• Начало
  • Блог
  • Статии
  • Как да използваме умело социалните мрежи за да проведем успешна благотворителна кампания
Статии - Как да използваме умело социалните мрежи за да проведем успешна благотворителна кампания

Как да използваме умело социалните мрежи за да проведем успешна благотворителна кампания

След като вече сте създали собствена кампания за благотворителност, то сега е време да споделите на хората за нея. Сега идва по-сложната част, биха казали някои хора и няма да са далеч от истината. Много благотворителни кампании са обречени на неуспех още в зародиша си, тъй като създателите им не знаят как да ги управляват и не умеят да ги презентират на хората. Свръхочакванията и липсата на бързи резултати се оказват препъни камък за мнозина. Първоначалният ентусиазъм постепенно се изпарява, а това неминуемо се отразява и на резултатите, които постига кампанията.

Днес интернет ни предлага необятно поле за изява и възможност да се свържем с милиони хора от всяка една точка на света. Така, че няма място за оправдания и основната причина за провал на благотворителната ви кампания е някъде във вас. Някъде сте допуснали грешка и трябва да я поправите.

За да спечелиш доверието на хората и да ги приобщиш към своята кауза, е нужно не само желание, а много повече от това. Търпението и упорития труд са в основата на всеки успех!

Една от основните грешки, които допускат хората е свързана с използването на социалните мрежи, за да популяризират кампанията си. Неумението да използват този могъщ инструмент пречи за постигането на още по-добри резултати и дори може да се окажете причина за крайния неуспех на кампанията! Целта на днешния материал е да ви споделим ключови насоки как да използвате социалните мрежи, за да популяризирате благотворителната си кампания и ще ви посочим кои са най-често допусканите грешки, за да ги избегнете!

ПОДГОТОВКА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ В ИНТЕРНЕТ

Много хора си мислят, че с една публикация в личния си профил в социалната мрежа, чрез която апелират хората да помогнат се изчерпва всичко, което трябва да направят. Истината обаче, е коренно различна. Трябва да обърнете сериозно внимание на представянето си в социалните мрежи, тъй като то е основния инструмент, чрез който ще ангажирате хората със своята благотворителна кампания в интернет. Помислете добре върху всеки аспект:

- Име на кампанията
- Слоган
- Снимков и видео материал
- Вдъхновяващи текстове
- Целева аудитория
- Поддържане на връзка с аудиторията
- Какво действие ще изисквате от своите последователи

За тези и още много други неща трябва да помислите преди да "споделите" кампанията си в социалните мрежи. Добрият план е основата, върху която ще стъпите и ще ви отвори различни хоризонти за действие. Бъдете кратки и честни. Взаимовръзката е в основата на успеха, когато става дума за благотворителни кампании и именно чрез нея ще си спечелите доверието на хората, от което зависи крайния успех!

НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ САМО В ЕДНА СОЦИАЛНА МРЕЖА

Ако преди 10-15 години имаше само една социална мрежа - facebook, то в момента има поне 4-5 канала, които да използвате успешно за разпространение на кампанията си. НЕ е тайна за никого, че в момента най-използваната социална мрежа е TikTok, следвана от facebook и instagram. Към тях можем да добавим още twitter и youtube, които са сред най-използваните приложения в България.

ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА КАМПАНИЯ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ВЪВ ФЕЙСБУК

Безспорно социалната мрежа предлага най-много възможности за развитие и популяризиране на благотворителна кампания. Съветваме ви да я използвате като "основния канал", чрез който да споделяте актуална и полезна информация на своите съмишленици. За целта създайте страница и група, в която да публикувате важни теми и да се зараждат дискусии. Приканвайте хората да споделят информацията, която предоставяте и съответно да канят своите приятели да станат част от вашето общество.

Обърнете внимание на съдържанието, което публикувате. Избягвайте безсмислени съобщения и публикувайте само наистина важна информация. Старайте се да споделяте колкото може повече снимки и видео, с които да привличате интереса на хората и да ги запознаете с целите си. Бъдете в "тренда" и не се ограничавайте само в писането на текстове. Колкото до тях - избягвайте прекалено дългите послания и се старайте да докоснете читателя с думи! Така ще събудите чувството му за съпричастност и ще го подтикнете към действие. Като дори само един "лайк" или "споделяне" да ви донесе това, то е повече от добър резултат!

