Статии - Финансова помощ за пациенти с рак: източници на информация и организации
20-ти декември 2020

Финансова помощ за пациенти с рак: източници на информация и организации

За съжаление ракът е докоснал живота на почти всички по света, независимо дали пряко или косвено. И броят на хората продължава да расте - Американското онкологично общество (ACS) изчислява, че само през 2019 г. ще има около 1,7 милиона нови случая на рак.

Диагнозата рак несъмнено поставя огромен психологически стрес върху пациентите и техните семейства и за мнозина финансовите разходи за лечение на рак могат да бъдат също толкова тежки, колкото и диагнозата. Имайки това предвид, ние сме тук, за да ви предоставим източници за финансова помощ за пациенти с рак. Ето кратък преглед на общите физически, финансови и емоционални ефекти на рака - заедно с финансови източници, които могат да ви помогнат да получите лечението, от което се нуждаете.

Истинската цена на рака 

  • Доклад от „Duke Cancer Institute“ през 2017 г. установява, че пациентите харчат средно 11% от доходите на едно домакинство за разходите за лечение на рак.
  • „AARP“ установи, че средната цена на лечение е 150 000 долара за човек, борещ се с рак.
  • Според доклад на „Milliman“, пациентите с рак са два пъти и половина по-склонни да се предадат и откажат, обявявайки личен медицински фалит. 

Подгответе се за разходите за рак 

Освен непосредствените и преки разходи за медицинско лечение, пациентите трябва да се фокусират и върху вторичните разходи и логистиката за лечението си. Например трябва да се имат предвид разходите за пътуване, храна и квартира, ако се лекувате в друг град. Кейтлин Донован, директор „Обществени дейности и връзки с обществеността“ към фондация „Patient Advocate Foundation“, предлага няколко начина, по които можете да се подготвите:

Придържайте се максимално към клиничните пътеки, които са покрити от вашите здравни осигуровки 

Системата на здравно осигуряване в България, както и в Съединените щати, е сложна и също така много специфична. Например може да изглежда лесно да изберете болнична пътека, но какво ще стане, ако някои от лекарите в тази болница се налага да действат извън тази пътека? Или какво, ако болницата изпрати тестове в частна лаборатория?

„Най-големите разходи са са тези, които са извън клиничните пътеки, така че новодиагностицираните пациенти трябва да се опитват да се лекуват в клиничните пътеки, ако е възможно.“, казва Кейтлин Донован. „Помислете как да спазвате клиничната си пътека и колко далеч трябва да отидете, за да направите това и колко ще струва да стигнете до там. Транспортът е проблем номер едно, за който пациентите ни се обаждат. Средната сума, от която пациентите се нуждаят за транспорт, е 22 долара, за да отидат на химиотерапия." Подобно е положението и в България.

„Ако се нуждаете от операция, може да има много неочаквани разходи“, казва Донован. „Уверете се, че всички разходи се покриват от клиничната пътека, включително анестезиологът! Проверете всички поотделно. Трябва да проведете няколко телефонни разговора. Удивително е колко често хората не зная, че някои от разходите трябва да се доплащат. Трябва да попитате.”

Помислете за разходите за гледане на деца и други допълнителни харчове 

Голяма е възможността разходите Ви за грижи за детето да се увеличат, ако здравословното ви състояние се влоши или пък се възстановявате от операция. Бъдете гъвкави и вижте дали можете да намерите приятел, съсед или роднина, който желае и може да помогне възможно най-скоро. Също така, опитайте се да обмислите всички други нови разходи, които могат да възникнат в бъдеще.

Вземете под внимание пропуснатите заплати от отсъствието Ви от работа 

Помислете колко време ще ви трябва да отсъствате от работа за лечение и поговорете с вашия отдел човешки ресурси или директно с шефа си за това колко трябва да работите, за да запазите здравноосигурителното си покритие. Научете как да се предпазите на работното си място - провеждайте разговори и задавайте уточняващи въпроси относно вашите обезщетения извън застраховката с вашия отдел човешки ресурси, включително краткосрочна или дългосрочна инвалидност.

За да ви онагледя казаното ще ви представя проучване от 2006 г. на Министерството на здравеопазването към Университета на Британската общност на Вирджиния, което установи, че жените, лекувани от рак на гърдата, са пропуснали средно 44,5 дни работа, а мъжете с диагноза рак на простатата са пропуснали средно 27 дни . Като цяло онкологичните пациенти вероятно ще пропуснат още 22 дни работа годишно в сравнение със служителите, които не се борят с рака.

