Статии - 🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️Десет грижовни начина да помогнем на съсед в нужда
24-ти март 2021

🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️Десет грижовни начина да помогнем на съсед в нужда

Да бъдеш „добър съсед“ е все по-рядко срещано явление - проучване от 2018 г. на Pew Research разкрива, че повечето американци признават, че познават само някои от тези, които живеят на тяхната улица, докато 23% от тези под 30-годишна възраст не знаят нито един. На вас познато ли ви това? Познавате ли хора във Вашия блок? Или на Вашия етаж? Най-вероятно много малко от тях. Не трябва обаче да е така. Проучванията показват, че микровзаимодействията повишават удовлетворението от живота - което означава, че дори един мил коментар мимоходом може да озари деня ви, както и на съседа ви. Всеки от нас може да свърши своята работа за ближния си в момент на нужда и трябва да се подкрепяме.

Десет хубави неща, които трябва да направите за вашия съсед

Може да не мислите, че когато помагате на другите, вие помагате на себе си, но това е вярно. Когато хората се справят добре, мозъкът отделя химикали, които ги кара да се  чувстват добре, като окситоцин и серотонин. Чувствате се по-позитивни, изпълнени и свързани с хората около вас, а самочувствието ви се повишава в процеса. Ако имате нужда от страхотни идеи за това как можете да помогнете на съседа си, по-долу сме съставили списък с десет хубави неща, които трябва да направите.

1. Направете домашно приготвено ястие и го дайте на някой от съседите си

Поддаването на вкусна храна, която сте приготвили сами, е прекрасен акт на доброта. Майка с ново бебе, възрастен съсед, който има проблеми с готвенето, семейство, което се бори с медицинска ситуация и проблем - всички те ще оценят вашите усилия. Освен това не струва много и ястието може лесно да се приготви предварително.

2. Подарете малък подарък-изненада

Малките признаци на благодарност са началото на дълъг път към изграждането на приятелска връзка със съседите ви. Изпечете няколко домашни бисквитки или просто сложете всички съставки в буркан заедно с ръкописна рецепта за евтин, но вкусен подарък. Подаръкът може да бъде и под формата на вашето време, което сте отделили или под формата на помощ, като например да събиране на пощата, докато съседите са на почивка, или помощ при по-малък ремонт на дома, ако имате умения.

3. Започнете благотворително онлайн набиране на средства (краудфъндинг)

Ако знаете, че вашият съсед има финансови затруднения, благотворителното набиране на средства (или още краудфъндинг) е един от най-добрите начини да помогнете на семейство в нужда. Използвайте платформата PavelAndreev.BG за набиране на средства, защото чрез нея цялата набрана сума ще отиде при вашия съсед и приятел.

Тук може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?  както и нашият помощен център.

4. Помогнете анонимно

Понякога да поискаш помощ или да предложиш помощ е трудно. Чрез платформата PavelAndreev.BG е възможно да създадем вашата кампания напълно анонимно и да помогнете на съсед в нужда.

5. Стартирайте група за споделено пътуване

Един от няколкото отлични начина да помогнете е да създадете група за споделено пътуване във вашия район. Помислете за група за споделено пътуване за водене на деца до и от училище или споделяйте разходки със съседи, които работят в същия район или комплекс. Вие и вашите съседи можете да спестите време и пари, както и да избегнете амортизирането на автомобилите си.

6. Организирайте дати от месеца, през които да вземате децата на съседите ви и да играете игри в квартала

Ако вие самите имате деца, помогнете да свалите част от товара от работещите родители - съседи като предложите да гледате децата им за един следобед. Организирането за игра на децата ви е много полезно, защото родителите им могат да си починат. Следващия път игрите ще се организират от друг родител и ще си починете вие.

7. Партнирайте си с организации във вашия град

Обществените организации са чудесен начин да се свържете със други хора от вашия град и да осъзнаете по-добре какво се случва около вас. Тези групи също ви дават право да променяте живота на хората около вас.

8. Стартирайте проект 

Стартирането на проект е чудесен начин да се свържете със съседите си, като същевременно подкрепите кауза, за която всички се интересувате. Някои идеи за начини, по които можете да помогнете на вашето обкръжение от хора включват съвместна работа за разширяване на местния приют за животни, стартиране на градина в квартала или стартиране на набиране на средства в училище.

9. Поговорите с хората около вас от какво имат нужда

В нашия забързан свят с натоварени графици, всички бихме искали да се възползваме от възможността да забавим и да се свържем с другите хора около нас на лично ниво. Помислете дали да не ги посетите и просто да им предложите да си поговорите. Попитайте ги дали има нещо, от което се нуждаят - може би имате възрастен човек в съседство, който се нуждае от помощ при изпълнение на поръчки за дома или самотен родител, който се нуждае от помощ.

10. Планирайте забавно събитие

Събирането на средства е забавен начин да се свържете с хората във вашия квартал като същевременно подкрепите добра кауза. Домакин на вечер за барбекю или танци в полза на някаква кауза или помислете за организирането на обикновена вечеря с благотворителна цел.

Разгледайте статиите ни свързани с това:

Можете да помогнете на съседите си още днес

Ако съседите ви са в трудна ситуация и се нуждаят от помощ, можете да бъдете спасителен пояс, като започнете онлайн набиране на средства за тях. Чрез набирането на средства можете да вдъхнете надежда на някой от вашите съседи в нужда и да предотвратите превръщането на една злощастна ситуация в лична финансова криза. Свържете се с мен, за да поговорим и да организираме вашата кампания още сега.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...