Статии - Как бързо да съберем пари за осиновяване на дете
18-ти декември 2022

Как бързо да съберем пари за осиновяване на дете

Децата са най-големият дар, който може да получи човек през целия си жизнен път! И ако съдбата ви не е била благосклонна, да ви отреди да бъдете родител, то институции и организации са намерили начин да дадат това право на всеки, които има сърце и душа за това.

Според статистики от направени проучвания в 2018 г. цифрата от 430 000 деца, работи в плюс към приемните семейства. За осиновените деца домът и безрезервната всеотдайност и любов са изключително важни. Те са водеща част от техния живот, правилното развитие и растежа им. Съществуват редица неща, които трябва да знае всеки кандидат да бъде родител, като осинови дете. Ако и вие сте от тях и търсите информация за справяне с финансовите ограничения, ние сме подготвили списък с ценни ресурси. Следвайки стъпките, по-долу и вие като бъдещ отговорен родител, можете да предприемете, стартирайки проекта: „осиновяване на дете“. В него ще ви запознаем с отговори на въпроси от типа „Как бързо да съберем пари за осиновяване на дете“; Какви са ползите от това да осиновите дете; Кой има правна възможност да го стори, както и ресурсите, които да са ви от полза, за да станете приемни родители.

Ползите от осиновяването на дете

Знаете ли, че: Осиновявайки дете, което е било изведено от токсична среда, вие му давате право на нов по-добър живот. С този ход вие отваряте нова врата към по-светло бъдеще и давате реална възможност, то да получава разбиране, любов, признателност и подкрепа. И това не е всичко. Тук са още няколко предимства в каузата: Да осиновим дете!

 • Ставайки приемен родител, вие ще се чувствате полезни с това добро дело. Ще знаете, че сте помогнали  на дете в нужда.
 • Осиновявайки дете самите вие ще изпитате радостта на всеки друг родител.
 • Осиновяването ще ви помогне да създадете и разширите семейството си. 

Кой може да осинови дете от дом?

Има редица въпроси, които се явяват на първа позиция, когато някой пожелае да осинови дете. Сред най-наболелите са: семейно положение, доходи, възраст, сексуалната ориентация и др. Всичко това отключва притеснения и несигурност в това дали няма да бъде дисквалифициран и да му бъде отнето правото да стане приемен родител. Истината е, че много често, дори самотни родители имат големи шансове да осиновяват. Щом някои бъде одобрен за осиновяване, добре е да се знае, че организациите избират хора, които са отговорни, надеждни, търпеливи и адаптивни. Именно тези хора се смята, че са най-подходящи да бъдат родители.

Как да осиновим приемно дете?

В най-общи линии стъпките по осиновяване на дете могат да бъдат сведени до числото 6. Самият процес като време отнема период в рамките от 12 до 24 месеца. Този период се определя от Министерството на здравеопазването и социалните услуги.

Основните стъпки в процеса на осиновяване са:

 1. Съберете информация

Първото и най-важно в този процес е да проверите достоверната информация свързана с приемната грижа по осиновяване за държавата, в която сте.

 1. Свържете се с агенция за осиновяване

Втората стъпка е да направите контакт с агенция по осиновяване. Тази агенция е публична и предоставя на всеки кандидат за родител всички необходими документи и детайли, относно процеса по осиновяване за държавата, в която сте.

 1. Изчакайте да ви одобрят

От агенцията за осиновяване ще ви окажат пълно съдействие, за това как да попълните и подадете официалното заявление, че искате да станете приемен родител. След като бъдете одобрени, ще ви бъде назначен служител. С него може да държите връзка и да се допитвате, когато имате въпроси. Той ще помага, през целия процес по кандидатстване за осиновяване на дете.

 1. Пълно обучение

Всяка агенция, независимо, в коя държава се намирате, изисква от кандидат-родителите да завършат някаква форма на обучение, преди самото осиновяване. Времето за обучения и преминаването през различните класове отнемат около 24 и 30 часа и се свежда в рамките на няколко седмици (това се определя от държавата, в която живеете и ще отглеждате детето).

Докато трае домашното проучване, служителят от агенцията, назначен да ви помага ще ви интервюира; ще проучи дома ви; ще направи заключение, в което ще изкаже своето професионално мнение и наблюдения. Той е този, който ще даде препоръка към държавата, точно кое дете е най-подходящо за отглеждане във вашето семейство.

 1. Приветствайте детето

Назначеният ви от агенцията служител ще ви помага в процеса по осиновяване на детето, както и за настаняването му в ома ви. Това се прави, с цел то да се чувства добре и бързо да се адаптира в новата среда.

 1. Финализирайте осиновяването

Законно финализирането по осиновяване се извършва в рамките на 3-9 месеца. Това се случва, след настаняването на детето в приемния дом. От този момент нататък осиновителите поемат цялата грижа над детето и за отговорни, пред закона за неговото развитие и израстване.

Тогава официално рождените родители се отказват от настойничество и всички законови права над това дете. Докато трае този процес, назначеният служител ще ви посещава периодично. Посещенията се правят всеки месец. След тях служителят от социалните грижи е длъжен, пред държавата редовни актуализации, за това как се справя приемното семейство. Препоръчително е да имате и свой адвокат. Такъв ще ви помогне да узаконите целия процес по осиновяване на детето.

