Статии - Как да набавим средства за лечение на близък човек с рак на дебелото черво?
10-ти април 2024

Как да набавим средства за лечение на близък човек с рак на дебелото черво?

Ракът на дебелото черво е заболяване, при което туморните клетки в дебелото черво растат неконтролируемо. Ракът на дебелото черво се развива от полипи във вътрешната лигавица на дебелото черво. Диагностицира се след направени скринингови тестове, които могат да установят предракови полипи и по този начин да се планира тяхното отстраняване. Ранното лечение дава шанс на голям брой хора да живеят. Такова е съпроводено от скъпоструващо лечение, както и от редица извънредни или непредвидени разходи. Когато средствата не достигат можем да ги набавим от дарителски кампании. Това е много важно, защото нелекуваният рак може да се разпространи в други области на тялото, а тогава нещата достигат фатален край.

Рак на дебелото черво симптоми

Ракът на дебелото черво е често срещано заболяване, което в повечето случаи засяга крайните части на червото и се проявява с анемия или със запушване. Обикновено този вид рак започва като доброкачествени полипи по стената на червото, които постепенно увеличават размера си и се превръщат в злокачествен тумор. Важно е да се отбележи, че ракът на дебелото черво, открит в ранен стадий е напълно лечим.

Рисковите фактори за развитие на рак на дебелото черво са:

- Диета, богата на животински мазнини (например червено месо) и с ниско съдържание на фибри;

- Пушене на цигари;

- Семейна история на роднини, починали или лекуващи се от рак на дебелото черво;

- Полипи на дебелото черво;

Мъжете и жените са еднакво предразположени към рак на дебелото черво, особено след 40-годишна възраст.

Симптомите за проблем с дебелото черво включват:

- Промяна в нормалното движение на червата и тяхното съдържание;

- Симптоми като запек, диария, изтъняване на изпражненията или чувство, че червата не се изпразват напълно и ефективно;

- Болка в корема, усещане за парене ниско долу, гадене, необичайни и понякога болезнени шумове при движението на червата, кръв в изпражненията или кървене от ануса.

В ранните стадии ракът на дебелото черво или ректума е безсимптомен. С развитието му започват да се проявяват и първите симптоми. Сред водещите при рак на дебелото черво симптоми са:

 • Кръв при изхождане;

 • Промени в чревния транзит;

 • Болки в корема и подуване на корема;

 • Хеморагична анемия с дефицит на желязо;

 • Гадене и повръщане;

 • Рязка загуба на тегло, апетит и силно усещане за отпадналост.

Рак на дебелото черво лечение

Както при повечето онкологични заболявания, лечението на рак на дебелото черво е мултимодално. Всички необходими диагностики се правят съгласно редица медицински указания.

Вариантите за лечение зависят от фактори като вида и стадия на рака, възможните странични ефекти и предпочитания на пациента и общото здравословно състояние.

Видове лечения на ракови образования в дебелото черво

 • Хирургично лечение

Лечението може да се извърши чрез два хирургични подхода - стандартна отворена операция или минимално инвазивна лапароскопска процедура. И двата метода са успешни в елиминирането на раковите клетки. Въпреки това, лапароскопията предлага някои предимства като по-кратък престой в болница, ускорено възстановяване, по-малко болка и по-малко видими белези, тъй като се правят по-малки разрези. При отворената операция се прави голям разрез (до 20-25 см) през коремните мускули, за да се осигури оптимален достъп до дебелото черво и съседните структури. Заболелите части от дебелото черво се премахват, а останалите краища се съединяват. Раната на корема се затваря с конци или скоби.

 • Лапароскопска хирургия

Лапароскопската операция включва извършването на няколко малки разрези в корема на пациента, както и един по-голям разрез, откъдето се изважда изрязаното черво (обикновено около 5 см). Лапароскопът се въвежда през един от малките разрези, за да предостави увеличено изображение на дебелото черво и околните му тъкани. Това изображение се проектира на монитор, докато специализираните инструменти се въвеждат през останалите отвори за извършване на операцията. Тази техника е ефективна колкото и отворената операция, но с предимството на по-бързо и лесно възстановяване на пациента.

Въпреки предимствата на лапароскопската хирургия, някои пациенти не могат да се подложат на такава операция. Това най-често се дължи на проблеми като екстремно затлъстяване, предишна коремна операция или други. В много от случаите този вид операция е скъпо струваща. Липсата на финансови средства може да бъде покрита, чрез кампания за набиране на средства.

