Статии - 7 идеи за кампании в подкрепа на организации, работещи в помощ на хора, страдащи от паник атаки
7-ми май 2024

7 идеи за кампании в подкрепа на организации, работещи в помощ на хора, страдащи от паник атаки

В съвременния свят и особено след годините на пандемия паникатаките засягат все повече хора. Поне един на всеки пет човека е изпитвал онзи внезапен пристъп на силен страх, в който усеща, че губи контрол над тялото си и дори си мисли, че получава инфаркт. Много хора имат само една или две паникатаки през живота си и проблемът изчезва след края на стресовата ситуация, в която са попаднали. Но в повечето случаи те се повтарят многократно и за дълъг период от време. Тогава говорим за паническо разстройство, което не е животозастрашаващо, но може да доведе до момент, в който да влоши качеството на живот. Затова има достатъчно начини, които да повлияят благоприятно и да се стигне до етап, в който пристъпите могат да се овладяват лесно и навреме.

Потърсете помощ и още сега създайте своя кампания за набиране на средства за справяне с паник атаките.

Какви са основните симптоми, по които разпознаваме паническия пристъп

Паникатаките са характерни с това, че започват внезапно, независимо дали сте зад волана, в бизнес среща, в офиса или у дома. Много често се случват вечер, особено ако живеете сами, защото през нощта тревожността се засилва. Продължителността на един пристъп варира, както и честотата на неговата поява. Това може да се каже и за симптомите, но въпреки това те в голяма част от случаите се припокриват. Най-често паник атаката се разпознава по усещането за опасност, страх от смърт, учестен пулс, изпотяване, недостиг на въздух, треперене, гадене, горещи вълни, болка в гърдите, замаяност или прималяване, изтръпване на крайниците и дори втрисане. След като веднъж се е появила, се заражда страхът от следващата. Тогава започват да се избягват конкретни ситуации, в които това може да се случи. Симптомите на пристъп на паника често наподобяват симптоми на други сериозни здравословни проблеми и много хора, които не знаят какво точно им се случва, прибягват до спешна медицинска помощ. В това няма нищо лошо, особено ако усещате, че не може да овладеете пристъпа, защото в подобна ситуация е много важно да има някой, който да ви успокои, че не е опасно и от това не се умира.

Понякога симптомите на паническо разстройство могат да се появят и при деца, но по-често започват в края на тийнейджърските години или в ранна зряла възраст, като засягат повече жени, отколкото мъже. Както при тревожността, и тук може да говорим за рискови фактори, които отключват паникатаките. Сред тях са голям стрес, загуба на близък човек, тежко заболяване, някакво травматично събитие, голяма житейска промяна, злоупотреба с възбудими нервната система вещества. Хората, които страдат от паническо разстройство, са по-склонни да страдат от депресия, да правят опити за самоубийство или да злоупотребяват с алкохол или наркотици. И наистина - ако не се лекуват, пристъпите на паника и паническото разстройство могат да засегнат почти всяка област от живота ви. Ще започнете да се чувствате непълноценни дори и при изпълняване на най-обикновени ежедневни дейности. Но продължителността им може да доведе и до развитие на определена фобия, до избягване на конкретни ситуации, до десоциализация, до проблеми в работата, до депресия и дори до суицидни мисли.

Как да намалите моментите на криза

Добрата новина е, че паническите разстройства могат да се повлияват много добре с помощта на психотерапия и лекарства – било то самостоятелно или в комбинация. Но и в двата случая е необходима консултация със специалист, както и продължителна терапия. Пътят към овладяването на пристъпите, особено когато са много чести, е дълъг и изисква и някои практики, които може да прилагате в моментите на криза или с които може да подобрите ежедневните си навици.

 • Дишане

Вероятно първото нещо, което чувате в моментите на паника, е „дишай“. Да, има различни дихателни техники, които помагат да се успокоите, когато започнете да изпитвате тревожност и да предотвратите кризата. Дълбокото коремно дишане, което трябва да се направи бавно и леко, е много ефективно в тези случаи.

 • Повече спорт

Физическото натоварване помага за всякаква стресова ситуация, а дейности като бягане, ходене, плуване и йога могат да ви помогнат да се отпуснете. Дори и да отделяте по половин час на ден за упражнения (може и у дома), това със сигурност ще подобри както физическото, така и менталното ви здраве.

 • Медитация

Тази техника за релаксация е една от най-успокояващите ума, но трябва да се прави редовно. Не е нужно да отделяте много време, като е достатъчно 10-15 минути сутрин или вечер преди лягане, за да се освободите от негативните мисли, поне за малко.

