Статии - Как краудфъндингът може да ви помогне да покриете разходите си за университета?
13-ти декември 2020

Как краудфъндингът може да ви помогне да покриете разходите си за университета?

Още преди да изпратят децата си да учат, родителите в България са похарчили между 5000 и 20000 лева за уроци и подготовка на младите за кандидатстване в нашите или чуждестранни университети. Едва след това (когато младежа е приет да учи) идва цената на университета, която рязко нараства последните години.

Според статистически данни годишните разходи за един студент в България са между 10000 и 20000 лева. За студентите, които заминават да учат в чужбина разходите са много по-големи – средно 50000 лева.

През последните години все повече родители се насочват към даренията и краудфъндинга, за да получат помощ в това начинание. Колективното набиране на средства за университет позволява на родителите в нужда да осигурят добро бъдеще за децата си.

Разгледайте и нашите 6 стъпки,които ви делят от дарителска кампания за набиране на средства за образование.

Някои факти за обучението в университета 

Обучението често е един от най-големите разходи в живота на човек. Цените на обучението последните години стават все по-високи. Изглежда, че с всяка следваща години ще става и все по-скъпо.

  • Цената на обучението в университет зависи от това, дали университета е държавен или частен. Средната цена на година в държавен университет е 500-1000 лева, а в частен 1500-5000 лева. Тези цени, разбира се, са без месечната издръжка на студента.
  • Интересно е да се отбележи, че държавния университет в Америка струва 10000 долара, а в частен 25000 долара на година.
  • В чужбина често учещите теглят студентски кредити. Тази тенденция навлиза и в България. The Wall Street Journal наскоро съобщи, че завършилите американски колежи имат среден студентски заем от 35 000 долара.

Разходите за общежитие в университета и квартира 

Много студенти никога преди не са живели сами и разходите за стая в общежитие или квартира могат да бъдат плашещи. Разходите за жилище варират значително в зависимост от града и квартала. Винаги, обаче, разходите за квартира и храна в България са повече от семестриалната такса. Много студенти се нанасят в общежитията на университета, в който ще учат. Често студентите остават в общежитие до края на следването си. Наемането на квартира е много по-скъпо, но е и много по-удобно. При настаняването в общежитие, обаче, студентите са постоянно заедно и е много по-приятно.

  • Средната цена на месец в общежитие в България е 40-80 лева. За същата услуга в САЩ цената е 600-800 долара на месец.
  • Средната цена за двустаен апартамент под наем в София е 650 лева на месец.
  • Средната месечна сума за храна е около 300 лева.

Разходите за обучение в чужбина 

Ученето в чужбина може да бъде едно от най-полезните преживявания за студента. Въпреки че възможността да се потопите в нова култура е безценна, тя идва със своята цена.

  • Цената на обучението в чужбина варира в широки граници между частните училища и държавните. Според Института за международно образование средните разходи за обучение в чужбина за една година са около 20 000 долара, но студентите могат да изкарат с много повече (или по-малко) в зависимост от държавата и програмата на обучение.
  • Месечните разходи също така зависят и от обменния курс в държавата, в която се намирате.
  • Друг сериозен фактор са разходите за транспорт – самолети, автобуси и други. Потърсете специални студентски оферти.

Учебници и технологични разходи 

Издателите на учебници често обявяват шокиращи суми за някои учебници. Студентите могат да намеря учебници втора ръка или да си ги преснемат. Но когато си калкулирате месечния бюджет не разчитайте, че ще спестите много от учебниците.

Всички студенти трябва да притежават компютър и телефон при следването си. Някои университети предоставят лаптопи за целите на следването. Телефоните могат да бъдат ползвани като четци.

  • Изследване на The College Board сочи, че цената за учебниците в Америка на година струват 1200 долара, а в България около 250 лева.
  • Средната цена за лаптоп в България е около 1000 лева, но студентите, които ползват специализиран софтуер в следването си, може да им се наложи да дадат до 2500 лева за хубав лаптоп.

Набиране на средства чрез краудфъндинг  за вашето образование 

Разбира се, цената за следване може да е плашеща, но набирането на средства от голяма група от хора би решила бързо и лесно проблема. Много често приятелите ви и семейството биха приветствали идеята и биха помогнали. Стартирайте своята кампания в платформата PavelAndreev.BG или разгледайте кампаниите.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...