Статии - Имат ли нужда от психологическа подкрепа пострадалите от природно бедствие - земетресение; наводнение; пожар или друго
5-ти октомври 2023

Имат ли нужда от психологическа подкрепа пострадалите от природно бедствие - земетресение; наводнение; пожар или друго

Природните бедствия са разрушителни по своята същност и мащаби природни явления, които застрашават здравето и живота на хората и водят до значителни материални щети. Типични примери за природни бедствия са вулканичните изригвания, земетресенията, наводненията, лавините, тропическите циклони, ураганите и други.

Все по-често хората стават жертва на природни бедствия. Освен материалните щети, разрушения на жилища и пътна инфраструктура, те оказват и силно психологическо влияние на пострадалите. Аспект, на който често не се обръща достатъчно внимание. Пострадалите при силно земетресение например, се нуждаят от адекватна психологическа помощ, за да преодолеят шока, който са изпитали по време на бедствието. С особено внимание трябва да се подходи и към хората, които са загубили свои близки  станали жертва на неукротимата сила на природата.

Нужда от психологическа подкрепа на пострадалите от природно бедствие

Нуждата от психологическа подкрепа на пострадалите при земетресение, пожар или наводнение е много голяма. Загубата на близък човек, на жилище, на работа или на реколта или добитък при земеделците и животновъдите, оказва огромно психическо и емоционално натоварване. При претърпелите подобен вид природно бедствие се изследват  различните негативни психични състояния, които възникват в резултат на преживяното, които се изразяват в стрес, паника, шок и т.н. Тези състояния се характеризират с доминиране на остри или хронични негативни емоционални преживявания, като тревожност, страх, депресия, нарушение на съня, плач кошмари и други. Афектите, които възникват в тези състояния, могат да доведат до състояние, което пречи на човека да се адаптира, към текущите събития. Интензивните емоционални преживявания, след преживяно природно бедствие, могат да затруднят адекватното възприемане на реалността и правилната оценка на ситуацията. Това от своя страна води до дълготрайни или остри емоционално-негативни състояния, които усложняват живота на човека, но и поведенчески разстройства.

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG. 

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания? 

В какво се изразява психологическата подкрепа

Основните принципи за оказване на психологична подкрепа на жертвите, пострадали при природно бедствие са:

 • Спешност;
 • Близост до мястото на събитието;
 • Очакване, че нормалното състояние ще бъде възстановено;
 • Единство на психологическото въздействие.

Спешността на психологическата подкрепа означава, че помощта на пострадалия трябва да бъде предоставена възможно най-бързо. Колкото повече време минава от събитието, толкова по-голяма е вероятността от развитие на хронични заболявания, включително и посттравматично стресово разстройство.

Смисълът на принципа за близост до мястото на събитието се изразява в оказване на помощ в позната обстановка, за минимализиране на негативните последици.  

Пострадалият е добре да се отведе далеч от епицентъра на събитията и да му се осигури храна, вода, почивка, безопасна среда и възможност да бъде изслушан. Службите за спешна психологическа помощ са тези, които изпълняват следните основни функции:

 • Практически функции, които се изразяват в пряко предоставяне на спешна психологическа и долекарска медицинска помощ на пострадалите при природни бедствия;
 • Координация за осигуряване на връзки и взаимодействие със специализирани психологически служби.

Действията на психолозите, работещите в екстремни условия, се различават от нормалната терапевтична ситуация в следните точки:

 • Работа с групи от жертви на природно бедствие, създадени въз основа на нуждите на психотерапевтичния процес;
 • Работа с пациенти в остро афективно състояние и под въздействие на травматична ситуация, което не е съвсем обичайна за нормалната психотераперапия;
 • Работа с пациенти, които са загубили близки, приятели, любими места за живеене, работа и т.н., което допринася за появата на травматичния стрес.

Приоритет при предоставянето на психологическа подкрепа

Приоритет при предоставяне на психологическа подкрепа се дава на жертвите при пожар, наводнение , земетресение или друго природно бедствие и техните семейства. С тях постоянно работят семейни консултанти и психолози, които се стараят да преведат пострадалите, през процеса на възстановяване по по-лек и безпроблемен начин. За това е необходимо да се вземат предвид различните реакции на жертвите, защото една и съща ситуация, може да предизвика различни реакции при различните хора. Проявата на определена реакция зависи, най-вече от характера и сложността на ситуацията, но и от индивидуалните психологически характеристики на човека. По този начин в случай на оказване на психологическа помощ след природно бедствие, може да се наблюдават много и различни реакции.

Какви са препоръките на Световната здравна организация за оказване на ефективна психологическа подкрепа

Към днешна дата СЗО разполага с голям брой служители, които оказват първа психологическа помощ на пострадалите при природни бедствия. Ето и някои от основните препоръки, които те трябва да спазват:

 • Да намерят тихо място, където да могат да разговарят с пострадалия;
 • Да стоят близо до събеседника си, но и да спазват подходяща дистанция, съобразена с личността, пола или културните особености;
 • Да покажат на пострадалия, че го слуша и да се концентрират върху думите му;
 • Да бъдат спокойни и търпеливи.

Благотворителност и психологическа подкрепа за пострадалите при природни бедствия

За предоставяне на психологическа подкрепа на пострадалите при природни бедствия могат да се организират  благотворителни кампании, които целят набирането на доброволци психолози и социални служители, които да работят с жертвите, пострадали при пожар, наводнение или земетресение. Различни правителствени и неправителствени организации, фондации и физически лица се заемат със задачата да организират дарителски кампании, за набиране на средства и помощи, за закупуване на медикаменти за лечение на тези хора. Основните усилия в тези случаи са насочени към:

 • Бързо и навременно достигане до най-уязвимите и най-тежко засегнатите хора;
 • Незабавно предоставяне на помощ при състояние на шок или посттравматичен стрес;
 • Осигуряване на необходимите медикаменти за лечение, апаратура и медицински материали;
 • Предоставяне на услуги за психично здраве и психологическа подкрепа;
 • Мобилизиране на психолози и социолози, в помощ на пострадалите.

Психологическа подкрепа съвместно с Фондация Павел Андреев

Психологическата подкрепа за пострадалите при природни бедствия, изисква много време и работа от страна на психолозите. Това обаче дава възможност на жертвите по-бързо да преодолеят страха, паниката и шока от преживяното. Ние от Фондация Павел Андреев работим с много други организации и физически лица, като организираме различни благотворителни кампании за набиране на средства за болнично лечение на пострадалите или набавянето на необходимите медикаменти. Чрез нашия сайт PavelAndreev.BG, можете да се включите с различни идеи за благотворителност за набиране на средства за оказване на психологическа подкрепа на пострадалите при природни бедствия или да се включили в някоя благотворителна кауза. Много са хората и организациите, с които работим и които са съпричастни с проектите, споделени в нашия сайт PavelAndreev.BG. При нас можете да споделите своята идея за благотворителност и да намерите много поддръжници, които да ви подкрепят.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания
Платформата започва процес по смяна на валутата от ЛЕВА в ЕВРО. Опцията "дарение по IBAN" е временно спряна, за да се сменят сметките към еврови. НЕ дарявайте по сметки на фондацията, които откривате извън платформата!