Статии - Как краудфъндингът може да ви помогне да покриете разходите си за университета?

Как краудфъндингът може да ви помогне да покриете разходите си за университета?

Още преди да изпратят децата си да учат, родителите в България са похарчили между 5000 и 20000 лева за уроци и подготовка на младите за кандидатстване в нашите или чуждестранни университети. Едва след това (когато младежа е приет да учи) идва цената на университета, която рязко нараства последните години.

Според статистически данни годишните разходи за един студент в България са между 10000 и 20000 лева. За студентите, които заминават да учат в чужбина разходите са много по-големи – средно 50000 лева.

През последните години все повече родители се насочват към даренията и краудфъндинга, за да получат помощ в това начинание. Колективното набиране на средства за университет позволява на родителите в нужда да осигурят добро бъдеще за децата си.

Някои факти за обучението в университета 

Обучението често е един от най-големите разходи в живота на човек. Цените на обучението последните години стават все по-високи. Изглежда, че с всяка следваща години ще става и все по-скъпо.

  • Цената на обучението в университет зависи от това, дали университета е държавен или частен. Средната цена на година в държавен университет е 500-1000 лева, а в частен 1500-5000 лева. Тези цени, разбира се, са без месечната издръжка на студента.
  • Интересно е да се отбележи, че държавния университет в Америка струва 10000 долара, а в частен 25000 долара на година.
  • В чужбина често учещите теглят студентски кредити. Тази тенденция навлиза и в България. The Wall Street Journal наскоро съобщи, че завършилите американски колежи имат среден студентски заем от 35 000 долара.

Разходите за общежитие в университета и квартира 

Много студенти никога преди не са живели сами и разходите за стая в общежитие или квартира могат да бъдат плашещи. Разходите за жилище варират значително в зависимост от града и квартала. Винаги, обаче, разходите за квартира и храна в България са повече от семестриалната такса. Много студенти се нанасят в общежитията на университета, в който ще учат. Често студентите остават в общежитие до края на следването си. Наемането на квартира е много по-скъпо, но е и много по-удобно. При настаняването в общежитие, обаче, студентите са постоянно заедно и е много по-приятно.

  • Средната цена на месец в общежитие в България е 40-80 лева. За същата услуга в САЩ цената е 600-800 долара на месец.
  • Средната цена за двустаен апартамент под наем в София е 650 лева на месец.
  • Средната месечна сума за храна е около 300 лева.

Разходите за обучение в чужбина 

Ученето в чужбина може да бъде едно от най-полезните преживявания за студента. Въпреки че възможността да се потопите в нова култура е безценна, тя идва със своята цена.

  • Цената на обучението в чужбина варира в широки граници между частните училища и държавните. Според Института за международно образование средните разходи за обучение в чужбина за една година са около 20 000 долара, но студентите могат да изкарат с много повече (или по-малко) в зависимост от държавата и програмата на обучение.
  • Месечните разходи също така зависят и от обменния курс в държавата, в която се намирате.
  • Друг сериозен фактор са разходите за транспорт – самолети, автобуси и други. Потърсете специални студентски оферти.

Учебници и технологични разходи 

Издателите на учебници често обявяват шокиращи суми за някои учебници. Студентите могат да намеря учебници втора ръка или да си ги преснемат. Но когато си калкулирате месечния бюджет не разчитайте, че ще спестите много от учебниците.

Всички студенти трябва да притежават компютър и телефон при следването си. Някои университети предоставят лаптопи за целите на следването. Телефоните могат да бъдат ползвани като четци.

  • Изследване на The College Board сочи, че цената за учебниците в Америка на година струват 1200 долара, а в България около 250 лева.
  • Средната цена за лаптоп в България е около 1000 лева, но студентите, които ползват специализиран софтуер в следването си, може да им се наложи да дадат до 2500 лева за хубав лаптоп.

Набиране на средства чрез краудфъндинг  за вашето образование 

Разбира се, цената за следване може да е плашеща, но набирането на средства от голяма група от хора би решила бързо и лесно проблема. Много често приятелите ви и семейството биха приветствали идеята и биха помогнали. Стартирайте своята кампания в платформата PavelAndreev.BG или разгледайте кампаниите.

Сподели