Статии - 🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️Десет грижовни начина да помогнем на съсед в нужда

🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️Десет грижовни начина да помогнем на съсед в нужда

Да бъдеш „добър съсед“ е все по-рядко срещано явление - проучване от 2018 г. на Pew Research разкрива, че повечето американци признават, че познават само някои от тези, които живеят на тяхната улица, докато 23% от тези под 30-годишна възраст не знаят нито един. На вас познато ли ви това? Познавате ли хора във Вашия блок? Или на Вашия етаж? Най-вероятно много малко от тях. Не трябва обаче да е така. Проучванията показват, че микровзаимодействията повишават удовлетворението от живота - което означава, че дори един мил коментар мимоходом може да озари деня ви, както и на съседа ви. Всеки от нас може да свърши своята работа за ближния си в момент на нужда и трябва да се подкрепяме.

Десет хубави неща, които трябва да направите за вашия съсед

Може да не мислите, че когато помагате на другите, вие помагате на себе си, но това е вярно. Когато хората се справят добре, мозъкът отделя химикали, които ги кара да се  чувстват добре, като окситоцин и серотонин. Чувствате се по-позитивни, изпълнени и свързани с хората около вас, а самочувствието ви се повишава в процеса. Ако имате нужда от страхотни идеи за това как можете да помогнете на съседа си, по-долу сме съставили списък с десет хубави неща, които трябва да направите.

1. Направете домашно приготвено ястие и го дайте на някой от съседите си

Поддаването на вкусна храна, която сте приготвили сами, е прекрасен акт на доброта. Майка с ново бебе, възрастен съсед, който има проблеми с готвенето, семейство, което се бори с медицинска ситуация и проблем - всички те ще оценят вашите усилия. Освен това не струва много и ястието може лесно да се приготви предварително.

2. Подарете малък подарък-изненада

Малките признаци на благодарност са началото на дълъг път към изграждането на приятелска връзка със съседите ви. Изпечете няколко домашни бисквитки или просто сложете всички съставки в буркан заедно с ръкописна рецепта за евтин, но вкусен подарък. Подаръкът може да бъде и под формата на вашето време, което сте отделили или под формата на помощ, като например да събиране на пощата, докато съседите са на почивка, или помощ при по-малък ремонт на дома, ако имате умения.

3. Започнете благотворително онлайн набиране на средства (краудфъндинг)

Ако знаете, че вашият съсед има финансови затруднения, благотворителното набиране на средства (или още краудфъндинг) е един от най-добрите начини да помогнете на семейство в нужда. Използвайте платформата PavelAndreev.BG за набиране на средства, защото чрез нея цялата набрана сума ще отиде при вашия съсед и приятел.

Тук може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?  както и нашият помощен център.

4. Помогнете анонимно

Понякога да поискаш помощ или да предложиш помощ е трудно. Чрез платформата PavelAndreev.BG е възможно да създадем вашата кампания напълно анонимно и да помогнете на съсед в нужда.

5. Стартирайте група за споделено пътуване

Един от няколкото отлични начина да помогнете е да създадете група за споделено пътуване във вашия район. Помислете за група за споделено пътуване за водене на деца до и от училище или споделяйте разходки със съседи, които работят в същия район или комплекс. Вие и вашите съседи можете да спестите време и пари, както и да избегнете амортизирането на автомобилите си.

6. Организирайте дати от месеца, през които да вземате децата на съседите ви и да играете игри в квартала

Ако вие самите имате деца, помогнете да свалите част от товара от работещите родители - съседи като предложите да гледате децата им за един следобед. Организирането за игра на децата ви е много полезно, защото родителите им могат да си починат. Следващия път игрите ще се организират от друг родител и ще си починете вие.

7. Партнирайте си с организации във вашия град

Обществените организации са чудесен начин да се свържете със други хора от вашия град и да осъзнаете по-добре какво се случва около вас. Тези групи също ви дават право да променяте живота на хората около вас.

8. Стартирайте проект 

Стартирането на проект е чудесен начин да се свържете със съседите си, като същевременно подкрепите кауза, за която всички се интересувате. Някои идеи за начини, по които можете да помогнете на вашето обкръжение от хора включват съвместна работа за разширяване на местния приют за животни, стартиране на градина в квартала или стартиране на набиране на средства в училище.

9. Поговорите с хората около вас от какво имат нужда

В нашия забързан свят с натоварени графици, всички бихме искали да се възползваме от възможността да забавим и да се свържем с другите хора около нас на лично ниво. Помислете дали да не ги посетите и просто да им предложите да си поговорите. Попитайте ги дали има нещо, от което се нуждаят - може би имате възрастен човек в съседство, който се нуждае от помощ при изпълнение на поръчки за дома или самотен родител, който се нуждае от помощ.

10. Планирайте забавно събитие

Събирането на средства е забавен начин да се свържете с хората във вашия квартал като същевременно подкрепите добра кауза. Домакин на вечер за барбекю или танци в полза на някаква кауза или помислете за организирането на обикновена вечеря с благотворителна цел.

Разгледайте статиите ни свързани с това:

Можете да помогнете на съседите си още днес

Ако съседите ви са в трудна ситуация и се нуждаят от помощ, можете да бъдете спасителен пояс, като започнете онлайн набиране на средства за тях. Чрез набирането на средства можете да вдъхнете надежда на някой от вашите съседи в нужда и да предотвратите превръщането на една злощастна ситуация в лична финансова криза. Свържете се с мен, за да поговорим и да организираме вашата кампания още сега.

Сподели