Статии - Как да напишете своята история за набиране на средства: 12 полезни съвета
4-ти декември 2022

Как да напишете своята история за набиране на средства: 12 полезни съвета

Успешното набиране на средства започва с честно, смело разказване на истории – а завладяващите истории превръщат пасивните посетители в активни дарители и споделящи. Вашата история подтиква ли хората да правят дарения? Може ли да бъде по-рязко или по-завладяващо?

Колкото по-силна е вашата история и колкото по-ефективно я разкажете, толкова по-успешно ще бъде набирането на средства. Разказването на ефективна история в контекста на набиране на средства представлява уникални предизвикателства. 

1. Почерпете вдъхновение от страхотни разказвачи

Чудите се как да напишете историята си? Почерпете вдъхновения от други разказвачи и си задайте следните въпроси:

 • Как тези истории работят за създаване на разбиране и съпричастност?
 • Какво можете да научите от техните подходи към разказването на истории?
 • За всяка история има ли специфични аспекти, които са ви накарали да се чувствате така?
 • Какви емоции искате да предаде вашата собствена история?

2. Започнете с лично въведение 

Когато пишете, започнете с изречение, което представя вас и „главните герои“ на вашата история. Първо дайте на читателите (потенциалните дарители) най-подходящата информация. Как се определяте във връзка с вашата история или с бенефициента? Независимо дали е била ролята ви на родител, предприемач, природозащитник или оцелял от рак, какво ви накара да започнете това набиране на средства? Засега дръжте тази уводна информация кратка. Винаги можете да добавите повече контекст, ако стане подходящ по-късно. Въпреки това, не забравяйте да го кажете от сърце. Бъдете честни и директни с поддръжниците си.

Пример: Казвам се _____ и съм прекарал живота си _____.

3. Определете основните части от вашата история

След като напишете въведението си, започнете да идентифицирате елементите, от които се нуждаете, за да разкажете изцяло историята си за набиране на средства. Отбележете кои подробности имате и кои може да се наложи да намерите или развиете. Направете списък със снимки и видеоклипове, които съществуват, и такива, които можете да създадете. Какви детайли ще направят историята ви жива?

Вашата история трябва да отговори на основни въпроси, които всеки читател би задал: кой , какво , къде , кога , защо и как . Отговорете на въпроси като:

 1. За какво ще бъдат използвани средствата?
 2. Как сте свързани с каузата?
 3. Как даренията ще помогнат на вас или на други?
 4. Що се отнася до набирането на средства, защо е особено важно – защо получателят се нуждае от това дарение?

Пример: Животът ми се промени драматично, когато _____.

4. Споделете предизвикателствата, пред които сте се изправили

Ако сте опитвали други решения преди груповото финансиране , може би е добра идея да споделите какво сте направили досега.

Отговорете на въпроси като:

 1. Как вие или вашите близки се опитахте да преодолеете предизвикателството, което ви беше представено?
 2. С какви препятствия сте се сблъсквали и как са ви променили като човек?

Възползвайте се от тази възможност, за да опишете ефекта от вашата борба върху вашето семейство, вашата местна общност или обществото като цяло. Чувствайте се свободни да добавите повече контекст, след като читателите имат основите.

5. Подчертайте повратната точка, която ви накара да стартирате

Кое събитие ви накара да предприемете действие и да започнете групово финансиране? Независимо дали този момент се е случил в заседателната зала, в лекарския кабинет или на кухненската маса, обобщете го в изречение или две. У

Пример: В този момент, когато_____, осъзнахме, че имаме нужда от помощ от вашата помощ.

6. Създайте връзка с потенциални донори

Важно е да покажете на потенциалните дарители защо трябва да ги е грижа за вашата история и кауза. В книгите и филмите публиката се интересува от герои, които искат нещо силно и имат (предизвикателни, но преодолими) проблеми да го получат. Хората често чувстват връзка с несъвършени герои, които дават всичко от себе си при екстремни обстоятелства.

Често се обръщаме към групово финансиране след трагедия, наша собствена или нечия друга. В такива ситуации разказването на собствената история изисква смелост и честност. Може да е страшно да излъчите най-чувствителните си моменти пред света, но вашата честност и уязвимост позволяват на хората да създадат човешка връзка с вас и с бенефициентите на вашата кампания за набиране на средства.

7. Прегледайте потока и тона на вашата история

Извън общия преглед, кои части от вашата история изискват внимание? Какви аспекти ще накарат хората да четат и ще ги мотивират да даряват? Напишете историята си с подчертани тези елементи, след което добавете подкрепящи подробности, за да свържете точките.