Ресурси, които да ви помогнат да станете приемни родители

Много вероятно е като нова сфера, процесът по приемане на дете за отглеждане да ви се стори труден и объркващ. Това не бива да ви плаши или безпокои. Дори да изникват купища въпроси, които към момента остават без отговори, добре е да знаете, че има редица ресурси, които да помагат в стъпките по осиновяване. Дори финансите в момента да са проблем, знайте, че има редица програми, в полза на подобни каузи.

Групово финансиране за разходи за осиновяване

Все по-честа практика е кандидатите за приемни семейства да търсят групово финансиране. Това най-често се наблюдава, когато тези кандидат-родители бъдат отхвърлени от потенциалните такива, поради финансова нестабилност. Това е в случаите, когато те не отговарят на условията за държавна помощ или се нуждаят по-бързо, отколкото правителството може да осигури финансовите средства.

Финансова помощ от групово финансиране е улеснен вариант за разплащане на разходите по осиновяване, които не се покриват от правителството. При груповото финансиране няма изисквания за срокове за кандидатстване, допустимост, липсват и дългите периоди на изчакване за получаване на парични помощи. С групово финансиране всеки може да започне кампания по набиране на средства и то само за броени минути. 

Как да съберем пари за осиновяване на приемно дете

Тук сме изложили конкретни съвети и стъпки, които може да следвате, за да започнете дарителска кампания по набиране на средства по осиновяване на дете. Това е най-лесният и бърз начин да набавите необходимите суми , от които се нуждае вашето благородно дело, а именно да осигурите на едно дете сигурен и стабилен покрив над главата и родителска загриженост и любов.

 • Първата стъпка, която следва да направите е да напишете своята история. В нея трябва да представите нещата по начин, че да грабнете вниманието на аудиторията, да докоснете сърцата на дарителите и те да разгърнат възможностите си. Разкажете им, защо осиновяването на дете, за вас значи толкова много. Разкажете им, как вашето семейство чака с трепет този момент. Споделете, от какви дарения имате нужда и как те ще ви помогнат в това начинание. 
 • Не пропускайте да поставите висококачествени и завладяващи снимки. Добавете изображения към вашата кауза и подсилете  кампанията си по набиране на средства за осиновяване на дете. Когато дадена кампания за дарения за осиновяване на дете е подплатена с много снимки и, или видеоклипове набира много повече пари от тези, които са били пестеливи в тях.
 • Не се притеснявайте да поискате помощ директно от хората, които познавате. В това няма нищо срамно или незаконно. Вашите роднини, приятели и семейства със сигурност биха подкрепили усилията ви по осиновяване. Набирането на средства за осиновяване на дете е кауза, която хора от всяка възраст и с различен статус на живот подкрепят по цял свят.
 • Запознайте се с творческите начини, по които може да споделите вашата кампания по набиране на средства. Разбира се, това може да стане, както онлайн, така и физически на местно ниво, от уста на уста. Тук ви предлагаме някои идеи, които може да включват организиране на събитие по набиране на дарения във вашата общност; създаване на хаштаг за набиране на дарение; споделяне в платформи за дарения, социални мрежи и онлайн медии.

Препоръчваме ви да прочетете статията ни: с методи за събиране на пари за дарителска кампания?

Както и да прочетете тези препоръки от Павел Андреев. Те ще са ви от полза да организирате блестящо своята кампания по набиране на средства за осиновяване на дете. Щом вече сте към края на тази статия може бързо и лесно да планирате своята благотворителна кампания от страниците на PavelAndreev.BG.

Съберете средства за вашето осиновяване днес

Събирането на средства за осиновяване на дете може да бъде един от най-важните и емоционално зареждащи процеси в живота на едно семейство. Това може да се окаже и финансово предизвикателство, което изисква планиране, усилия и подкрепа от общността.

За едно успешно набиране на необходимите средства е важно да имате ясна стратегия и план за финансиране. Това може да включва групово финансиране, организиране на благотворителни събития, започване на онлайн кампании за дарения и търсене на спонсори и грантове. Важно е да сте творчески и позитивно настроени. Трябва да използвате всички налични ресурси, за да привлечете вниманието и подкрепата на общността.

В процеса по събиране на средства за приемно семейство е от съществено значение да сте откровени и прозрачни със своите дарители. Предоставяйте редовни актуализации и отчети за използването на събраните средства, за да изградите доверие и да поддържате връзката с вашата общност.

Не забравяйте, че дарителските кампании за осиновяване на дете са не само финансова подкрепа, но и за създаване на свързаност и подкрепа от хората около вас. Бъдете открити и споделете вашата история и мотивация за осиновяване на дете. Чрез споделяне на вашите ценности и визия, вие можете да вдъхновите и много други хора да се присъединят към вашата кауза и да помогнат за осъществяването на вашата мечта.

Събирането на средства по приемане на дете може да е труден, но незабравим процес. С воля, настойчивост и подкрепа от общността, вие можете да преодолеете финансовите предизвикателства и да осъществите вашето бленувано осиновяване.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания