Статии - Екологични последици на наводненията и как да помогнем на околната среда
27-ми септември 2023

Екологични последици на наводненията и как да помогнем на околната среда

Обикновено развитието на наводненията отнема часове или дори дни, което дава на жителите време да се подготвят или евакуират. Но понякога всичко се развива бързо и без предупреждение, което налага нуждата от спасителни екипи и организиране на дарителски кампании, за да се помогне на населението.

Наводнението най-често се случва, когато реки или потоци излязат от бреговете си. Проливен дъжд, скъсана стена на язовир или дига, бързо топене на лед в планините или преливане на река могат да причинят това бедствие. Наводненията са второто най-разпространено природно бедствие на Земята след горските пожари. Появяват се ужасни екологични последици от наводненията и всички търсят начин как да помогнат на околната среда.

Какви са основните причини за наводненията

Наводненията възникват по естествен начин. Те са част от водния цикъл и околната среда е адаптирана към тях. Влажните зони по бреговете на реки, езера и устия поглъщат водите от наводненията. Растителността, като дървета, треви и папрати, забавя скоростта на наводненията и по-равномерно разпределя тяхната енергия.

Огромни количества дъжд, паднали на едно място често предизвикват наводнения и унищожение на инфраструктура в цели региони. Понякога стихията се предизвиква от други природни бедствия, като земетресения и цунами.

Дъждът, който придружава ураганите и циклоните, може бързо да наводни крайбрежните райони. Повишаването на морското ниво, което се случва по време на тези бури, се нарича буря. Бурното вълнение е вид крайбрежно наводнение. Тези бури могат да бъдат опустошителни.

Има няколко причини, поради които честотата на наводнения се е увеличила с времето:

Глобално затопляне : Глобалното затопляне увеличава вероятността от екстремни метеорологични явления като урагани и тропически бури. Тези събития причиняват наводнения, като носят по-големи количества дъжд или снеговалеж наведнъж.

Нарастване на населението: Повече хора означава повече пътища, домове, предприятия и други структури, построени в близост до реки или други водни обекти. Строителството често води до ерозия. Ако има екстремно метеорологично събитие като ураган или тропическа буря, увеличеното развитие ще отслаби земята и ще доведе до по-сериозни щети от преди.

Промени в земеползването: Промените в земеползването като обезлесяването могат да увеличат оттока от дъждовни бури, което води до повишен риск от наводнения.

Какви щети могат да нанесат наводненията

Наводненията са едно от най-скъпите и опасни природни бедствия в света. Ето някои от негативните въздействия на наводненията върху планетата.

Увреждат дивата природа

Дивите животни са особено уязвими от наводнения. Те могат да се окажат в капан в район, който е твърде труден за бягство, или може да се нуждаят от достъп до райони, богати на източници на храна. Наводненията принуждават дивите животни да напуснат домовете си, унищожавайки яйца и по-млади екземпляри.

В допълнение към тези преки ефекти, наводненията могат да бъдат опустошителни в дългосрочен план. Те често водят до унищожаване на местообитания в гори и влажни зони.

Наводненията могат да заличат цели населени места

Наводненията също могат да бъдат опустошителни за общностите, живеещи в засегнатите райони. Те увреждат домове и предприятия, както и самата структура на общността, принуждавайки хората да се евакуират. В резултат на това много хора са без място за живеене за дълги периоди и трябва да разчитат на държавна помощ за храна, подслон, както и на благотворителни кампании

Разгледайте всички наши благотворителни кампании.

Подкрепете пострадалите от природното бедствие в Царево Помощ наводнение в Царево

Наводненията съсипват местните икономики, тъй като предприятията се затварят или се преместват заради щетите от водата или липса на електроенергия.

Водят до ерозия и утаяване

Ерозията е процес на разрушаване или износване на земната повърхност поради контакт с вятър, вода или лед. Утаяването възниква, когато седиментите се отлагат на определено място, на което не принадлежат. Наводнението причинява едновременното протичане на двата процеса в големи количества. Ерозията и седиментацията унищожават растителността и предотвратяват растежа на растенията заради недостатъчни хранителни вещества.

Разпространяване на болести и заразяване

Наводненията са често срещан начин за разпространение на болести и замърсяване. При наводнение канализацията се излива в близките реки, езера и източници на питейна вода. Това води до замърсяване на водоснабдяването, което може да бъде особено опасно за хората.

Замърсяването на водоснабдяването води до растеж на бактерии , като E. coli, салмонела и холера. Те могат да бъдат фатални, особено ако някой не потърси лечение навреме.

Изучаването на екологичните последици на наводненията и как да помогнем на околната среда е важна крачка.

Как да помогнем на околната среда

Твърде скъпо е – както финансово, така и екологично – да се изграждат все по-високи защити от прииждащите води. Разбира се, проблемът може да се реши с подходяща благотворителна кампания. Но честно казано има напълно безплатен и много ефективен начин, чрез който може да се "намалят щетите" до известна степен. И той е много прост - да не се изсичат безразборно горите и да се засадят повече дървета! И не само...

Гори, дървета, живи плетове

Дървесната покривка задържа валежите, така че те удрят земята с по-малко сила и не изтичат толкова лесно. Дърветата поемат вода за растеж, което позволява на някои да се изпарят обратно в атмосферата, но по-важното е, че техните коренови системи помагат на водата да проникне в почвата, като отново намалява оттока.

Езера, стърготини и влажни зони

Влажните зони и кухините в ландшафта събират вода, задържат я през влажни периоди и я освобождават бавно през сухи периоди.

Торфени блата

Сфагнумът може да издържи 20 пъти теглото си във вода!

Влажни пасища

Грубите тревни съобщества са изключително ефективни за съхранение на вода.

Как да помогнем на наводнените райони

Поне 2 пъти в годината у нас се провеждат благотворителни кампании, за да се помогне на бедстващи, наводнени райони в страната. Не забравяйте, че винаги може да се направи кампания през сайта на фондация павел андреев, а именно PavelAndreev.BG

Наводненията са водещата причина за епидемии от свързани с времето инфекциозни заболявания. Наводненията увеличават шанса за разпространение на болести, предавани по вода, като хепатит А и холера. Отдръпването на наводненията може да създаде застояли водни басейни, които осигуряват идеалната среда за размножаване на комари, които могат да пренасят малария и други болести. Затова всичките ни усилия трябва да са насочени към предотвратяването им.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания