• Начало
  • Блог
  • Статии
  • Храна, вода, облекло: Основните материални нужди на пострадалите и как да ги задоволим
Статии - Храна, вода, облекло: Основните материални нужди на пострадалите и как да ги задоволим

Храна, вода, облекло: Основните материални нужди на пострадалите и как да ги задоволим

Природните бедствия са разрушителни по мащаб явления, които възникват неочаквано и непредвидимо. Освен, че представляват голяма заплаха за здравето и живота на хората, те водят и до значителни материални щети, разрушаване на инфраструктура и т.н.. Под определението „природно бедствие“ се класифицират вулканичните изригвания, земетресенията, наводненията, горски пожари, лавините, тропическите бури и други. Вероятността при настъпването на такова бедствие хората да бъдат лишени от вода и храна е много голяма. Ето защо, експертите в тази област съветват всички да разполагат с комплект за спешни случаи, който да включва запаси от вода, храна и дрехи за поне две седмици. Количествата трябва да са съобразени с броя на членовете на семейството.

Основни мерки, които се предприемат след природно бедствие

Размерът на загубите при природни бедствия се изчислява в броя на жертвите и нанесените материални щети. Основните мерки, които се предприемат се изразяват в подпомагане на пострадалите с хуманитарна и медицинска, помощ, осигуряването на подслон на нуждаещите се, набавяне на хигиенни материали, лекарства и други. Предприетите мерки зависят най-вече от ефективното управление при извънредни ситуации на всички нива, като обикновено тя пада върху агенциите за гражданска защита или службите за спешна помощ.

Въпреки това, в помощ на пострадалите се включват и много хора и организации, които организират събирането и набавянето на всичко необходимо в засегнатите райони. Това се случва чрез фъндрайзинг кампании за набиране на средства в подкрепа на пострадалите. В някои случаи дори тяхната помощ е много по-адекватна и осезаема в сравнение с действията, които предприемат държавните и местни служби.

Осигуряване на запаси от вода и храна

Основните материални нужди на хората, пострадали от природно бедствие са храна, вода , лекарства и други неща от първа необходимост. Много хора разполагат с допълнителни запаси от храна, която съхраняват на тъмно, сухо и хладно място. Но как можем да помогнем на тези, които не разполагат с такива?

Осигуряване на храна

Осигуряването на храна за пострадалите при природно бедствие е една от основните задачи. За целта са подходящи консервирани, вакуумирани или пакетирани храни, които са с по-дълъг срок на годност. Всеки, който желае може да изпрати пакети с храна чрез някоя благотворителна организация или кампания за набиране на материални средства и помощи за пострадалия регион.

Подходящи храни са кутиите, бурканите или консервите с храна, която в повечето от случаите е полу или напълно готова за консумация. От пакетираните храни могат да се подсигурят боб, леща, ориз, макаронени изделия, захар, бисквити, готови супи, ядки, зърнени храни, сушени плодове и подправки и други. Всички те трябва да са в срок на годност, добре затворени или вакуумирани. Освен тях, на пострадалите могат да се осигурят и консерви и буркани с храна, от които най-подходящи са консервирано месо или риба, консервирани зеленчуци, компоти, плодови сокове, конфитюри и сладка, мляко на прах, зеленчукови супи и други.  От пресните зеленчуци могат да се подсигурят запаси от картофи, тиква, лук, ряпа и т.н.

Осигуряване на вода

Едно от най-важните неща при бедствие е осигуряването на достатъчни запаси от чиста питейна вода за пострадалите.

Най-сериозната опасност за здравето на хората е свързана със замърсяването на водата с микроорганизми. Най-често преносимите заболявания в този случай са стомашно-чревните инфекции, като дизентерия, коремен тиф, хепатит А, полиомиелит и други. Освен микроорганизмите, някои химични вещества също могат да причинят неблагоприятни последици за здравето.

Осигуряване на облекло

Сред основните материални нужди на пострадалите при природни бедствия попада и облеклото. Подсигуряването на дрехи, обувки и одеяла е от съществено важно значение. За целта, при настъпило природно бедствие се организират мащабни национални дарителски кампании, за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. В тях могат да се включат всички желаещи, да участват в този акт на благотворителност.

Как да помогнем на пострадалите от природно бедствие

В помощта към пострадалите при природни бедствия, можете да се включите и вие, като доброволец или дарител, за да им бъдат осигурени основните материални нужди, като храна, вода и облекло. За целта, можете да организирате дарителска кампания  в сайт за дарения или в социалните мрежи, чрез които да достигнете до колкото се може повече хора, готови да откликнат на вашия призив за благотворителност. Освен това можете да организирате пункт за събиране на дрехи ли храна, които след това да предадете на съответните организации, за да могат те да достигнат до нуждаещите се. Другият начин е да се включите като доброволец или дарител, със свои идеи за дарения в различните инициативи, организирани от фондации или други обществени организации.

Организирайте лесно благотворителна кампания на PavelAndreev.BG. 

Какви са изискванията към предоставените помощи

Изискването към храните, които се предоставят на пострадалите е те да бъдат добре пакетирани, затворени или вакуумирани и разбира се в срок на годност.

Изискването към дрехите, одеялата и друг вид домашен текстил е да бъдат в годно за употреба състояние, чисти и да са прилежно опаковани.

Ролята на фондация Павел Андреев

Ние от екипа на Фондация Павел Андреев даваме възможност на всеки, който иска да дари или да организира собствена крауфъндинг кампания за набиране на финансови и материални средства за пострадали региони от природни бедствия. Онлайн платформата предлага бързо и лесно стартиране на кампания или участие в такава. Всичко е максимално улеснено и само с няколко клика на мишката може да извършите дарение.

На PavelAndreev.BG можете да откриете множество благотворителни кампании за набиране на средства, храна, вода или облекло за хората от бедстващите райони. През нашият сайт за дарения можете да се включите и вие в различни инициативи или да организирате дарителска кампанияФондация Павел Андреев през годините си е създала името на надежден и сигурен партньор на всяка дарителска кауза, която е организирана в нашата платформа. В раздела с "приклюлили кампании", ще откриете стотици успешно завършили благотворителни каузи, които са помогнали на хиляди хора!

Сподели