След като направите това, отстъпете назад и проверете дали всяка част от вашата история работи достатъчно здраво за вашата кауза. Как тонът на всяко изречение и всяко изображение задълбочава интереса към приноса? Потокът на разказа държи ли читателите достатъчно любопитни за това, което се случва по-нататък, че да прочетат цялата ви история, след което да поискат да ви подкрепят?

8. Прочетете историята си от гледна точка на потенциален донор

Отделете няколко минути, за да напишете как се чувствате относно вашата кауза. Кои са най-точните и искрени думи, които можете да използвате, за да опишете нуждата от помощ? След това погледнете описанието на вашата кампания за набиране на средства – тези думи ясно ли са включени във вашата история? Погледнете историята си от гледна точка на потенциални донори.

9. Дайте завладяващо заглавие на вашата кампания за набиране на средства

Трудно е да се надценява колко важно е заглавието на вашата кампания за набиране на средства. Както със заглавието на книга или филм, то може да привлече хората или да ги отблъсне, преди да разберат нещо друго. Заглавието на вашата страница за набиране на средства е първото нещо, което хората виждат в социалните медии.

Изчакването да излезете със заглавие за вашето набиране на средства, след като сте написали историята си, може да ви помогне да уловите вашето набиране на средства в един открояващ се ред или фраза. Освен това, когато първо разкажете историята си, е по-вероятно да видите заглавието на кампанията си за набиране на средства като заглавие на история. Заглавието трябва да включва името на бенефициента (главния герой на вашата история) и да подчертава основното предизвикателство, пред което е изправен този човек. 

Пример: „Помогнете на _____ да унищожи рака!“ или „Фондирайте сърдечната хирургия на _____“

10. Получете обратна връзка от другите, за да усъвършенствате и укрепите историята си

Прочетете историята си на глас, за да видите как звучи – за себе си и за другите, на които имате доверие.

Задайте въпроси на приятели за обратна връзка като:

 1. Звучи ли сякаш разказвате историята на приятел?
 2. Има ли моменти, в които се чувствате неловко или няма достатъчно информация?
 3. Кои части вдъхновяват читателите да се грижат достатъчно, за да направят дарение?
 4. Вие лично бихте ли се вдъхновили да споделите тази история?

Една възможност, която трябва да обмислите, е да разкажете историята си в секции с подзаглавия - точно както беше представена тази публикация. Този подход може да улесни хората да разбират и усвояват информацията. Освен това, параграфите и точките правят чудеса, когато се опитвате да направите нещо по-лесно за четене и разбиране.

Когато сте доволни от резултатите, прегледайте историята си още няколко пъти, като отстраните всички грешки. Ако имате някой в ​​живота си със силни умения за редактиране или корекция, помолете го да прегледа историята ви и да се увери, че е възможно най-добра.

11. Публикувайте чести актуализации за набиране на средства

Ако гледате на всяко дарение като на началото на грижата на някой, а не като на края, можете да видите важността на публикуването на актуализации. Докато публикувате актуализации, въвеждате дарителите в една разгръщаща се история. И когато потенциалните дарители видят това, това ги вдъхновява да станат част от историята, докато се развива.

Виждаме пряка зависимост между честотата на актуализациите и обема на събраните от хората средства. Актуализирайте често своите дарители. Във вашите актуализации споделяйте добри новини, както и трудности и го правете често. 

Разгледайте нашата статия  как да използваме умело социалните мрежи за да проведем успешна благотворителна кампания.

12. Добавете завладяващи снимки и видеоклипове

Изображенията и видеоклиповете не само правят вашата история по-лична, но също така помагат на други хора да споделят и разказват вашата история. Включете снимки и видеоклипове във всяка актуализация, която публикувате за дарители. Като добавите тези визуални елементи, вашите поддръжници ще се почувстват още по-свързани с вашето набиране на средства.

Тези препоръки от Павел Андреев ще ви помогнат да организирате успешна кампания за набиране на средства. Може бързо и лесно да организирате благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

Започнете да пишете своята история за набиране на средства днес

След като вече знаете как да напишете история, не забравяйте винаги да бъдете честни. Автентичността приканва хората да се грижат достатъчно, за да подадат ръка. Не се страхувайте да бъдете уязвими, когато споделяте подробности. Помогнете на хората да разберат колко помагат техните дарения. Готови ли сте да разкажете своята история?

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...