 • Лъчетерапия

Тя се базира на използването на рентгенови лъчи за унищожаване на ракови клетки. Заедно с лъчетерапията се прилага и химиотерапия, наречена химиорадийна терапия и с нея се цели да се повиши ефективността на лечението.

Страничните ефекти на лъчетерапията включват умора, леки кожни реакции, разстроен стомах и насипни движения на червата.

 • Терапии, които употребяват медикаменти

Леченията на базата на лекарства се използват за унищожаване на ракови клетки. Медикаментите могат да се вливат в кръвта, като по този начин се цели да достигнат раковите клетки в цялото тяло. Когато лекарството се прилага по този начин, то се нарича системна терапия.

При рак на дебелото черво лечението може да бъде подпомогнато с кампания за набиране на средства от платформата PavelAndreev.BG. За да се случи това, ето как може да процедирате:

Стартиране на онлайн кампания за набиране на средства за лечение на близък човек през платформата PavelAndreev.BG

Когато някой от нашите близки се нуждае от спешно и скъпо лечение в чужбина, често се чувстваме безсилни и безнадеждни. Как да намерим необходимите средства за спасяване на живота му?

Един от начините е да стартираме онлайн кампания за набиране на дарения от добри хора, които искат да помогнат. PavelAndreev.BG е платформа, която ни предоставя тази възможност. Тя ни позволява да създадем своя кампания, да я популяризираме и да получаваме дарения по различни канали.

Платформата PavelAndreev.BG не само предоставя възможност за организиране на благотворителни кампании за набиране на средства, но и с добрата репутация, която има на международната сцена, допринася всяка кампания да бъде споделяна, видима и подпомагана. Платформата има хиляди редовни дарители и безчет кампании, завършили с щастлив край. Ако ваш близък човек с рак на дебелото черво се нуждае от средства за лечение, стартирайте дарителска кампания в PavelAndreev.BG.

Помнете:

 • Всеки принос е важен и може да направи разлика в живота на хората, които се борят с тази тежка болест.

Защо да използваме платформите за масово финансиране

Платформите за масово финансиране са онлайн сайтове, които позволяват на хора и организации да представят своите проекти и да получат финансова подкрепа от голям брой дарители. Тези платформи имат много предимства. Някои от тях могат да се сведат до това, че:

 • Дават възможност за реализиране на иновативни идеи, които може да нямат достъп до традиционни източници на финансиране;

 • Създават общност от заинтересовани и ангажирани поддръжници, които могат да дадат обратна връзка, да споделят кампанията със своите аудитории или да дарят средства;

 • Предлагат възможност за набиране на средства, чрез дарения за най-различни благотворителни кампании;

Ето защо, платформите за масово финансиране са ефективен и съвременен начин за подпомагане на разнообразни каузи и инициативи.

Те са метод за лесен начин за набиране на средства от голям брой хора. Това най-често са роднини, приятели, познати, както и местната общност. Тази форма на финансиране се превръща в основен инструмент за реализиране на различни благотворителни каузи, включително набиране на средства за медицински нужди.

Платформите за масово финансиране, каквато е и PavelAndreev.BG могат още:

- да помагат на хора в нужда да получат необходимата помощ и подкрепа, когато нямат достатъчно финансови средства;

- да допринасят за създаването на дарителска общност;

- да повишават осведомеността и информираността за различни заболявания, начините за лечение и необходимата профилактика;

- да стимулират развитието на различни каузи;

Основно преимущество в стартирането на кампания, през краудфъндинг платформата PavelAndreev.BG е, че лесно се създава кампания и не е необходимо дълго време за получаване на подкрепа:

- В платформата PavelAndreev.BG можете да стартирате кампания в 3 лесни стъпки;

- Създадената дарителска общност е активна и не е необходимо да чакате дълго време, за да получите финансова помощ и подкрепа за своята кауза.

- Платформата предоставя 24/7 съпорт на потребителите;

- Може да разчитате на прозрачност и сигурност на събраните средства.

Ако искате да помогнете на близък човек с рак на дебелото черво, стартирайте благотворителна кампания през сайта за дарения PavelAndreev.BG. Вашата активност може да окаже огромно значение за живота на човека, който се бори с тази тежка болест. Не оставяйте нещата за утре. Започнете още днес!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...