Статии - Финансова помощ за учители: Как да съберем пари за нуждите на класния ни ръководител?
10-ти януари 2021

Финансова помощ за учители: Как да съберем пари за нуждите на класния ни ръководител?

Ще бъде страхотно, когато нашите училища разполагат с всички необходими средства, за да подсигурят напълно учителите. Но твърде често учителите в днешни дни се налага да преодоляват недостига на средства абсолютно сами. Проучване на американското министерство на образованието установи, че 94% учителите в държавните училища се налага да използват собствените си заплати, за да купуват учебници и учебни пособия, когато финансирането на училището, в което преподават е недостатъчно. И сега, когато учителите се опитват да балансират образованието и безопасността във време на коронавирус, те са утежнени с още повече разходи.

Тук е мястото, където безвъзмездните средства, стипендии и краудфъндинга могат да осигурят финансова помощ за учителите. Тази статия обяснява плюсовете и минусите на всеки от тези варианти за набиране на средства за преподаване и подчертава най-добрите начини, по които учителите могат да направят съществена промяна, без да посегнат към собствените си джобове.

Как да помогнем на учителите по време на COVID-19? 

Тъй като пандемията от коронавируса продължава да променя ежедневието, учителите и учениците се борят да се адаптират към новото време. Финансовата тежест за гарантиране на безопасността на учениците с лични предпазни средства (ЛПС) често пада върху учителите – това са суми, които са отгоре върху училищните пособия, за които вече са да платили. Много учители също плащат, за да купят пречистватели за въздух и имат разходи за изграждане на класна стая на открито, за да запазят своите ученици в безопасност.

Ето какво можете да направите в подкрепа на учителите по време на COVID-19: 

 • Попитайте местните училища и учители от какви консумативи най-много се нуждаят за виртуално обучение или обучение в клас и разберете как можете да помогнете.
 • Дарете в кампания за набиране на средства за учебни пособия за учители.
 • Свържете се с нас и стартирайте кампания в PavelAndreev.BG

 

 1. Безвъзмездни средства за учители.

Безвъзмездните средства позволяват на учителите да подобрят своите класни стаи, да предлагат програми за обогатяване и надграждане на знанията и др. От научни материали до музикални инструменти, безвъзмездните средства могат да помогнат на учителите да осигурят необходимите училищни пособия, за да изпълняват призванието си – да преподават. Безвъзмездните средства също могат да позволят на учителите да използват възможностите за професионално развитие, за да станат по-добри преподаватели. Докато голяма част от безвъзмездното финансиране идва от правителството, а то сега е претоварено с разходи за КОВИД-19 пандемията, други организации като организации с нестопанска цел, частни фондации и корпорации могат да предложат безвъзмездни средства.

Плюсове 

 • Безвъзмездните средства обикновено осигуряват големи суми пари.
 • Ако сте получили стипендия и сумата отговаря на всички ваши нужди и сте подсигурени финансово, вие бихте могли да отделите време, за да стартирате кампания сред вашите приятели в класната стая на училище.
 • Ако вашето училище или класна стая имат явна нужда, може да сте в силна позиция да спечелите безвъзмездни средства, които обикновено се основават на нуждите, за които ще разкажете.

Подобна кампания е Нова класна стая за 9 А клас. Учителка от училище в Русе се свърза с нас, че иска да извърши освежителни ремонтни дейности, но нямат необходимия бюджет за това. Благодарение на дарителите, които подкрепиха каузата й през Септември учениците ще се радват на новата си класна стая.                                                                         

Минуси 

 • Може да се наложи да се сблъскате с администрацията, за да докажете нуждата си от средства.
 • Безвъзмездните средства могат да бъдат трудносъбираеми, което създава усещане, че ще ви е много трудно да съберете средствата, но не се отказвайте.
 • Обикновено нямате свободата да харчите безвъзмездни средства за каквито и да било училищни нужди. Повечето безвъзмездни средства имат строги насоки за изразходване и така трябва да бъде.
 1. Стипендии за учители.

