Статии - Как бързо да съберем пари за образование на деца от уязвими групи

Как бързо да съберем пари за образование на деца от уязвими групи

„Образованието е най-мощното оръжие, което можете да използвате, за да промените света.“ – Нелсън Мандела

В съвременното общество, образованието играе ключова роля в живота на всеки човек. То предоставя възможности за развитие, само реализация и постигане на успехи в бъдеще. И въпреки това, много деца от уязвими групи, сред които са деца сираци, бежанци, социално слаби деца от малцинствени семейства и други се сблъскват с пречки и затруднения в достъпа до образованието.

Съдържание:

 1. Какво представлява кампания за набиране на пари за образование на деца от уязвими групи
 2. Как да планирам набиране на средства за образование на деца от уязвими групи
 3. Как работи груповото финансиране?
 4. Подходяща ли е за мен краудфъндинг кампания
 5. Кога да започнем фъндрейзинг кампания за образование на деца от уязвими групи

 1.Какво представлява кампания за набиране на пари за образование на деца от уязвими групи

За да преодолеете трудности и да имате равни възможности за успешно образование е необходима подкрепа и солидарност от страна на обществото. Ето, защо представяме ви идеята за кампанията, чиято цел е да събере пари за образование на деца от уязвими групи.

Този тип кампании имат за цел да осигурят финансова помощ за закупуване на учебни материали, компютри, учебни пособия и други необходими ресурси, които ще помогнат на децата да получат качествено образование. Събраните средства могат да бъдат използвани и за организации и училища, които работят с деца от уязвими групи.

Подобен род кампании се стремят да променят бъдещето на много подрастващи, които в момента се борят с препятствия в образователния процес. По този начин всеки дарител може да допринесе за постигането на тази цел и да се включи в част от позитивната промяна в живота на тези деца.

Пример за такава кампания е За една нормална учебна година . Не всички ученици имат родители и близки, които да се погрижат за тях, затова и Фондация "Фабрика за анализи и решения" бяха стартирали кампания за набиране на средства за базовите училищни нужди на 14 деца и младежи без родители от общинските Преходни жилища в гр.София.

2.Как да планирам набиране на средства за образование на деца от уязвими групи

Планирането на кампания за набиране на средства за образование на дете от уязвими групи е важна стъпка към постигането на самата цел. За това как да планирате своята успешна кампания и да привлечете вниманието на потенциални дарители ще поговорим по-долу:

 1. Идентифицирайте целта и специфичните нужди:

Началото на всяка успешна кампания е ясно определена цел. Идентифицирайте конкретното дете или група деца, за които ще наберете средства и изследвайте техните нужди в образованието. Това ще ви е от полза, за да съберете точен брой и средства, необходими, за да им помогнете.

 1. Създайте убедителна история:

Напишете забележителна история, която да привлече вниманието и сърцата на потенциалните дарители. Разкажете за образованието на предизвикателствата, с които децата се сблъскват и какво би означавало за тях да бъдат подкрепени. Включете истории за успешни случаи, които да подчертаят значимостта на образованието. Добавете снимки на детето, за което правите всичко това или на групата от децата, за които събирате средствата. Добавете подходящи снимки към вашата кампания.

 1. Изградете онлайн присъствие:

Тук важното нещо е да споделяте линка на кампанията си в социалните мрежи. Много честа грешка, която хората допуснат е, че само пускат своята кампания и чакат. Така не става! Важно е след това да публикувате редовно новини.

Допълнителна информация и връзки със социални медии:

В базата на текущата статистика социални мрежи, които са най-популярни в момента са:

 1. Facebook – заложете на Фейсбук, защото те над 2,8 милиарда потребители в света. Това ги прави най-голямата социална мрежа в света;
 2. YouTube – Ютуб е платформа за споделяне на видео съдържание и има над 2 милиарда месечни активни потребители. Той е втората най-популярна социална мрежа след Facebook, хубаво е да опитате да популяризирате кампанията си там;
 3. Instagram – добър избор на соц. мреджа е Инстаграм. Това е мрежа за споделяне на снимки и видеоклипове и има над 1 милиард месечни активни потребители. Той е особено популярен, сред младите хора и влиза в топ 3 на най-използваните социални мрежи. С него ще може да разпространите кампанията си сред по-младите;
 4. WhatsApp – Уатсап е мобилно приложение за обмен на съобщения и разговори и има над 2 милиарда месечни активни потребители. Той е особено популярен, сред потребителите на смартфони и един от най-известните начини за комуникация. Чрез него хората лесно ще могат да си обменят новината за вашата кампания;
 5. WeChat – това е китайска мултифункционална платформа, която включва функции за обмен на съобщения, социална мрежа, плащания и други. Има над 1 милиард месечни активни потребители, предимно в Китай и други азиатски страни. Това ви дава право да разпространите дарителската си кампания на другия континент.
 6. Twitter – Туитър е платформа за микроблогинг и споделяне на кратки съобщения и има над 330 милиона месечни активни потребители. Той е популярен, сред журналисти, политици, знаменитости и хора, които искат да споделят мисли и новини в реално време. Такива известни личности може да са вашите промотъри на кампанията ви.

Тези социални мрежи са само някои от най-известните и използвани в света. Има и други платформи, които имат значителен брой потребители и влияние в различни региони и среди. Важно е да изберете платформите, които най-добре отговарят на целите и аудиторията ви, когато планирате социална медийна кампания.

