Статии - Изчерпателно ръководство в 3 стъпки за планиране на кампания за "Щедрия вторник"
4-ти ноември 2021

Изчерпателно ръководство в 3 стъпки за планиране на кампания за "Щедрия вторник"

Хей, наближава "Щедрия вторник"! Може да не сте толкова запознати с него (Giving Tuesday от англ.), но трябва да знаете, че той се състои само веднъж годишно. Това е важна дата, ако набирате средства за добра кауза – и чудесен начин да съберете повече пари за вашата кампания за набиране на средства в PavelAndreev.BG. Съставихме пълно ръководство със съвети и идеи за набиране на средства, за да можете да планирате благотворителна кампания за "Щедрия Вторник" (Giving Tuesday), която не само ще бъде огромен успех, но и ще разпространи доброта към хората и организациите, на за които държите.

Онлайн набиране на средства (краудфъндинг) за "Щедрия Вторник" (Giving Tuesday)

"Щедрия Вторник" (Giving Tuesday), често стилизиран онлайн  като #ЩедрияВторник или #GivingTuesday, е вторника след Деня на благодарността. Започнат през 2012 г. от 92nd Street Y и Фондацията на ООН, това е ден на широко разпространени дарения, предназначени да стартират празничния сезон с правилната нотка на доброволчество.

През годините сме виждали много кампании за Щедрия Вторник, в които сме участвали и ние от платформата PavelAndreev.BG. Хората използват нашата платформа за краудфъндинг, за да събират средства за лични, медицински  и благотворителни каузи, а ние имаме 0% такса към платформа за организаторите.

1. Определете подхода си за вашата кампания за Щедрия Вторник

За Щедрия Вторник (Giving Tuesday) хората често събират средства за нещо, което планират да направят сами (като доставяне на храна на хора в нужда) или да дарят на организация, която вече върши такъв вид работа. Като алтернатива, може да решите да популяризирате вашата кампания за набиране на средства за себе си или за любим човек във връзка с този ден на даряване. Подходът, който предприемате, за да планирате кампания за Щедрия Вторник, ще варира в зависимост от това в кой от тези лагери попадате.

Провеждане на кампания за набиране на средства

В този случай вие събирате пари, за да финансирате действие, което планирате да извършите, като например доставка на храна   на хора в нужда или организиране на почистване на плажа.

  • Бъдете много ясни и прозрачни за това как точно ще бъдат използвани средствата, които събирате, така че хората да разберат за какво отива тяхното дарение.
  • Вдъхнете доверие в потенциалните дарители, като бъдете уязвими, като разкажете лична история, която ви свързва с вашата кауза, или като съпоставите даренията с вашата кауза.

Събиране на пари за дарение на добре позната организация

В този случай вие събирате пари за организация като The Humane Society или American Heart Association. (организациите не са български и са само примерни)

  • Накарайте фокуса на вашата страница за дарения да се измести от легитимирането на вашите усилия към разкриването на вашата лична инвестиция в каузата.
  • Защо тази конкретна нужда е важна за вас? Направете ясен и убедителен разказ, за да вдъхновите хората да направят дарения.
  • Опитайте се да изиграете каузата, като мислите за идеи за набиране на средства. Например, ако събирате средства за приют за животни, помислете за организиране на къпане на кучета.

Събиране на пари за себе си или за любим човек

Тази категория се разбира от само себе си, тъй като събирате пари за себе си, за член на семейството или дори за приятел.

  • Помислете как бихте могли да обвържете набирането на средства с онлайн пространството или лично събитие за Щедрия Вторник (Giving Tuesday).
  • Пример първи: Издайте „местно предизвикателство“ във вашия квартал, за да помогнете на съседи в нужда след пожар в къщата им.
  • Пример втори: Популяризирайте 24-часова „мини-цел“ за дарения в рамките на по-голямо набиране на средства за любим човек, който се бори с рака.

2. Прилагайте най-добрите практики за вашата кампания за набиране на средства за Щедрия Вторник (Giving Tuesday)

Ако никога досега не сте провеждали кампания за набиране на средства за групово финансиране, ето някои насоки, върху които да помислите, докато планирате кампания за Щедрия Вторник.

Съберете своя екип

Препоръчваме да работите в екип  с други – приятели, семейство, всеки, когото познавате, който споделя страст към вашата кауза. Набирането на средства е по-забавно, когато не сте претоварени и можете да разделите задачи между екипа си, като публикуване на актуализации и писане на благодарности. Освен това, когато дойде време да споделите вашата кампания за набиране на средства, ще имате много по-голям обхват с вашите комбинирани социални мрежи. 

