Статии - Идеи как да помогнем на самотен възрастен човек
1-ви август 2023

Идеи как да помогнем на самотен възрастен човек

Без значение от възрастта - самотата е проблем, с който може да се сблъска всеки човек. При по-възрастните хора самотата може би се приема за "естествено следствие" на живота, но не бива да е така! Нито един човек не заслужава да посрещне старините си сам и изоставен като вече никому непотребна вещ.

От медицинска гледна точка самотата може да има ефект, сходен на този от хроничния стрес върху тяхното мозъчно здраве. Също така може да се отрази на тяхната имунна и ендокринна система; а освен това те стават и по-уязвими към всякакви заболявания. Добрата дума и милото отношение към такъв човек винаги е от полза, но невинаги е достатъчна. Понякога тези хора имат нужда и от друг вид подкрепа, която може да им бъде осигурена например чрез организиране на благотворителни кампании.

При по-възрастните хора самотата всъщност е често явление. Обичайно именно те са групата, която е най-силно засегната от нея. Западните култури поради страх често им обръщат гръб за жалост.  Има хора, които предпочитат да се самоизолират във времето, в което са в състояние на тъга, гняв и разочарование. Скоро след това обаче – когато се възстановят, те възвръщат и нуждата си да се порадват на малко компания. Също така чувстват емоционалната подкрепа на всички онези хора, които по един начин или друг, са в състояние да ги мотивират да продължат напред.

Малко са хората, които биха предпочели да са сами. Така е, защото да бъдете заобиколени от хора и да сте важни за някого е изконна човешка нужда.

Проведени проучвания разкриват, че самотата е много сериозен здравословен проблем. Той води след себе си усещането за малоценност, а то от своя страна, би могло да доведе до сериозни последици и дори до преждевременна смърт. Пряко се свързва и с влошаващо се психическо здраве, деменция, хипертония и сърдечносъдови заболявания.

Как се отразява самотата при по-възрастните хора?

Направени изчисления сочат, че 10% от по-възрастните хора живеят в самота и това вреди сериозно на тяхното психическо и физическо здраве. Изследванията показват, че 70% от тях са със сериозен здравословен проблем, който е свързан със самотата. Част от проблемите са психически, а други - физически.

Самотата на цялостно ниво влияе върху мозъчното здраве по същия начин, както и хроничния стрес. Двете негативни усещания предизвикват неприятна реакция от имунната и ендокринната система. Също така тези емоции ги отслабват и освен това ги правят по-уязвими към развиването на най-различни заболявания.

Самотата при по-възрастните хора: случаи на патологии

Проучвания сочат, че най-често срещаните болести, които са резултат от самотата, са диабет, високо кръвно налягане, депресия, тревожност и повтарящи се инфекции.

Ефектите при по-възрастните хора са по-негативни и директни. Така е поради психологическата устойчивост. Тя представлява способността на тялото да преборва лошите състояния и да се адаптира към лошите състояния. Също така има намаляване на механизмите за клетъчно поправяне като последица от стареенето.

Всъщност най-притеснително от всичко е това, че проблемът със самотата при възрастните хора става все по-сериозен. Опасността само след няколко години да се превърне в глобален здравословен проблем е реална.

Специалистите, занимаващи се с това сочат, че разрешаването на проблема със самотата е в състояние да доведе до сериозни здравословни предимствата за възрастните. Психолозите всъщност си мислят, че основният фактор, който може да осигури добро качество на живот, е ползотворното социално общуване.

Самотата при по-възрастните хора: правете им компания

Самотата и здравословните последствия от нея стават все по-обезпокояващи. Един от най-добрите съвети, който може да бъде даден на всички и ние от фондация Павел Андреев се присъединяваме към него е всеки да прави компания на самотни възрастни хора, когато има възможност. Най-вече нужда от това имат по-възрастните хора, които вече са засегнати от някои заболявания като загуба на подвижност, психически проблеми и деменция. Това са състояния, при които близките на тези хора нерядко ги изоставят.

Данни от изследвания в различни държави показват, че една много голяма част от по-възрастното население се чувства или „самотно“ или „много самотно“, като процентът е още  по-висок при хората над 65 години.

От какво всъщност се нуждаят тези хора?

Честно казано повечето възрастни хора, които колкото и ужасно да звучи - "просто чакат да дойде деня" - живеят не само в самота, но и често в недоимък. Изоставени на произвола на съдбата от своите роднини и ниските пенсии ги обричат буквално на "мизерно оцеляване" и невъзможност да изживеят достойно своите старини. Те имат нужда от следните неща:

 • Да разполагат с храна
 • Да имат подслон
 • Да имат компания

За хората, които по една или друга причина, се чувстват самотни, всички социални контакти на ежедневна основа са в състояние да намалят ефектите от самотата. А това е не само приятно, но и може да подобри тяхното здраве.

Какво е решението? Всъщност видът социална активност, който вече възрастния човек е поддържал през целия си живот, е решаващ фактор, когато дойде момент, в който той остане сам. В такъв смисъл е по-трудно да се осигури лечение и подкрепа на някой възрастен човек, който е срещал трудности при социализирането през целия си живот и чието съществуване е белязано от объркване, страх или отблъскване. Психологическата помощ обаче би могла да помогне и в този случай.

Ето как може да помогнете на познат или непознат възрастен човек да изживее достойно своите старини:

 • Правете му компанията
 • Подпомагайте им финансово и материално, когато можете
 • Включвайте се в благотворителни инициативи като "Подари вечеря за Коледа  или Великден на възрастен човек"
 • Включете се като доброволец към някой дом за възрастни хора
 • Споделяйте със своите приятели и ги ангажирайте към каузата си
 • Подкрепяйте ги морално и не им позволявайте да падат духом
 • Пазарувайте от бабите, които продават продукцията си на улицата, вместо от кварталните хипермаркети
 • Уважавайте ги и не ги карайте да се чувстват "малоценни". Те също имат достойнство и никой не иска да бъде съжаляван. Подходете внимателно и бъдете техни приятели, на които могат да разчитат и да им помагат винаги, когато имат нужда, а не само по празници!

Прочетете нашата статия, за да разберете Защо е важно да помагаме? 

Набиране на средства в помощ на възрастни хора през платформата на Павел Андреев

Има много начини, които може да помогнат на възрастните хора да се чувстват по-малко самотни. Много от тях живеят със сериозни финансови затруднения и в недоимък. Ако познавате такъв възрастен човек, не се колебайте да създадете благотворителна кампания на PavelAndreev.BG. Така бързо ще съберете средствата, които са необходими на някой. Все пак голяма част от чувството за самота произлиза точно от това, че нуждите са много, а няма кой да помогне поне част от тях да бъдат задоволени.

Добре е обществото да е запознато с проблема и възможните последици от него, за да им правим компания възможно най-често и да ги караме да се чувстват като активна част от обществото. Те са дали всичко от себе си, грижили са се за редица хора, работили за тях и са жертвали в името на всички нас.

Всеки един от нас е изправен пред моралното задължение да не позволява да се чувстват изоставени никога. Не забравяйте, че и ние някога ще остареем и може да имаме сходна съдба!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...