Статии - 11 съвета за успешна дарителска кампания
22-ри февруари 2023

11 съвета за успешна дарителска кампания

От позицията на хора, които имаме богат опит с провеждането на стотици дарителски кампании, екипът, който стои зад фондация PavelAndreev.BG ще ви споделим 14 съвета, които ще ви помогнат да проведете успешна благотворителна кампания. През годините сме разбрали кое ,,работи'' и кое не дава чак толкова добри резултати. Ще ви дадем насоки за това как не само да организирате своята благотворителна кауза, но и евентуалните препятствия, с които бихте могли да се сблъскате по време на кампанията.

1. Набирайте средства чрез платформата Pavel Andreev.BG

Изберете платформа, която да използвате за набиране на средства за благотворителна кампания. Нашите условия са напълно прозрачни и не удържаме никакъв процент от сумата за дарения. Единствено се приспада транзакционна такса. Идеята, с която е създадена дарителската платформа Павел Андреев, е да се превърне в най-голямата и единствена по рода си в страната. Регистрацията и създаването на благотворителна кампания през сайта е изключително лесна и въобще няма да се затрудните да я използвате. Бързият и интуитивен дизайн е само едно от съществените предимства на платформата пред всички останали. Запознайте се с Общите условия на сайта преди да стартирате кампания и при въпроси не се колебайте да се свържете с екипа на Pavel Andreev.

2. Изберете подходящо име за кампанията

Важно е да изберете име, с което да асоциирате Вашата кампания. Да предположим, че искате създадете благотворителна кампания в подкрепа на бездомните кучета или някой приют. В такъв случай трябва да измислите име, което не само да привлечете вниманието, но и да дава конкретна информация за Вашата кауза. Прекалено общо и не точно би било име от типа на ,,Събирам пари за бездомните животинки''. Бъдете конкретни. Много по-добре би било ,,Дарителска кампания за закупуване на храна за кучета от приют.. в град..'' и .тн.

3. Създайте дарителска сметка

Създаването на дарителска сметка е необходимо, когато се провежда кампания за събиране на средства за лечение. Бъдете внимателни при подписването на договора и се уверете, че НЯМА ТАКСИ, тъй като понякога банките ,,забравят'' да приложат това. Също така е важно да се запознаете в какъв срок от време ще бъде създадена сметката, тъй като при някои банкови институции тя става на момента, докато при други е нужно много време, а в такива ситуации всяка секунда е ценна! И не на последно място - когато откривате дарителска сметка, то много добре прочетете раздела с общите условия на договора. Важно е да знаете, че някои банки не изплащат разходи със задна дата и не одобряват плащания на документи, които не са издадени от лечебното заведение!

4. Създайте си план за действие

Когато има план - нещата се случват много по-лесно! В такъв момент може да ви бъде трудно да си съберете мислите и да създадете план, който да следвате, но е препоръчително да го направите. Спрямо вида и целта на кампанията си създайте опорни точки и си поставете реалистични цели, които да преследвате. Помислете как ще проведете кампанията; кои хора биха се включили в нея; кога трябва приключи и ред други подробности, за които да помислите.

5. Предоставете пълна информация относно кампанията

Често много хора бързат да публикуват кампаниите си и не обръщат голямо внимание на текста и оформлението. Не осъзнават, че именно от това зависи какъв успех ще постигне благотворителната кампания. При създаването на кампания в сайта PavelAndreev.BG потребителите получават ,,подсказки'' за минимален текст; брой снимки; заглавие и т.н. Старайте се да поднесете максимално изчерпателна и сбита информация относно каузата ви. Ето най-важните неща, които трябва да предоставите, когато организирате кампания за набиране на средства за лечение:

  • Споделете ВСИЧКИ документи, с които разполагате - епикриза, изследвания и други, с които да докажете, че човека е болен и има нужда от лечение. Към тях добавете и офертата от болницата, в която ще се проведе лечението.
  • Обяснете в подробности какво е заболяване
  • Посочете точна сума, с която разполагате до момента и сумата, която е необходима за провеждане на лечението. В случай, че не сте сигурни все още - посочете приблизителна такава.
  • Накарайте най-близките си приятели да споделят информация в мрежата през своите профили, като по този начин те ,,гарантират за вас'' и потвърждават, че наистина имате нужда от помощ. По този начин ще присъедините повече хора към каузата!
  • Споделяйте актуална информация за изразходените средства като прилагате снимки/документи, с които да удостоверите платеното.
  • Споделяйте редовно информация за състоянието на пациента - какви процедури са направени; как се чувства той и т.н.

6. Не се ограничавайте само в сайтове за благотворителност

Използвайте абсолютно всички канали, чрез които може да разпространите информация - социални мрежи; телевизии; радиа; медийни сайтове и т.н. Освен това може да организирате благотворителни събития като базари; концерти; спортни мероприятия и каквото друго се сетите, за да подпомогнете набирането на средства за кампанията.

7. Насочете усилията си към конкретни места

Споделете за кампанията си първо на местата, където смятате, че бихте могли да получите подкрепа. Например, ако сте създали благотворителна кампания за събиране на храна за бездомни кучета, то вероятно ще срещнете много по-голяма подкрепа от хора, които имат домашни любимци. Споделете за кампанията си първо във всички възможни тематични канали свързани с кучета и домашни любимци. Не очаквайте сериозна подкрепа, ако публикувате пост за кампанията си в група ,,купуване и продаване на авточасти'', например. Не, че в тази група вероятно няма хора, които обичат животните, но идеята на тази общност е съвсем друга.

8. Взимайте пример от ,,успешните''

Разгледайте успешните благотворителни кампании в платформата Pavel Andreev и почерпете информация как са се развили през различните етапи. Вижте какво бихте могли да приложите за своята кампания и не се поколебайте да ,,взаимствате''. Няма причина то да не проработи и за вас! Дори може да потърсите директна връзка с хората, които стоят за тях. Сигурни сме, че ще откликнат на молбата ви и ще ви помогнат с конкретни насоки и цели. Може дори да застанат зад кампанията ви!

9. Създайте екип

Две глави винаги мислят по-добре от една! Приемайте постоянно съвети и идеи от хора, които са свързани с каузата ви. Винаги търсете нов източник на вдъхновение и непрестанно си задавайте въпроса ,,Какво още може да се направи''. В случай, че кампанията ви добие по-сериозни размери и не смогвате с всичко - включете доброволци към нея. Със сигурност ще намерите такива. Внимателно подберете точните хора и изберете тези, с които взаимно ще поддържате огъня жив. Именно той е двигателната сила на всяка успешна благотворителна кампания.

При достигане на необходимата сума, спрете кампанията. Така ще изградите доверие в хората! Ако се наложат допълнителни процедури или лечението се промени, за което ще трябват още средства – отворете кампанията отново. Кажете какво е довело до тази промяна. Най-важното – каква е сумата, която Ви трябва.

10. Не кампания, а кауза!

Превръщането на благотворителна кампания в кауза въобще не е лесна задача. Каузата означава, че ще оставите наследство, което ще бъде от полза на другите за дълъг период от време. Ще обедините хиляди познати и непознати хора в името на доброто. Законът на Вселената е категоричен - колкото повече даваш, толкова повече получаваш!

11. Бъдете благодарни

Постоянно изказвайте своята благодарност към хората, които са подкрепили кампанията ви. Било то чрез финансови средства или друг начин. Не забравяйте, че всяка помощ е от значение и всеки лев е еднакво важен!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания