Статии - Дарете за пострадалите при война: Как да съдействаме за подпомагане на хората в нужда
17-ти октомври 2023

Дарете за пострадалите при война: Как да съдействаме за подпомагане на хората в нужда

Не бива да забравяме, че от помощ по време на война се нуждаят не само  тези, които са останали в домовете си или бягащите от нея в други държави, но и самите военнослужещи.

Днес повече от всякога е важно да си помагаме и да се подкрепяме. Един от начините е като се включваме във фъндрайзинг кампании. Чрез тях можем да предоставим храна, дрехи, лекарства, подслон или финансови средства.  Освен материална, подкрепата може да бъде още психологическа или медицинска. Важното е да подадем ръка и да помогнем на тези, които се нуждаят от нея по време на война. В никакъв случай не бива да оставаме безучастни към случващото се около нас.

Много хора от цял свят предлагат помощ, отварят сърцата и домовете си за прогонените и бягащите от войната. Ако искате да се присъедините към тях, може да се включите като дарител, доброволец или дори инициатор на благотворителностСъздайте собствена  фъндрайзинг кампания за набиране на средства за подпомагане на засегнатите от войната. Съветваме ви внимателно да прецените възможностите си и да се захванете като организатор с тази отговорна задача само, ако сте напълно уверени, че ще успеете да се справите.

От какво се нуждаят пострадалите при война

Честно казано - много и различни са нещата, от които се нуждаят пострадалите при война. В такива време те имат най-голяма нужда от сигурност, подслон и подкрепа. Разбира се и материалната помощ е от значение в такива кризисни ситуации. За да им бъдем в помощ е добре да им бъдат осигурени, някои основни стоки и продукти, като:

 • Храни като месо, зеленчуци, плодове, олио, зърнени храни, макаронени и тестени изделия, консерви и други;
 • Дрехи и обувки. За събирането им се организират различни дарителски кампании или се обособяват събирателни пунктове, където всеки желаещ може да донесе пуловери, тениски, панталони, рокли, якета, жилетки, чорапи, шалове, шапки и обувки. Останалите без подслон имат нужда още от палатки, спални чували, одеяла, хигиенни материали и други;
 • Лекарствата са сред основните неща, от които се нуждаят пострадалите при война, особено тези, които са животоспасяващи или поддържащи. Най-голяма нужда от лекарства имат хората страдащи от диабет, от сърдечно-съдови заболявания, хората с бъбречна недостатъчност, бременните жени, раково болните и т.н.

Освен от материална помощ, пострадалите при война имат нужда и от психологическа подкрепа и медицински услуги. Това се отнася не само за цивилното население, но и за военнослужещите. Финансовата подкрепа също е много важна, за възстановяване на жилища, училища и други обществени сгради, пътна инфраструктура и т.н.

Провеждане на дарителски кампании за хуманитарна помощ

Хуманитарна помощ  на пострадалите при война се предоставя от широк кръг хуманитарни организации, каквито са:

 • Организация на обединените нации(ООН);
 • Червения кръст;
 • Червения полумесец;
 • Международни и национални НПО и други.

Такъв вид помощ се предоставя и от много местни фирми, предприятия или физически лица. Дарителски кампании за набиране на хуманитарна помощ може да бъдат организирани от фондации, частни или държавни организации, които чрез сайтове за дарения или чрез онлайн медиите и социалните мрежи споделят своите идеи за благотворителност. Използват се всички възможни масови канали за информация, за да могат да достигнат до колкото се може по-голям брой хора, които да се включат в тази инициатива.

Оказване на медицински услуги и психологическа подкрепа на пострадалите при война

Предоставянето на медицински услуги на пострадалите при война е още един начин да помогнем, не само на цивилните, но и на войниците. Винаги има нужда от доброволци, които да положат труд в полевите болници. Също така чрез благотворителност се организират дарителски кампании, чиято крайна цел е предоставянето на необходимите лекарства, медикаменти и комплекти за първа помощ.

Много често по време на война се организират и благотворителни кампании за даряване на кръв, при което на определите за това пунктове всеки може да се включи и да даде своя принос за спасяването на човешки животи.

В полза на пострадалите при война хора можете да се включите в организирана благотворителна кауза. С благотворителна дейност се занимават различни правителствени и неправителствени организации за чийто кампании вероятно вече знаете чрез мас медиите. Не пренебрегвайте и кампаниите в помощ на пострадалите от войната, които може да срещнете в сайтовете за дарения. Разбира се, винаги проверявайте на кого дарявате своите средства, за да не попаднете на измамници.

Този тип дарителски кампании за набиране на средства са насочени към:

 • Незабавно и навременно предоставяне на помощ на хората с посттравматичен стрес, тези изпаднали в шок, паника и други психични разстройства;
 • Осигуряване на необходимите медикаменти за лечение и профилактика;
 • Предоставяне на услуги за психично здраве и психологическа подкрепа;
 • Мобилизиране на спешни медицински екипи от психолози и социолози, в помощ на пострадалите при война;
 • Осигуряване на достъп до здравни заведения, особено за жените, децата и възрастните, както и хората със съществуващи психологически проблеми.

Дарете за пострадалите при война

Организирането на дарителски кампании е честа практика в много страни,  която цели набирането на средства, за справяне с проблемите в различни отрасли, свързани с военната ситуация. Не бива да бъдем безучастни към случващото се и никога да не забравяме, че войната е най-лошото нещо, което може да се случи.

Това, което всеки от вас може да направи е да организира кампания за набиране на средства при война, като сподели своите идеи за благотворителност с различни организации, чрез онлайн медиите или социалните мрежи или пък просто да се включи към някоя активна кампания. Ако сте готов да дарите на пострадалите при война, можете да се свържете се и с местните организации, които са организатори на дарителски кампании, за да разберете как можете да помогнете. Събраните от тях средства се предоставят на съответната агенция за управление на извънредните ситуации.

Как фондация Павел Андреев помага на пострадалите при война

Ние от Фондация Павел Андреев сме съпричастни със случващото се в зоните, в които се провеждат военни действия и сме твърдо против всяка война. Използвайки нашата платформа може да окажете своята съпричастност към случващото се по света. На сайта на Павел Андреев ще откриете не една или две краудфъндинг кампания за пострадалите при войната, чрез която се стреми да привлече колкото се може повече хора с идеи за благотворителност.

Разгледайте активните кампании за набиране на средства PavelAndreev.BG и се включете към някоя от тях. Платформата ви дава възможност още да реализирате своя фъндрайзинг кампания. Ако имате нужда от съвет за това как се създава благотворителна кампания през сайта за дарения на Фондация Павел Андреев - разгледайте блога ни, където ясно сме описали целия процес - стъпка по стъпка или ни пишете и ние ще отговорим на всеки въпрос, свързан с платформата!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...