Разкажете вашата история със снимки

Един от начините да направите това е да използвате изображения и видеоклипове, които са чудесен начин да разкажете честно историята си, като същевременно добавите легитимност и интерес. 

Дръжте дарителите в течение с актуализации по благотворителната кампания

Както при всяко набиране на средства, важно е да публикувате чести актуализации за набирането на средства, за да направите дарителите част от историята. Покажете какво означават техните дарения за вас и за бенефициентите и ще поддържате хората свързани с вашата кампания за набиране на средства. Освен това е по-вероятно да вдъхновите повторни дарения и споделяния – включително споделяния, свързани с #ЩедрияВторник или #GivingTuesday.

Създайте хаштаг за вашата кампания за набиране на средства

Говорейки за хаштагове, помислете за създаване на хаштаг за набиране на средства, след което го сдвоите с #ЩедрияВторник, когато го споделите в социалните мрежи. Хаштеговете помагат на други хора да намерят вашата кампания за набиране на средства и да се свържат с нея.

Изразете благодарността си

На последно място, но определено не по значение, не забравяйте да благодарите на дарителите. Ако хората се чувстват добре от приноса си, който са направили тази година, има вероятност много от тях да бъдат готови да дарят отново след 365 дни.

3. Приложете тези идеи за набиране на средства за Щедрия Вторник (Giving Tuesday) в действие

Ако искате да добавите още повече гориво към вашата кампания за набиране на средства за Щедрия Вторник (Giving Tuesday), помислете за тези доказани методи за набиране на средства:

1. Партньорство с местен бизнес

Накарайте фирмите да обещаят подходящи дарения и/или да спонсорират вашите усилия за набиране на средства. Колкото по-естествено е свързан малкият бизнес с вашата кауза, толкова по-възприемчив ще бъде той. Например - местните ресторанти и кафенета биха могли да ви дадат място, където да организирате събитието.

2. Разпалете интерес с предизвикателство

Ако има кауза, за която се интересувате, отправете предизвикателство към съмишленици да започнат подобно набиране на средства в техния район. Чудесен пример за това е #BlackPantherChallenge, започнат от Фредерик Джоузеф. След като кампанията му за набиране на средства Help Children See „Black Panther“ излетя, той предизвика другите да последват примера им в техните квартали и в крайна сметка започна движение.

3. Събирайте средства по време на работа

Започнете предизвикателство за набиране на средства на работното си място. Поставете празни буркани около вашето пространство и насърчете колегите да поставят дребни пари и след няколко седмици ще има огромен ефект.

4. Използвайте социалната си мрежа

Започнете да публикувате завладяващи съобщения в социалните медии и ги подкрепете с други инструменти за набиране на средства в социалните мрежи. Това може да бъде особено ефективно, ако сте се обединили с други и можете да се включите в комбинираните си социални мрежи, за да разпространите информацията за вашето набиране на средства.

Разгледайте нашите статии свързани със социалните мрежи:

5. Планирайте събитие

Празничният сезон е празнично време. Помислете за сдвояване на вашето онлайн набиране на средства със събитие в реалния свят. Не е нужно да е изискано или скъпо – има широка гама от идеи за набиране на средства за събития, от които да избирате. Какво ще кажете за среща на ледена пързалка или вечеря със скара? С таблет или смартфон в ръка е лесно да приемате дарения на място (може би като цена за вход). Просто се уверете, че хората знаят, че събитието е за набиране на средства, когато ги поканите.

Тези препоръки от Павел Андреев ще ви помогнат да организирате успешна кампания за набиране на средства. Може бързо и лесно да организирате благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

Удвоете даренията си, като благотворително набирате средства за Щедрия Вторник (Giving Tuesday)

Каквито и идеи да използвате, за да направите кампанията си за Щедрия Вторник (Giving Tuesday) успешна, трябва да се подсилват взаимно и да се свързват с вашата кауза по начин, който е правилен. Ние сме тук, за да ви подкрепяме на всяка стъпка от пътя с най-добрите съвети за набиране на средства и лесни идеи за набиране на средства.

Даряването за Щедрия Вторник е само веднъж годишно. Планирайте кампания, привлечете приятели и превърнете състраданието в действие.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...