Разгледайте нашето ръководство с 10 идеи как да популяризирате дарителска кампания във Facebook.

ПОДДЪРЖАЙТЕ АКТИВНИ КАНАЛИ

Не е нужно само да създадете общност, но и да я поддържате. Дори да не успявате да публикувате всеки ден или по няколко пъти на ден, то старайте се редовно да споделяте за случващото се с благотворителната си кампания. Малко или много сте длъжни да давате обратна връзка на своите "дарители" за това как се изразходват събраните средства и близо ли сте до достигане на крайната цел. По този начин изграждате доверие, а неминуемо и други хора ще разберат за резултатите, които постигате заедно и вероятността да ги приобщите към каузата си става много по-голяма! Споделяйте актуална информация и не се срамувайте дори да искате мнение, съвет или идея от своите съмишленици! Всяка кампания има нужда от доброволци и две глави винаги мислят по-добре от една, а какво ще кажете за 20 или 200?

СЪЗДАЙТЕ СОБСТВЕН САЙТ

В зависимост от целта на кампанията, то не е лоша идея да създадете и собствен сайт, но добре трябва да помислите дали имате нужда от него или още не е настъпил точния момент за тази стъпка. Обикновено сайт се създава, когато имате организация или фондация за благотворителност. Ако става дума за провеждане на една благотворителна кампания с ясно зададен срок и цел, то по-добре я публикувайте в сайт за дарения като PavelAndreev.BG и чрез него наберете необходимите средства!

СЪЗДАЙ КАМПАНИЯ В PAVELANDREV.BG

Социалните мрежи са страхотна възможност да популяризирате благотворителната си кампания, но за реалното набиране на средства трябва да използвате специално създаден за целта сайт за благотворителност, като Фондация Pavel Andreev. С годините тя е доказала своята прозрачност и в нейно лице винаги ще имате верен партньор, с който рамо до рамо да извървите пътя, който сте поели. Бъдете сигурни, че 100 % от средствата, които ще влязат в платформата Павел Андреев ще бъдат използвани за целите на благотворителната кампания. Фондацията НЕ УДЪРЖА никакви комисионни за издръжка при 5 от общо 6 разплащателни метода , каквато е масовата практика на повечето сайтове за благотворителност. Единствено се приспадат транзакционната такса за превода.

Чрез сайта на фондацията Павел Андреев можете само с няколко клика да създадете своята благоворителна кампания. По време на целия процес ще бъдете насочвани стъпка по стъпка от платформата. Запознайте се предварително с Общите условия за ползване и се съобразете с изискванията на сайта относно снимки/текст и видео, които може да публикувате. Не е никак сложно и не би трябвало да ви отнеме много време. Едно от основните преимущества на платформата е, че показва в реално време събраните средства и тези, които са постъпили в момента. Също така не бива да забравяте, че сайта PavelAndreev.BG всекидневно се следи и посещава от активни дарители, които редовно помагат за различни кампании и биха могли да се включат и към Вашата кауза, ако успеете да ги спечелите с действията си!

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА КАМПАНИЯТА В ИНТЕРНЕТ

Не забравяйте, че има живот и извън социалните мрежи. Потърсете съдействие и начин да популяризирате благотворителната си кампания чрез медиите и сайтове, които са свързани по някакъв начин с целите ви. Освен в интернет, то може да споделите за кампанията си и в реалния живот, като например:

- чрез раздаване на брошури и рекламни материали
- организиране на мероприятия - презентации/сбирки/концерт/състезание/друг вид активност
- групови срещи
- търсене на подкрепа от бизнеса
- статии във вестници и списания
- радио и телевизия

Има много начини да споделите и разкажете за кампанията си. Говорете с хората, но не бъдете нахални и не ги карайте да се чувстват притиснати. Просто споделете за своята кауза и ги поканете да се включат, ако имат интерес. С действията си вие заставате зад думите си и те са Вашата гаранция за успех! Бъдете личния пример, който искате да виждате в другите и неминуемо ще постигнете резултати!

Сподели