Стипендиите могат да осигурят финансови средства за учители, класни стаи и студенти въз основа на постижения и заслуги. Обикновено е малко по-лесно да кандидатствате за стипендии, отколкото за безвъзмездни средства.

Плюсове

 • Стипендиите идват с усещане за заслуженост, тъй като са спечелени по заслуги.
 • Кандидатстването за стипендии може да изисква много по-малко документи, отколкото кандидатстването за безвъзмездни средства.
 • Стипендиите могат да направят революция в класната стая или училище. Някои програми за стипендии отпускат големи суми пари за напреднало образование и обучение.

Минуси

 • Кандидатстването за стипендии може да отнеме доста време.
 • Почти всички стипендии са силно конкурентни. За да спечелите такава, трябва да се откроите от голям набор от кандидати.
 • Сроковете и изплащането на средствата може да не съответстват на вашите нужди.

 

 1. Набиране на средства (краудфъндинг) за учители.

Краудфъндингът или набирането на средства се превърна в популярна алтернатива на стипендиите през последните години и помага на учителите бързо да намерят финансиране в училище. Набирането на средства в училище не само заобикаля бюрокрацията, свързана с безвъзмездните средства и стипендии, но позволява на учителите наистина да инвестират в образованието на своите ученици точно както те искат. Ето някои други предимства:

Плюсове

 • Няма изисквания или срокове за допустимост. Започнете да набирате средства в рамките на минути и теглете парите си, когато сте готови.
 • Включването на учениците в процеса за набиране на средства насърчава изграждането на екип и приятелско състезание.

Обществото около вас може да се обедини около каузата ви като дари и сподели вашата кампания за набиране на средства в социалните мрежи.

Минуси

 • Настройването, стартирането и актуализирането на кампания за набиране на средства в началото може да изглежда смущаващо. Някои учители и работници в администрацията обаче могат да споделят задачите и да помогнат. Студентите също могат да поемат задачи.
 • Искането на дарения и споделянето на кампанията за набиране на средства на пръв поглед може да изглежда страшно в началото. Но всъщност е много лесно!

Създайте най-добрия списък с желания за учители. 

В статия на „Time“ се съобщава, че някои области се борят да предоставят на учителите на основни предмети като торби за боклук и дезинфектанти. Създаването на списък с желания за учителите ви дава свободата да мислите нестандартно и да мечтаете извън минималния минимум. Тези стъпки ще ви помогнат да създадете свой собствен списък с желания за учителите:

 1. Започнете плановете си за уроци рано.

Грубото планиране на задачите за годината ще помогне да се определи какви дейности и екскурзии се предвиждат и за какви допълнителни дейности искате да отделите време.

 1. Вземете нов инвентар.

Направете списък с пособията за клас, които вече имате. Знаейки какво вече е обхванато от вашия клас, ще ви помогне лесно да разберете какви предмети ще трябва да купите сами.

 1. Не се страхувайте да мислите мащабно

Може би бихте искали часът ви по езици да изпълни своя собствена оригинална пиеса, за да допълни своята задача на Шекспир. Или може би вашият клас по природни науки би се възползвал от практическо обучение в научния музей. Независимо дали става въпрос за специални дейности, iPad или интерактивно обзавеждане, добавете тези елементи към вашия списък с желания за учители.

 1. Намерете пропуските в бюджета

Разгледайте добре бюджета на отдела. Когато знаете точно колко пари имате за годината, ще можете лесно да определите какви дейности и доставки не са покрити. След като разберете колко допълнителни пари ще ви трябват, ще бъдете готови да проведете успешно кампания за набиране на средства.

Възползвайте се от финансова помощ днес. 

С краудфъндинга получаването на помощ за учителите никога не е било по-лесно. Чрез набирането на средства за вашия клас можете да се включите в социалните мрежи и родители, ученици и членове на обкръжението ви, за да получите подкрепата и нужните финансови ресурси, от които се нуждаете вие и вашия клас. Стартирайте набиране на средства за вашите учители и започнете набирането на средства за образование още днес.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания