Статии - 4 лесни стъпки за създаване на ефективен имейл по повод Щедрия Вторник
8-ми ноември 2021

4 лесни стъпки за създаване на ефективен имейл по повод Щедрия Вторник

Щедрият Вторник е огромна възможност за всяка организация с нестопанска цел, но без правилното планиране може да се окаже поредното неуспешно набиране на средства. Един аспект на това събитие, който не може да бъде пренебрегнат, е създаването на подходящ имейл за събитието. Без ясна стратегия за вашата имейл кампания може да губите време, пари или да пропускате дарения. За да предотвратите загубата на тази важна възможност, започнете да прилагате план, който ви помага да постигнете целите си за набиране на средства от  Щедрия Вторник (Giving Tuesday).

Планирайте вашата имейл кампания

Има няколко основни положения, които ще искате да имате предвид, когато създавате вашата имейл кампания за Щедрия Вторник (Giving Tuesday). Насочването към правилните поддръжници, създаването на график и очертаването на цели са всички ключови елементи, които вашата организация ще трябва да установи, преди да започнете. По-долу очертаваме как трябва да изглежда всеки от тези елементи, за да може вашият екип да започне успешно кампанията ви.

Разгледайте нашата статия Как да напишем убедително писмо за набиране на средства.

1. Съберете своя целеви списък

Отворете вашия архив от дарители и започнете да ги сегментирате въз основа на най-голямата възможност да дарят. Създаването на целеви списък от видове дарители наистина може да ви помогне да увеличите максимално възможността да получавате повече дарения.

 • Един лесен начин да направите това е да погледнете кой е дарил по време на минали събития за Щедрия Вторник (Giving Tuesday) и след това да започнете да се свързвате първо с тези хора.
 • Можете също да разгледате дарители, които са дали повече от веднъж за други кампании, набиращи средства.
 • Подреждането на вашите поддръжници въз основа на тяхната честота на дарения може да ви помогне да се насочите към дарители, които е по-вероятно да дарят в Щедрия Вторник (Giving Tuesday) или да споделят вашата кампания за набиране на средства.

2. Създайте времева линия

Във връзка с вашия сегментиран списък с поддръжници, вашият екип ще трябва да изгради времева линия за вашата имейл кампания. Вашата времева линия не трябва да е твърде далеч, но също така не искате да изпращате имейли в последната минута на поддръжниците си. През това време те може да получават друго маркетингово съдържание по имейл от други организации, които следват, така че се уверете, че се свързвате редовно с тях.

 • Ако вашата организация е в състояние, можете да изберете да направите по-дълга имейл кампания, която е след няколко седмици.
 • Ако това не е възможно, започнете кампанията две седмици преди действителното събитие.
 • Ако две седмици са твърде далече, едноседмичният график може да е достатъчен, за да наберете подкрепа.
 • Докато решавате кое е най-доброто за вашата организация, имайте предвид, че по-дългите срокове може да изискват повече имейли като част от вашата кампания за популяризиране.
 • Може да помислите да ограничите графика си до една или две седмици, ако вашата организация с нестопанска цел няма ресурсите да проведе по-дълга кампания за популяризиране.

3. Поставете цели и ги следете

Получаването на дарения за Щедрия Вторник е основната цел за вашата кампания, но има и други второстепенни цели, които могат да бъдат включени като част от кампанията ви. Наличието на тези второстепенни цели може да ви помогне да създадете имейл кампании, които са по-ефективни и въздействащи.

Ето само няколко второстепенни цели и най-добри практики, които вашата организация с нестопанска цел може да започне да проследява чрез конкретната програма за имейл, която използвате:

 • Процент на отворени имейли: да накарате хората да отворят вашите имейли от Щедрия Вторник (Giving Tuesday) е първата стъпка, за да сте сигурни, че получавате дарения, поради което вашата честота на отваряне на имейлите може да ви даде представа за това как се представят вашите имейли. Дали темата ви привлича вниманието на хората, от което се нуждаете, за да ги накарате да отварят вашите съобщения и да даряват? Наличието на нисък процент на отваряне показва, че може би трябва да промените стратегията си за тема.
 • Честота на кликване (CTR): След като потвърдите, че хората отварят имейлите ви, вие също ще искате да разберете дали щракват на страницата за дарения. Проверете честотата на кликване на вашите имейли. Ниската честота на кликване означава, че трябва да промените подканващата фраза или да направите бутона за дарение по-забележим.
 • Процент на реализация: Чрез проследяване на процента на реализация за вашата имейл кампания, вашата организация може да разбере колко добре работи кампанията. Ако голям процент от хората, на които изпращате имейли, не даряват, може да е време да промените езика или стратегията на кампанията си. Тази промяна може да означава актуализиране на копието на вашите имейли или промяна на честотата на вашите имейли.
 • Степента на отпадане: Степента на отпадане е основен, но задължителен компонент на всяка имейл кампания. Той ще ви каже дали хората наистина получават вашите имейли. Това е чудесен начин да изчистите списъка си с поддръжници. Високите нива на отпадане могат да означават, че имате много стари или неточни имейл адреси. Прегледайте тези данни и започнете да почиствате списъците си с имейли за по-добро насочване в бъдеще.