Обърнете внимание на разходите за лекарства за рак и правилата за доставка на тези лекарства 

Важно е да знаете, че има и многобразройни правила, свързани с лекарствата за рак, които могат да доведат до големи сметки, които пациентите трябва да покрият. Като пример, някои застрахователни планове изискват пациентите да получават лекарства, изпратени по пощата от специална аптека, а след това пациентът е отговорен за пренасянето на лекарството в лечебното заведение, за да се лекува. Ако пациентът не носи собствено лекарство и болницата трябва да осигури лекарство, разходите за осигуряване на това лекарство могат да бъдат нереално високи. Най-добре е два пъти да се консултирате с вашия застраховател, за да знаете точно какви стъпки трябва да предприемете, за да сте сигурни, че няма да получите с голяма сметка след лечението ви.

Финансова помощ за пациенти с рак: струва си да попитате! 

Дори с частно здравно осигуряване, държавни програми и безвъзмездни средства от организации с нестопанска цел или благотворителни фондации, много пациенти с рак все още се нуждаят от допълнителна финансова помощ за разходите за лечение. Ако имате проблеми с изразяването на финансовите си притеснения пред вашия застраховател или здравен специалист, ето няколко лесни начина да повдигнете темата, докато разработвате своя план за лечение:

  • „Притеснявам се колко ще струва лечението на рака. От какви финансови помощи и облкечения мога да се възползвам?“
  • „Знам, че това може да е скъпо. Къде мога да отида, за да получа подробна информация за общите разходи за лечение?"
  • „Здравната ми осигуровка ще покрие ли това лечение? И ако – не, то колко от общите разходи ще покрие?“
  • „Загрижен съм за цената на това лечение. Има ли други възможности за лечение, които бихте препоръчали, които са по-евтини?“

Ако имате въпроси относно специфични за вас програми за финансова помощ за болни от рак, говорете с вашия лекар или болничен социален работник - болничният бизнес офис трябва да разполага с полезна информация и допълнителна информация за улеснение. Не се страхувайте да попитате - заслужавате да имате достъп до информация за финансовата помощ. Местните доброволчески организации могат да предложат и финансова помощ.

Държавна финансова помощ за пациенти с рак 

Редица държавни програми предоставят финансова помощ на пациенти с рак. Много програми за държавна помощ са достъпни само за домакинства с ниски доходи и всяка програма има уникални изисквания за допустимост. Проверете дали отговаряте на условията.

  • НЗОК – Национална здравноосигурителна каса

Финансова помощ от фармацевтични компании 

„The Partnership for Prescription Assistance“ има списък с фармацевтични програми, предоставящи финансова помощ за пациенти с рак. Имайте предвид, че Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, които отговарят на условията за тези програми. Услугите често се различават в рамките на плановете за фармацевтична помощ, но някои могат да включват:

  • Финансова помощ при възстановяване на застраховката
  • Препратки към програми за облекчаване на доплащането (покриват част от разходите)
  • Помощ при процеса на кандидатстване
  • Отстъпка или лекарства за тези, които отговарят на условията

Финансова помощ от организации с нестопанска цел за пациенти с рак 

С нарастването на разходите за рак вече съществуват няколко организации с нестопанска цел, които помагат на пациенти с рак, които търсят финансова помощ. Имайте предвид, че някои организации могат да подкрепят само пациенти, борещи се със специфичен вид рак, и всяка организация има уникални изисквания за допустимост.

  • CancerCare Co-Payment Assistance Foundation 
  • Healthwell Foundation 

Набирането на средства за пациенти с рак може да помогне за покриване на разходите за лечение 

Когато се борите с рака, от голяма помощ е да имате силна подкрепа от приятели и семейство. Ако вашите приятели и семейство търсят начини да ви подкрепят, помислете заедно за краудфъндинг кампания за набиране на средства. Започнете онлайн набиране на средства и помолете вашите приятели да дарят, за да ви помогнат в борбата ви за оздравяване. Набирането на средства създава приятелства и помага на семейството да остане сплотено. Вашата кампания за набиране на средства ще служи и като място, където можете да публикувате текстови, фото и видео актуализации, за да уведомите близките как протича лечението ви.

Не сте сигурни откъде да започнете, за да организирате набирането на средства? Свържете се с мен или стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG.

Възползвайте се от финансова подкрепа за борба с рака, когато имате най-голяма нужда от нея 

Има много организации, които помагат на пациентите във всички аспекти на тяхното лечение от рак, от емоционалното въздействие до финансовата тежест. Не се страхувайте да помолите за помощ, когато става въпрос за вашето здраве. Свържете се час по-скоро с мен, за да създадем вашата благотворителна кампания и да се опитам да Ви помогна!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...