• Начало
  • Блог
  • Статии
  • Финансова подкрепа след природно бедствие: Осигуряване на средства за възстановяване
Статии - Финансова подкрепа след природно бедствие: Осигуряване на средства за възстановяване

Финансова подкрепа след природно бедствие: Осигуряване на средства за възстановяване

Природните бедствия се случват неочаквано и трудно могат да се предвидят. Всички знаем колко разрушителни могат да са щетите от наводнение, земетресение или пожар и какви са последиците за хората, преживели този кошмар. В този момент те имат нужда от подкрепа, за да могат да възстановят своите домове и да се върнат към нормалния си начин на живот.  Моралната и психологическата подкрепа, която може да се даде на пострадали при природно бедствие е много важна. Стресът, шокът и страхът, който те са изпитали, по време на бедствието оставят у всеки големи психологически поражения. Справянето с този проблем изисква време и много работа с психолози за преодоляване на случилото се.

За да възстановят своите домове и разрушената инфраструктура при природното бедствие, хората от засегнатите райони се нуждаят и от материална и финансова подкрепа. Те се изразяват в предоставянето на храна, вода, лекарства, хигиенни материали, временен подслон, оборудван с одеяла, спални чували, дрехи и всичко необходимо за тяхното оцеляване. Докато финансовата подкрепа се използва за належащи нужди и за възстановяване на разрушени, опожарени или наводнени, домове, обществени сгради, пътища и други. 

Предоставяне на финансова подкрепа на пострадалите след природно бедствие

Един от начините за предоставяне на финансова подкрепа на пострадалите след природно бедствие хора е организирането на дарителски кампании за набиране на средства. За целта е добре да се разработи план и да се обмислят различни идеи за благотворителност, за да може средствата да бъдат събрани максимално бързо.

Организиране на дарителска кампания, чрез местни организации

Най-бързият начин за организиране на дарителска кампания е, чрез организациите, които се занимават и имат опит с тази дейност. Това са местни фирми и фондации, с добра и доказана репутация, които биха подкрепили всяка благотворителна кауза. Преди да направите дарение, се уверете, че сте избрали надеждна организация за предоставяне на финансова подкрепа. Само така ще бъдете сигурни, че вашите пари ще стигнат до хората в засегнатите от природно бедствие райони.

Организиране на дарителска кампания и популяризиране чрез медиите

Друг начин да се съберат средства, в помощ на пострадалите след природно бедствие е чрез организиране на краудфъндинг кампания и популяризиране чрез медиите. Това ще ви даде възможност да достигнете до по-голям брой хора, които да научат за вашата инициатива и да се включат в в нея. Освен с националните медии, своите идеи за благотворителност можете да споделите и с тези в засегнатия регион или онлайн медиите. Популяризирането на проблема може много да помогне на вашата дарителска кампания, в помощ на пострадалите след природно бедствие.

Организиране на благотворително събитие

Идеята за организиране на благотворително събитие в полза на засегнатите от природни бедствия хора е още един вариант за оказване на финансова подкрепа. Благотворителност чрез организиране на концерт, спортно мероприятие, театрална постановка или изложба, ще помогне за набиране на средства и предоставянето им на хората в засегнатите райони. Със събраните пари могат да бъдат осигурени храна, вода, дрехи, лекарства, медицински услуги и всичко друго, от което те се нуждаят.

Много честа практика е да се организират мероприятия, при които даряването става, чрез текстово съобщение. Това е честа практика на хуманитарните организации, които  предоставят телефонен номер и ключова дума, за да насърчат хората да се включат в организираната от тях дарителска кампания.

Набиране на средства за засегнатите при природно бедствие, чрез социалните медии

Социалните мрежи са мястото, където много бързо и лесно можете да достигнете до голям брой хора, които да откликнат на вашата благотворителна кауза и да се включат в организираната от вас дарителска кампания. Споделяйки в социалните медии, можете да помолите своите приятели и близки, да споделят със своите познати и приятели за организираната от вас инициатива за набиране на средства, в помощ на пострадалите след природно бедствие.

Финансова подкрепа за предоставяне на медицински услуги

Пострадалите след природно бедствие хора, освен от пари имат нужда и от оказване на медицинска помощ и психологическа подкрепа.

Предоставянето на медицински услуги може да стане чрез доброволчески труд в засегнатите от природно бедствие райони, но и чрез благотворителност, която се изразява в закупуването на лекарства, комплекти за първа помощ, апаратура да диагностициране и други. Помощ може да се предостави и чрез организиране на дарителски кампании, средствата от които да се използват за закупуване на медицинско оборудване, заплащане на медицински процедури, рехабилитации и други.

Фондация Павел Андреев в помощ на пострадалите след природно бедствие

Ние от фондация Павел Андреев предоставя възможност на всеки да се включи активно в подпомагане на пострадалите хора от природни бедствия. Чрез нашата платформа може да дарите или да създадете своя крауфъндинг кампания за набиране на средства.

На нашия сайт за дарения можете да се включите със свои идеи за благотворителност или да участвате в организираните на платформата ни PavelAndreev.BG дарителски кампании.  За популяризирането на кампанията си може да използвате нашата платформа, която се посещава от активни дарители. Също така ви препоръчваме да не пренебрегвате и всички останали канали, с които да популяризирате своята кампания.

Всяка помощ е от нужда в такива ситуации. Може да помогнете на хората пострадали при природни бедствия по всевъзможни начини. Ето и някои идеи за това:

  • Чрез нашия сайт PavelAndreev.BG можете да изпратите помощ на пострадалите. Като дарите избрана сума или просто спомогнете за популяризирането на някоя кампания чрез вашите социални профили.
  • Можете да станете доброволец и да участвате на терен. Винаги има нужда от физическа сила, която да бъдете използвана в такива критични ситуации.
  • Агитирайте вашите близки; приятели и колеги да се включат по някакъв начин. Не бива да бъдем безучастни в такива ситуации и само, когато сме задружни можем бързо да излезем от неприятното положение.

В случай, че нямате възможност да окажете по-активна помощ на терен, то не подминавайте благотворителните кампании за набиране на средства организирани в нашата платформа и се включете в някоя от тях. Ние от Фондация Павел Андреев ви гарантираме, че тя ще бъде  предоставена на онези, които наистина се нуждаят от нея.

Сподели