4. Изработете своите шаблони за имейли за Щедрия Вторник (Giving Tuesday)

За да има успешна кампания, вашата организация ще трябва да има правилните шаблони за имейли за Щедрия Вторник. Всяка фаза от вашата имейл кампания ще трябва да има свой собствен шаблон, който можете лесно да препратите.

В допълнение към шаблоните за имейли за набиране на средства, вашият екип ще трябва да реши честотата на всеки имейл за Щедрия Вторник (Giving Tuesday). Добийте представа как може да изглежда това за вашата организация, като използвате тези прости примери и насоки за имейли за Щедрия Вторник:

Първи контакт

Първият имейл, който изпратите до своите поддръжници, ще обясни участието на вашата организация в Щедрия Вторник (Giving Tuesday). В зависимост от ресурсите на вашия екип и броя на имейлите, които са част от вашата кампания, можете да изпратите този първи имейл една до четири седмици преди Щедрия Вторник (Giving Tuesday).

 • Включете действителната дата за даряването на Щедрия Вторник.
 • Обяснете какво е събитието и защо вашата организация участва.
 • Добавете ясен призив за действие. Някои софтуерни инструменти за електронна поща ще ви позволят да добавяте бутони с призив за действие с възможност за персонализиране – така че винаги използвайте това, ако имате възможност.
 • Първият имейл трябва да е нещо като примера, включен по-долу.

Здравей __________,

На [Дата] е Щедрия Вторник (Giving Tuesday), глобално събитие, което позволява на хората от цял свят да дарят за любимата си кауза. Тази година [името ви с нестопанска цел] ще участва и ние разчитаме на поддръжници като вас да ни помогнат да променим нещата.

Запомнете датата или можете да дарите сега. С вашето дарение нашата организация може да продължи да работи и да осигурява повече храна за семейства в нужда. Тазгодишното събитие Щедрия Вторник (Giving Tuesday) ще помогне на нашата организация да постигне целта си от 10 000лв, за да предостави така необходимата подкрепа на семейства с ниски доходи - и вие можете да бъдете част от това!

[Дари сега] - бутон

Втори контакт

Можете да изпратите втория имейл по-близо до датата на действителното събитие и да се съсредоточите върху това как даренията влияят на вашата кауза. Можете също да напомните на поддръжниците, че Giving Tuesday е точно зад ъгъла. За вашето имейл съобщение имайте предвид следното:

 • Включете споменаване на вашата обща цел.
 • Посочете въздействието на едно дарение.
 • Добавете призив за действие.
 • Помолете поддръжниците да споделят вашата кампания за набиране на средства с други в социалните си мрежи, за да достигнат до потенциални дарители.

Здравей ___________,

Даряването по повод Щедрия Вторник е точно зад ъгъла! Присъединете се към нашия екип на [дата] и ни помогнете да постигнем целта си тази година. С вашето дарение нашата организация с нестопанска цел е в състояние да осигури ресурси и храна на нуждаещи се семейства в нашия окръг. Само едно дарение от 25 лв осигурява закуска и обяд за четиричленно семейство.

Ако вече сте дарили, можете да отидете още една крачка напред, за да ни подкрепите, като споделите нашето набиране на средства със семейството и приятелите си. Споделянето в социалните мрежи приближава нашата организация една крачка към достигането до повече потенциални поддръжници като вас.

Трети контакт

Третият ви имейл трябва да бъде изпратен точно преди даряването за Щедрия Вторник. Това е имейл, който можете да изберете да пропуснете, ако не разполагате с ресурси. Въпреки това, ако имате възможност, включете ги в третото си писмо:

 • Изградете вълнение и споделете напредъка, постигнат към целта си.
 • Както всички ваши други имейли, включете призив за действие.
 • Поискайте дарения, като включите бутон за дарение.

Здравей _______,

Даряването по повод Щедрия Вторник е след два дни и сме почти на половината път към целта си от 10 000лв! Помогнете на нашата организация да постигне целта си като дарите днес или на [дата]. С ваша помощ ще осигурим храна на над 5000 семейства с ниски доходи само през празничния сезон. Направете промяната днес, като дарите или помолите вашата мрежа от приятели и семейство да подкрепят тази невероятна кауза.

Последен контакт

Последният ви имейл трябва да се проведе в деня, когато е Щедрия Вторник (Giving Tuesday). Има много примери за имейли, от които можете да избирате за този важен имейл. Когато съставяте този последен имейл, имайте предвид следните указания:

 • Съсредоточете се върху вълнението на деня.
 • Имайте силен призив за действие.
 • Каквото и съобщение да изберете за този имейл, не забравяйте да го опростите и да се съсредоточите върху основната си цел – привличането на повече дарения за Щедрия Вторник, за да помогнете на вашата кауза.

Започнете с набирането на средства за Щедрия Вторник (Giving Tuesday) още днес

Сега, когато имате отправна точка за вашата имейл кампания за Щедрия Вторник (Giving Tuesday), не губете време да се лутате. Разгледайте нашите идеи за набиране на средства и съвети за набиране на средства, които вашата организация може да използва, за да превърне Щедрия Вторник (Giving Tuesday) в значимо събитие за вашата организация с нестопанска цел. Нашата онлайн платформа за набиране на средства предлага гъвкавостта, от която се нуждаете, за да направите усилията си по-въздействащи от всякога. Свържете се с нас чрез бутоните по-долу и ще стартираме вашата благотворителна кампания за набиране на средства по повод Щедрия Вторник.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания