дарителски кампании. Правилното менажиране на социалните канали може да увеличи в пъти резултатите, които сте постигнали до момента. В днешния материал ще ви споделим няколко ценни съвета и напътствия, които може успешно да приложите към своята дарителска кампания и значително да подобрите представянето й във Facebook.

Създадох страница за кампанията и сега какво?

Много хора изчерпват своята работа в социалните мрежи със създаването на страница и качването на няколко публикации със снимки и текст свързани с дарителската кампания. Това обаче е крайно недостатъчно и трябва да подходите далеч по-сериозно, за да се надявате на добри резултати.

Преди да започнете да публикувате информация в социалната мрежа, то убедете се, че сте попълнили коректно всички данни и потребителите лесно могат да се ориентират в нея, когато разглеждат профила й. Опишете дейността и целите на кампанията. Представете себе си и оставете данни за контакт. Погрижете се цялата информация, която смятате за необходима да бъде на видно и достъпно място. Вашите последователи трябва да могат да се ориентират бързо и лесно, без да губят време в търсене на това, което ги интересува. Създайте call-to-action бутони и бързи външни връзки към дарителската кампания, която сте създали в сайт за благотворителност като PavelAndreev.BG.

Обърнете по-специално внимание на профилната снимка и на корицата, тъй като това ще са първите неща, които ще видят хората. Хубаво е в корицата да посочите основните неща свързани с каузата ви. Измислете слоган и призив за действие, който да подтикне хората да се присъединят към кампанията под една или друга форма.

Споделяйте публикациите си

След като страницата е готова, то сега идва по-трудната част - нейното разпространение. Като за начало  най-лесното нещо, което може да направите е да поканите своите приятели да я харесат, за да натрупате някаква база. Ако пък и те поканят своите приятели да я харесат още по-добре! Резултатите, които може да очаквате от това са по-скоро субективни, тъй като до голяма степен зависи от целите на кампанията и нейното естество. Например дарителска кампания за набиране на средства за лечение ще постигне много по-бързи и добри резултати сравнение кампания за спасяване на природата.

Освен с приятели, то споделете за своята инициатива и на всяко друго място в социалната мрежа, което сметнете за "релевантно". Избягвайте спам публикации, тъй като рискувате да бъдете блокирани или ограничени по някакъв начин. Освен това резултатите, които ще постигнете по този начин няма да са това, на което разчитате. Потърсете съмишленици на правилните места. Например, ако организирате дарителска кампания с цел събиране на храна за бездомни животни, то споделете за намеренията си в групи за домашни любимци. Със сигурност ще постигнете по-добри резултати, ако споделите публикациите си там, а не в група за авточасти!

Създайте група

Освен фейсбук страница може да създадете и група, в която да улесните комуникацията със своите съмишленици. Поставете ясни правила и следете за тяхното спазване, за да ограничите излишния спам и ненужните публикации. Дефинирайте ясно целите на групата и толерирайте само публикации, които са пряко свързани с целите на кампанията. Предимствата на фейсбук групите са, че позволяват воденето на дискусии и дават по-голяма възможност за комуникация между членовете на групата. Там може да публикувате анкети и да провеждате проучвания, от които да добиете впечатление за нагласите на вашите последователи.

Разгледайте и фейсбук групата на платформата PavelAndreev.BG, която е и най-големия благотворителен базар в България.

Поддържайте комуникация със своите последователи

Всеки дарител би искал да получава информация за случващото се с даренията му. Дали те се усвояват по най-добрия начин и какви резултати са постигнати до момента. Затова е важно да поддържате добро ниво на комуникация със своите последователи. По този начин ще повишите доверието и ще привлечете нови дарения и съмишленици. Споделяйте редовно актуална информация с развитието на кампанията и всяка друга дейност, която сметнете за важна. Дайте възможност на своите последователи да изкажат своето мнение относно кампанията и се вслушайте в техните съвети. Част от тях могат да ви бъдат изключително полезни и да допринесат за развитието на каузата.

Публикувайте актуална информация и създавайте ангажиращи постове

Трябва редовно да информирате своите последователи с развитието на кампанията. Публикувайте само наистина важната информация и не създавайте нова публикация за всяка нова идея или дребно затруднение, с което се сблъсквате. По този начин бихте отблъснали последователите си, ако постоянно ги заливате с незначителна информация. Старайте се да повишите ангажираността на своята аудитория, като за целта създавате мотивиращи постове, с които да докоснете сърцата на хората. Публикациите ви трябва да предизвикват реакции - независимо дали ще бъде под формата на лайк, коментар или споделяне. Най-добре и трите заедно.

Измислете свой хаштаг

Трябва да имате отличителен знак, с който да ви разпознават сред останалите дарителски кампании. Все пак не само вие събирате храна за бездомни животинки или пък искате да спасите околната среда. Фейсбук предоставя опцията "хаштаг", която повечето от вас знаят какво представлява, но все пак да обясним. Хаштагът се използва, за да помогне на хората да откриват информацията, от която имат нужда чрез близка ключова дума (хаштаг). Например - искате да потърсите информация как да помогнем на бедстващите в Турсия - чрез #prayforturkey ще открием само с един клик най-важната и релевантна информация.

Затова трябва да измислите свой отличителен хаштаг, чрез който да ви намират и в публикациите си да добавяте популярни хаштагове, чрез които да достигнете до близка до кампанията ви аудитория.

Пуснете реклама

Бихте могли да си платите на фейсбук, за да популяризира съдържанието ви. Това също е добър вариант, чрез който да "побутнете" кампанията си и да достигнете до повече хора. В случая обаче, трябва да си направите добре сметката и да уведомите дарителите си, че ще използвате част от средствата за това. Най-добрият вариант е да използвате лични средства, с които да платите рекламната кампания.

Не пренебрегвайте видео съдържанието

Неслучайно в момента най-популярната социална мрежа е TikTok, която разчита изцяло на видео съдържание. Публикувайте кратки видеоклипове свързани с дейността на дарителската кампания. Фейсбук толерира видеоклиповете и те достигат до много повече хора сравнение с стандартните публикации - снимка/текст. Спрямо целите на дарителската кампания, то дори може да пускате "лайв събития", в които да говорите за дейността или да показвате в реално време действия на терен, ако например сте се заели със засаждането на 100 дръвчета или раздаването на храна за бездомни животни.

Потърсете помощ от инфлуенсъри

Ако дарителската ви кампания бъде подкрепена от известни личности, то неминуемо ще постигнете много по-добри резултати. Не само, че ще достигне до повече хора, но и ще повиши доверието към нея. Свържете се с инфлуенсъри, които следите или такива, които смятате, че биха могли да се присъединят безрезервно към каузата ви. Споделете им за дейността си и ги помолете да се включат по един или друг начин. Това може да отключи т.нар. "вайръл ефект" и да изстреляте кампанията си на друго ниво!

Използвайте и други социални канали и сайтове за благотворителност

Никога не се ограничавайте в използването само на една социална мрежа. Възползвайте се максимално от възможностите, които предлага интернет и не забравяйте, че помощ може да дойде отвсякъде. Създайте канали във всички популярни социални мрежи и добавете кампанията си в сайт за благотворителност като този на фондация Павел Андреев. НЕ забравяйте, че платформата PavelAndreev.BG редовно се посещава от хора, които даряват и биха могли да се включат и във вашата кауза.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...