• Начало
  • Блог
  • Статии
  • Благотворително набиране на средства за облекчаване на последствията от коронавируса: Как можете да помогнете в битката?
Статии - Благотворително набиране на средства за облекчаване на последствията от коронавируса: Как можете да помогнете в битката?

Благотворително набиране на средства за облекчаване на последствията от коронавируса: Как можете да помогнете в битката?

С настъпване на пандемията от коронавируса в България, дойдоха времена на несигурност и страх, както за здравето, така и за работата ни. Много лесно човек би могъл да се почувства безпомощен, но има много неща, които можем да направим, за да се борим с последствията от коронавируса. Освен да спазваме препоръките на Националния оперативен щаб (НОЩ), всички хора можем да направим редица други неща, с които да помогнем на засегнатите хора.

Всички ние можем да помогнем и да изпълним своя дълг като се включим в  благотворителни кампании за набиране на средства за борба с последствията от коронавируса. С нарастване на броя на случаите все повече хора се нуждаят от жизненоважна медицинска помощ, както и от ежедневна помощ – доставки на храна и провизии за хората, които са в карантина и нямат кой да им помогне.

Какво представлява коронавирусът и как можете да се предпазите от него? 

Единственото сигурно нещо в момента за коронавируса е, че това е респираторна инфекция, която може да се предава от човек на човек. Все още вируса не е напълно изследван и лекарите продължават да го изследват. За това е много важно да се вслушвате в съветите само на лекарите и да не се поддавате на информацията, която се разпространява от нелигитимни източници в интернет.

За да получавате най-новата информация и факти за коронавируса, използвайте Българския единен информационен портал. Ежедневно в сайта се публикуват не само броя болни, но и актуалната обстановка в България и по света. Също така е много важно да се спазва лична хигиена – често миене на ръцете и използване на дезинфектант, да не се докосва лицето с мръсни ръце, да не се пипат очите и да се спазва дистанция с останалите хора.

Допълнителни мерки, които можете да предприемете е преди пътуване да разгледате Българския единен информационен портал, където ще откриете актуалната обстановка по области в България. След като се уверите, че областта към която искате да пътувате е безопасна, можете да потеглите на път.

Защо е важно да се подкрепят болните и засегнатите от COVID-19? 

Последствията от коронавируса са не само за болните, но много по обширни и тежки. Към днешна дата има цели държави, които са поставени под локдаун (lockdown). В Италия, например, има над 16 милиона души поставени под карантина с цел да се предотврати разпространението на коронавируса.

С такъв огромен брой хора под карантина и още много, които се разболяват всекидневно, правителствата трябва да реагират много бързо. Проблемите са като лавина – липса на храна, спешна финансова помощ, недостиг на средства за плащане на наем, кредити и т.н. Масово хората изпитват затруднения, защото губят работните си места и не мога да покриват ежемесечните си разходи. Също така болните, които са загубили работата си, не могат да покриват разходите по лечението си.

Начини за осигуряване на финансова помощ за последствията от коронавируса 

Тъй като заплахата от ковид-заразата нараства и натоварва икономиката и здравната ни система, ето няколко неща, които всеки от нас може да направи, за да помогне:

  1. Директна финансова помощ на лица засегнати от коронавируса. 

Разходи за живот

Едни от най-засегнатите хора са тези, които работят в ресторантьорския и хотелиерски бизнес, служителите в големите търговски центрове тип МОЛ, служителите в нощни клубове и барове, както и хората, които работят почасово. Тези хора губят работата си за неопределен период от време и нямат възможност да поркиват постоянните си разходи – храна, лекарства, наем, кредит и други. Поради това е важно да изпреварите кризата и да помогнете на човек в нужда. Можете да му помогнете с предложение за работа или като поговорите с него от какво има нужда.

Храна, вода и други провизии от първа нужда

Има домакинства, които са изключително засегнати от коронавируса. Те имат спешна нужда от провизии от първа нужда. Можете да им помогнете и няма да ви коства много.

Подкрепа за малкия бизнес и безработните

В следствие на коронавируса има много малки предприятия, които са тежко засегнати – имат много болни работници и се налага да преустановят дейността си или в следствие на икономическата криза нямат работа и се налага да затворят и освободят служителите си. Стартиране на кампания за събиране на средства за вашия любим ресторант, бар, кафене или бутик е един от начините да помогнете на собствениците на бизнеса, както и на служителите. Също така можете да помогнете като разпространите кампанията в социални мрежи като Facebook или Twitter, за да привлечете повече дарители. Също така можете да дарите и сами на бизнеса.

  1. Създаване на пакет от грижи за намаляване на риска от заразяване. 

Въпреки че всички вземат предпазни мерки, някои хора от нашето общество са изложени на по-голям риск и са по-поддатливи на вируса. Това са хората в напреднала възраст и хората с придружаващи заболявания. Хората, които са трудно-подвижни и имат нужда от помощ от асистент, преживяват карантинния период много трудно. За да помогнете на тези лица трябва да помислите за създаване на пакет от грижи, които да намалят риска от заразяване.

Например – доброволци в Чикаго създадоха такъв пакет от грижи. С нарастването на заплахата от COVID-19 тези доброволци предприеха действия и изготвиха план за снабдяване на хора, които се нуждаят от най-голяма помощ по време на кризата. В България също има организации, които се занимават с разнос на провизии на трудно-подвижни хора.

  1. Стартирайте кампания за набиране на средства за себе си или за някой друг.

Друг чудесен начин за помощ е чрез създаване на кампания за набиране на средства за вас или в помощ на някой друг човек в нужда. По този начин ще помогнете на човек болен от COVID-19 да преодолее трудностите и последствията от вируса – икономически и здравни.

Разбира се, можете да създадете кампания за набиране на средства за вас. Възможно е да имате тежко болен член на семейството, да имате нужда от помощ за грижата за децата ви или да сте останали без работа в следствие на коронавируса.

  1. Дарете за кауза, която се бори за облекчаване на последствията от коронавируса. 

Друг чудесен начин да помогнете е като направите дарение на някоя организация, която се бори срещу последствията с коронавируса. Като допринасяте за благотворителни организации, които се занимават с това, предоставяте пряката си подкрепа за каузата.

Предприемете действия за набиране на средства за борба с последиците от коронавируса още днес! 

Стартирайте кампания за набиране на средства за борба с коронавируса или помислете кой е вашият начин да се борите с пандемията от COVID-19. Да помогнете сега е от ключово значение. Независимо дали ще се свържете с мен, за да поговорим или ще предприемте друга крачка, важното е да се решите да започнете да помагате сега, а не утре.

Сподели