Статии - Глад в кризисни региони: Как да подпомогнем най-уязвимите групи
17-ти октомври 2023

Глад в кризисни региони: Как да подпомогнем най-уязвимите групи

В различни региони по света гладът и недостига на храна, е изключително сериозен проблем, чиято цена се от хиляди човешки животи. За съжаление тази ситуация се наблюдава във все повечето региони по света. Главно в страни от Третия свят и такива, които са много зле икономически развити.

Именно икономическият елемент е ключов за тази сурова реалност. Повече от 3 милиона деца умират всяка година от недохранване, много от които са живели в региони без глад или конфликти! В световните медии вече открито се говори за глад и недохранване. Целта е да се опишат условията, в които живеят стотици хиляди хора. Статистиката сочи, че равнището на глада остава тревожно високо в близо 60 страни. 

Не е тайна за никого, че този тип проблеми са свързани най-вече с държави от Африка, където според последни данни се намират 20% от хората, страдащи от глад. Причините за това не са само икономически. Има и други допринасящи за ситуацията фактори, които малко или много пречат на държавите да се развиват и да преодолеят проблема с недостига на храна. Като например честите размирици и конфликти, които се водят на териториите на африканските държави. Не на последно място трябва да отбележим и много ниските нива на образование, което неминуемо пречи на населението да се развива и да създаде условия за икономически растеж.

За щастие съществуват много организации, които са приели като "мисия" борбата с глада и полагат неимоверни усилия, за да помогнат на най-уязвимите групи не само да оцеляват, но и да се развият като личности.

Ежегодно се събират чрез фъндрейзинг кампания и изпращат тонове храна, вода и стоки от първа необходимост. Освен това се организират множество мероприятия насочени към децата и по-младото население, които целят да ги образоват и интегрират в обществото, за да имат шанс за по-добър живот. Но как можем да помогнем в борбата с глада в тези страни?

Как да помогнем на най-уязвимите групи

За да се сложи край на глада в кризисните райони, трябва да се предприемат различни мерки и да се предостави помощ на нуждаещите се, особено на бедните и уязвимите, включително на малките деца и възрастните хора, които да има целогодишен достъп до достатъчно храна.

Не една и две са фондациите, които събират дарения за най-уязвимите групи в страни от целия свят, които имат нужда от храна, вода и стоки от първа необходимост. Всеки човек от всеки край на света може да се включи в благотворителна кампания за набиране на средства - парични или материални в помощ на нуждаещите се от тези региони. Живеем във времена, в които с няколко клика на мишката можем да изпратим пари чрез сайт за дарения или дори да организираме собствена дарителска кампания. Има разбира се и други начини да помогнем на най-уязвимите групи да се справят с глада и проблемите породени от него.

Дарете храна

Не бива да забравяме, че гладуващи има по целия свят и не са съсредоточени само в ниско развитите страни. Стотици бездомници има във всеки голям град. Вероятно и във Вашия. Поинтересувайте се и ще откриете не една и две местни организации, които организират дарителски кампании за предоставяне на храна за бездомници или хора със сериозни финансови проблеми.

Събраните от тях дарения, по-формата на хранителни продукти след това се разпределят  според нуждите на най-уязвимите групи.

Подкрепете организации, които приготвят и разпространяват храна

Друг начин да помогнете на гладуващите е като "ударите едно рамо" на приютите, които осигуряват всеки ден на гладните хора топла храна.  Тази помощ може да се изразява в предоставяне на хранители продукти или пари, от които те също се нуждаят, за да покриват разходите си. Освен това тези организации винаги се нуждаят и от доброволческа помощ, особено при разпределяне на храната.Прочетете и нашите статии с идеи:

Дарете храна на нуждаещите се

Ако искате да помогнете на най-уязвимите от глад групи, не е необходимо да се свързвате с никоя организация. Това можете да направите и сами, като закупите кашон с ябълки или банани и да ги раздадете на бездомните и гладуващи хора или да направите пакет от най-необходимите хранителни продукти, като брашно, ориз, боб, олио и други продукти от първа необходимост и ги дадете на възрастните самотни хора, живеещи във вашия квартал.

Включете вашия работодател и колеги

В помощ на гладуващите хора с засегнатите райони можете да организирате благотворителна кампания на работното си място, като средствата събрани от нея да бъдат предоставени на нуждаещите се. Говорете с шефа си за това да накарате компанията да направи дарение.

Организирайте лесно благотворителна кампания на PavelAndreev.BG. 

Помогнете на международни организации

Преди да се включите в дарителска кампания, е добре първо много добре да проучите организациите, които работят за подпомагане на гладуващите хора по света. Как да го направите?

Можете да посетите уебсайта на Световната продоволствена програма на ООН или Червен кръст. Проучете информацията за проблемите в различните кризисни региони, както и за надеждни организации, работещи в тази посока. Можете да се включите и в организираните от тези организации дарителски кампании за набиране на средства за закупуване на храна за хората от най-засегнатите от глад региони.

Станете доброволец

Не са нужни специални умения, за да бъдете доброволец. Разбира се, ако имате ценни умения и познания по земеделие, градинарство, строителство, управление на проекти или набиране на средства, то може да ги използвате в името на каузата. Със сигурност ще бъдат от полза! Организациите, които се занимават с благотворителност често се затрудняват в изпълнението на поставените задачи, заради липсата на хора с необходимите знания и умения, които да помогнат на нуждаещите се.

Фондация Павел Андреев в помощ на гладуващите

На нашия сайт PavelAndreev.BG, ще намерите голям брой благотворителни кампании в различни категории и  групи нуждаещи се. Фондация Павел Андреев дава възможност на всеки, който желае да се включи като дарител или да разпространи своята кампания през онлайн платформата й. Споделете с нашата аудитория своите идеи за благотворителност.Ежедневно стотици хора посещават сайта ни и се включват активно към дарителските кампании/

На нашия сайт за дарения можете да стартирате своята краудфъндинг кампания в помощ на гладуващите хора в най-кризисните райони и да достигнете до колкото се може повече хора, които са готови да подадат ръка на нуждаещите се.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...