Статии - Идеи: Как можем да помогнем при  наводнение?

Идеи: Как можем да помогнем при наводнение?

Скорошните проливни дъждове и наводнения засегнаха хиляди животи и повредиха безброй домове в различни краища на България. Хората, които не са засегнати от бедствието, съчувстват на пострадалите и се опитват да окажат помощ по различни начини на нуждаещите се в най-тежко засегнатите райони на страната. Засегнатите наистина имат нужда от нашата помощ! Най-добрият и достъпен начин да им бъде оказана такава е организиране на дарителска кампания. Фондация Павел Андреев дава възможност лесно да създадете такава.

От каква помощ имат нужда пострадалите от наводнения

Със сигурност наводненията, сполетели жителите на много населени места, будят съчувствие и желание за оказване на помощ на пострадалите. Представителите на PavelAndreev.BG ви даваме няколко идеи за това как може да помогнете на хората, засегнати от наводнения.

Помогнете за почистването на домове, пострадали от наводнение

Без значение дали познавате хора, чиито къщи са разрушени или пострадали от наводненията, то може да отидете на терен и да предложите помощта си за тяхното разчистване. Може също така да обмислите и да се присъедините към доброволческа организация, за да подкрепите усилията за възстановяване и почистване във вашия регион.

В зависимост от нивото на засегнатост от наводненията, очаквайте задачи като премахване на вода от вътрешността на къщите, изгребване на кал и тиня, почистване и пребоядисване на стени и търкане на подове.

Изпратете основни консумативи на хората в засегнатите от наводненията места

Да предположим, че познавате приятели или има членове на вашето семейство, които живеят в засегнатите райони. В такъв случай най-добре е първо да намерите начин да се свържете с тях и да попитате от какви консумативи се нуждаят пострадалите, преди да изпратите каквото и да било. Може също да създадете благотворителна кампания, чрез която да набирате нужните неща за пострадалите.

Прочетете още и статията ни: Какво трябва да знаем, когато искаме да създадем кампания в помощ на пострадали от природни бедствия?

Ето част от продуктите, от които хората, засегнати от наводнения, може да се нуждаят, са:

  • Трайни храни като консервирано месо, полуготови супи, ядкови масла, сух боб и пакетирани храни (напр. зърнени храни, овес, ориз, киноа).
  • Бутилирана вода.
  • Дрехи и обувки – Обърнете внимание на размерите на дрехите на получателите и изпращайте само това, което ще им стане – със сигурност не се нуждаят от неизползваеми неща.
  • Неизползвани тоалетни принадлежности или хигиенни комплекти.
  • Мокри кърпи и памперси.
  • Нови маски за лице, спирт и дезинфектанти за ръце.
  • Използваеми мебели, матраци.
  • Работещи генератори.
  • Почистващи материали като мопове, ръкавици и препарати за почистване и пране.

Преди да дарите стоки, помислете дали те ще бъдат наистина полезни за получателя. Предмети като износени дрехи, стоки с изтекъл срок на годност, използвани тоалетни принадлежности, счупено оборудване и играчки няма да помогнат за подобряване на живота на хората, пострадали при наводнения.

Предложете да гледате домашния любимец на пострадало семейство

Домашните любимци са като членове на семействата. Със сигурност пострадалите при наводнения биха предпочели те да са около тях през цялото време. Когато обаче щетите са по-сериозни и семейството се налага да бъде приютено някъде, домашният любимец може да усложни сериозно нещата. В такъв случай чрез доброволчество можете да окажете безценна помощ. Искате ли да направите нещо повече от това просто да дарите храна за домашни любимци? Можете да предложите да гледате домашните любимци на някое семейство, докато се възстановяват от щетите от наводнението. Това означава, че ще се погрижите за тяхното животинче и ще осигурите комфортна домашна среда за известно време. Не само, че тази дейност е удовлетворяваща, но също така ще можете да си създадете нов космат, люспест или пернат приятел, докато я изпълнявате!

Можете да си създадете обява за гледане на домашни любимци или директно да се свържете със собственици на домашни любимци наблизо, които се нуждаят от помощ. Ако се нуждаете от средства и имате идея как да помогнете на повече пострадали от наводненията животни, може да публикувате каузата си на pavel andreev.

Осигурете безопасен и сух дом за семейството

Имате допълнителна стая или две в дома си? Със сигурност ще е от полза, ако ги предложите за няколко дни като временен подслон за семейство, което е загубило дома си. Това, от което се нуждаят повече от всичко сега пострадалите, е сигурност.

Помогнете на някого да спаси личните си вещи

Използвайте уменията си, за да помогнете в усилията за помощ при наводнения. Ако самите вие се намирате в някой от засегнатите райони и имате възможност, помогнете на безпомощни хора, които се намират близо да вас да спасят някои от личните си вещи например.

Дарителска кампания в помощ на пострадалите при наводненията в Берковица

Екипът на фондация Павел Андреев предоставя възможност за разкриване на кампании в помощ на пострадалите при наводненията в Берковица. Благотворителна кампания на нашия сайт за дарения може да разкрият както самите пострадали, така и техни близки или познати, които искат да помогнат. Разкажете конкретната история на човекът или семейството. Може да приложите и снимки, за да придобият потенциалните дарители по-добра представа за случващото се. Колкото по-откровено и емоционално разкажете историята, толкова по-бързо ще се намерят съмишленици, които да помогнат за преодоляването на трудната ситуация. Наистина, за някои от хората е трудно и притеснително да потърсят помощ, но всъщност в такива моменти това е основният начин да се мине през проблема и да бъдат отстранени нанесените щети.

Разгледайте нашата статия Как да напишете своята история за набиране на средства: 12 полезни съвета  

Заключение

Ако искате да помогнете на пострадалите при наводненията, има много начини да го направите. Един от най-добрите варианти е създаването на благотворителна кампания. Такива природни бедствия обикновено предизвикват сериозни щети. Много семейства губят покъщнина, спестявания, ценности или дори целите си домове. Това означава, че едва ли ще имат средства след като отмине бедствието да ремонтират и да купуват ново обзавеждане. Точно в такива моменти хората се нуждаят от подкрепа. Благодарение на събирането на средства чрез дарителски кампании възстановяването може да се случи далеч по-лесно. Всяко дарение е важно, независимо каква е неговата финансова стойност. Защото освен помощ за физическото оцеляване и продължаване напред в прилични за живот условия, правенето на дарение означава подкрепа, загриженост, човещина… Често пострадалите се нуждаят от това повече, отколкото от материалните неща.

Ние от фондация Павел Андреев подкрепяме както пострадалите, така и всеки, който има желание да създаде кампания на нашата страница, за да може да се помогне на възможно най-много от пострадалите.

Сподели