 • Добрият сън

Липсата му води често до тревожност, изтощение и стрес, затова трябва да намерите начини да подобрите неговото качество и продължителност. Техниките за релакс, чаша успокояващ чай или топла вана могат да са само част от навиците, които може да си създадете преди лягане.

 • Храненето

Здравословната диета с редовни хранения също спомага за поддържане на добра енергия и тонус на организма, а това влияе и върху тревожността. Добре е да се избягват напитки с кофеин, които стимулират допълнително нервната система.

 • Споделяне

Ако знаете какво причинява безпокойството ви, може да е по-лесно да намерите начини да го управлявате. Вероятно ви е трудно да обясните на хората защо се чувствате по този начин, но разговорът с някого може да ви помогне да намерите решение. В моменти на криза е важно да имате близък човек или приятел, на когото може да се обадите, за да говорите, защото това помага в момент на криза. Ако нямате такива хора, може да потърсите група за взаимопомощ.

Как да организирате кампания за подкрепа на хора или организации, които се борят с този проблем

Много изследвания показват, че едно от нещата, което помага при паническо разстройство, е грижата за някой друг или това да направим добро за някой друг. Затова ви предлагаме няколко начин да организирате кампания в подкрепа на приятел или нещо повече - на организация, която работи в помощ на засегнати от паникатаки хора, дори и ако не вие страдате от този проблем, а ваш близък човек.

 • Станете доброволец

Това може да се изрази в малки жестове към хора, които са в нужда или криза, или доброволстване към конкретна организация, която работи с такива хора. Може да станете ментор, като влезете в роля на изслушващ, защото, както вече споменахме, споделянето е едно от нещата, които помагат за овладяване на паникатаките.

 • Споделете с общност/ приятели

Все още има хора, които не осъзнават колко важен е проблемът с психичното здраве. Затова може да организирате дискусия в близкото си обкръжение (съседи, колеги, приятели), за да повдигнете този въпрос. Може да разкажете личната си история или на ваш приятел. По този начин не само ще допринесете за осведомеността на проблема, но и за вероятно подпомагане на хора в криза.

- Организирайте събитие

Може да включите вашата общност в набиране на средства, като организирате някакво събитие. Може да е малък концерт, дегустация на вино или пък нещо състезателно (например с бордови игри или някакъв тип quiz), чрез които не само ще помогнете за повече информираност за паникатаките, но и ще набавите сума, която може да дарите на дадена организация.

 • Въвлечете в идеята си своя работодател

Има много компании, които не само обръщат внимание на психичното здраве на своите служители, но се включват и в редица благотворителни събития. Затова може да говорите с вашия HR мениджър или с прекия си ръководител, за да представите идеята си, да споделите на кого искате да помогнете и как компанията също може да се включи с дарение или със собствено събитие за набиране на средства.

 • Говорете с психолози

Психотерапията е един от начините за справяне с паникатаките, затова може да намерите един или няколко психолози, които доброволно биха помогнали на дадена организация и биха работили с пациенти, които нямат финансови възможности. По този начин те ще имат достъп до специализирана помощ.

 • Използвайте фъндрейзинг платформа

Понякога средствата за лечение на паническо разстройство не са никак малко, затова може да подкрепите организация, която помага на засегнати хора, като организирате кампания за групово финансиране. Чрез онлайн платформата PavelAndreev.BG ще може да го направите бързо и лесно. Достатъчно е да изберете конкретна организация, на която искате да помогнете, за да привлечете по-лесно дарители, разказвайки нейната история. PavelAndreev.BG позволява да проследявате как се развива кампанията, за да сте наясно колко активно може да споделяте за нея с общността си, използвайки социалните мрежи.

 • Възползвайте се от силата на социалните мрежи

Именно чрез тях лесно може да популяризирате своята фъндрейзинг кампания в платформата PavelAndreev.BG. Освен това, ще стигнете по-лесно да хора, които искат да станат дарители, затова винаги добавяйте в публикациите си линк към платформата, за да ги улесните максимално. Именно там може да предизвикате дискусия за проблемите с паникатаките, за да провокирате и други хора да споделят, ако имат този проблем. Може да създадете и хаштаг, с който да обедините целта на кампанията си и да ангажирате общността с неговото

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания
Платформата започва процес по смяна на валутата от ЛЕВА в ЕВРО. Опцията "дарение по IBAN" е временно спряна, за да се сменят сметките към еврови. НЕ дарявайте по сметки на фондацията, които откривате извън платформата!