Създайте страница в тези и други социални мрежи и там споделете информация, за да събирате даренията, от които кампанията ви има нужда. Оптимизирайте съдържанието си за търсачки, за да бъдете по-лесно да открити потенциалните дарители. Включете истории за успех, снимки и видео материали, които да въздействат емоционално на хората.

 1. Организирайте събития и фъндрейзинг кампания:

Отличен начин да привлечете вниманието и да съберете средства е като организирате благотворителни събития или краудфъндинг кампании. Може да организирате концерти, благотворителни продажби, спортни събития, базари  с ръкоделия и творчески труд на самите деца или други дейности, които да привлекат потенциалните дарители и да ги вдъхновят да дарят.

 1. Работете с партньори и спонсори:

Потърсете подкрепа от местни организации, бизнеси и фондации, които имат интерес и ангажимент към социалната отговорност. Сътрудничеството с тях може да ви помогне да привлечете повече дарители и да увеличите въздействието от благотворителността.

 1. Поддържайте комуникация с дарителите:

Осигурете редовна комуникация с дарителите, за да ги информирате за напредъка на crowdfunding кампанията и какво се постига с техните дарения. Изпратете им благодарности, през платформата PavelAndreev.BG, за да знаят, че са включени в процеса.

3.Как работи груповото финансиране?

Груповото финансиране е по-известно в световен мащаб като краудфъндинг. То представлява процес на събиране на пари от голям брой хора (група) за подкрепа на проект, идея или кауза. Това е съвременен начин за финансиране, който използва силата на интернет, за достигане до потенциален брой дарители.

Работата на груповото финансиране е базирана на принципа на колективната подкрепа. Идеята е да се привлекат много хора, които да дарят по малки суми, а те в крайна сметка образуват значителна цифра. Както се казваше в една стара мъдра поговорка: „Капка по капка, вир става; Вир по вир, река прави; Река по река, море пълни“… Това дава възможност на хората да участват активно в подкрепа на проект или кауза и да изразяват солидарност в една общата цел.

Груповото финансиране се извършва, чрез онлайн платформи, които предоставят възможност за създаване на кампания по събиране на дарения. Тези платформи предоставят инструменти за привличане на вниманието на потенциалните дарители. Те дават достъп до информация за проекта, целта и начините за дарение.

Такава е и платформата PavelAndreev.BG. В нея и вие може да започнете безплатно своята кампания за набиране на средства за образование на деца от уязвими групи.

Предимствата на груповото финансиране са множество. Сред най-значимите са, че то дава възможност за финансиране на проекти, които могат да бъдат трудно осъществими по традиционен начин. Наред с това, дарителските кампании са начин за привличане на широк кръг от хора, които могат да бъдат включени в процеса, които се изправя с някаква цел.

Ако трябва да обобщим, то груповото финансиране е иновативен начин за събиране на средства, които използват силата на масите и интернет. Този метод предоставя възможност за подкрепа на проекти и каузи от хора по целия свят. Той създава шанс за всеки да се включи към положителната промяна. Това е добър начин да стартирайте своята благотворителност още днес.

4.Подходяща ли е за мен краудфъндинг кампания

Груповото финансиране е подходяща опция за подпомагане образование на дете от уязвимите групи. Този метод създава шансове и може да привлечете подкрепата на голям брой хора, които са готови да дарят по малки суми за образователната кауза.

Груповото финансиране има няколко предложения за тази цел. На първо място, то ви позволява да достигнете до голяма аудитория и да привлечете вниманието на хората, които са заинтересовани и ангажирани с подобни проблеми. Това може да ви помогне да съберете необходимите средства по-бързо и ефективно.

На второ място, всяка една фъндрейзинг кампания представя историята и нуждите на детето от уязвимите групи, по убедителен начин. Може да споделите информация за тези предизвикателства. Може да разкажете, какво би означавало за тези деца да получат образованието и какво е въздействието, което това може да има над техния живот.

На третото място, груповото финансиране е отворена платформа, която дава право на хората да се включват и да изразят своята солидарност. Това може да създаде силна връзка, между дарителите и каузата. Може да работи в подкрепа на образованието на уязвимите деца.

Като цяло трябва да имате предвид най-важното, а то е, че груповото финансиране изисква активно усилие за привличане на дарители към кампанията ви. Трябва да надградите ефективна комуникация и да използвате различни канали за постигане на потенциални дарители. За това може да четете повече в редовете по-горе.

5.Кога да започнем фъндрейзинг кампания за образование на деца от уязвими групи

С правилно планиране и предприемане на подходящи стъпки, всеки може да създаде успешна кампания за набиране на средства  за образование на дете от уязвимите групи. Важно е, да сте устойчиви, търсещи подкрепа и да използвате различни канали за достигане до потенциалните дарители. Това може да стартирате с помощта на фондация Павел Андреев. Само така приносът ви и ангажираността ви може да допринесат едно дете да получи образованието и да изгради по-добро бъдеще.

6.Заключение

Образованието е ключът към равенството и възможностите за успех. С вашата кампания, можете да помогнете на децата от уязвими групи да преодолеят трудностите. Така те могат да изградят по-добро бъдеще. Нека се обединим и съберем пари за образование на тези деца, защото всеки заслужава шанса да се развиете и постигнете своите мечти. И нека не забравяме:

„Само образованите хора са свободни.“ – Епиктет

Сподели