Статии - Как да организираме кампания за набиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи
27-ми септември 2023

Как да организираме кампания за набиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи

Знаете ли, че „Децата се учат да се усмихват от своите родители.“? Това са думи на Шиничи Сузуки. Той е японски цигулар, педагог и философ. Наред с това, той е основател на международния метод на Сузуки за музикално образование и развива философия за обучение на хора с различни способности и от всички възрасти.

Не за него. обаче ще говорим в настоящата тема, а за това, как да организираме кампания за набиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи. Тук ще научите как да допринесем и заедно да върнем усмивките върху лицата на децата, нуждаещи се от палиативна грижа и техните родители.

Нека ви запознаем със съдържанието на предстоящата тема, както и да дадем някои съвети и насоки как да организираме кампания за набиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи.

Съдържание:

 1. Основи на палиативната грижа за дете
 2. Как набирането на средства може да помогне на дете в нужда
 3. Съвети и насоки за набиране на средства

1.Основи на палиативната грижа за дете

В светлината на новите изследвания и развитие в медицината, виждането за палиативната грижа за детето се променя. Тя предлага комплексен и хуманен подход към децата със сериозни заболявания и техните семейства. И все пак, съществуват някои рискове и предизвикателства, но има и реални шансове да помогнем на тези деца. Има начини да им помогнем да живеят по-добре и по-комфортно.

В основата на палиативната грижа за дете се включват грижи, средства, оборудване, медикаменти и редица други разходи. Такива в няколко обобщени реда могат да изглеждат така:

 1. Болестно-ориентиран подход

Палиативната грижа за детето се базира, върху облекчаване на болката, симптомите и страданията, свързани с конкретното заболяване. Тази грижа предлага психологическа, социална и духовна подкрепа, както на детето, така и на семейството му;

 1. Координирана и екипна работа

От изключително значение е да има екип от медицински специалисти, сестри, психолози и социални работници, които работят заедно, за да осигурят най-добрата възможна грижа. Те сътрудничат, за да се изпълнят физическите, емоционалните и психологическите нужди на детето и неговото семейство;

 1. Индивидуален подход

Палиативната грижа за деца и младежи се персонализира, за да отговори на уникалните нужди и предпочитанията на всеки пациент и неговото семейство. Това включва изключително планиране и комуникация, за да се задоволят физическите, емоционалните и духовните потребности.

Рискове и предизвикателства:

Въпреки ползите и значимостта на палиативната грижа за деца и младежи, съществуват и някои рискове и предизвикателства. Някои от тях са:

- Недостатъчна осведоменост и разбиране от страна на обществото по отношение на палиативната грижа. Това може да доведе до недостатъчна подкрепа и ресурси;

- Етични и морални дилеми във връзка с вземането на решения свързани с грижата и лечението на децата;

- Ограничения в достъпа до специализирани услуги и оборудване;

Възможности и шансове:

И така, макар предизвикателства, които споменахме, добре е да се знае, че палиативната грижа за децата предлага реални шансове на децата и техните семейства. Тя може да допринесе за:

- Облекчаване на болка и симптоми, които подобряват живота на детето;

- Подкрепа и съпровождания на детето и неговото семейство, през трудния процес;

- Възможност за семейството да прекара ценни моменти и да създаде отлични спомени с детето си;

- Подобряване на комуникацията и разбирателството между медицинския екип, детето и неговото семейство.

В общи линии палиативната грижа за дете има потенциал да промени живота. Тя крие голям шанс да върне усмивката на лицето, както на детето, така и на родителите му!

2.Как набирането на средства може да помогне на дете в нужда

Груповото финансиране на деца и младежи за набиране на средства за палиативна грижа може да е от голяма полза за набавяне на необходимите средства. Това, независимо, дали е за вашето дете или на ваш близък. Стартирайки кампания за набиране на средства за палиативна грижа може да съберете суми, не само за операция и лечение, но и за последващи терапии, грижи, подкрепа на малкия пациент и неговите родители в трудните за тях моменти. Това позволява най-вече на семейството на болното дете да се съсредоточи над времето прекарвано с рожбата им, нейното възстановяване или облекчаване на тежкия период, през които преминават заедно, вместо да се тревожат по въпроса с намирането на пари.

Наред с това, че помага с разходите, груповото финансиране позволява на хората да се чувстват част от общността. Така те осъзнават, че не са сами, че има много като тях, както и, че могат да разчитат на морална, емоционална и финансова подкрепа на хора от цял свят. Хора, които са склонни да даряват и да помагат, знаейки през, какво преминава семейството на болното дете. Ето, защо в набирането на средства за дете в нужда  може и вие самите да сте от полза. Може да допринесете като повишите осведомеността, относно заболяването, процеса през, които детето е преминало, препятствията, с които се е налагало да се сблъсква цялото му семейство и още много.

Нека разгледаме две кампании на платформата PavelAndreev, които помогнаха на деца нуждаещи се от палиативна грижа и техните семейства:

Детето е само на 4 годинки и е диагностицирано с коварната болест: остра лимфобластна левкемия. За историята на заболяването и нуждата от финансова подкрепа, за да бъде назначено лечение на детето в специализирана болница в Турция, разказва тяхна близка. Тя създава кампания за набиране на средства за малката Пети, чрез Фондация Павел Андреев. Кампанията й е споходена от голям успех. В рамките на по-малко от месец време са набрани всички необходими суми, не само за първия етап от лечението на детето, но и за последващите такива.

Разгледайте нашия Фонд за лечение на деца в чужбина, за да видите повече примери за това как определени суми за дарения месечно могат да помогнат. С негова помощ беше подпомогната и кампанията на Петранка.

Симона, която е само на 23 години претърпявала операция по отстраняването на тумор в гръбначния мозък (това се случва 2003-2007 г). По време на контролно МРТ изследване е доказан рецидив на интрамедуларна туморна формация (февруари 2023 г). След създадена кампания за набиране на средства, чрез платформата PavelAndreev.BG необходимите суми са налични и момичето е транспортирано до болница в Италия, където предстоят следващите премеждия за нея – операция по отстраняване на тумора, който към онзи етап вече е обхванал самия гръбначен мозък. След успешно премината операция, следва нова набиране на средства за момичето. Този път за транспортиране с въздушна линейка. Благодарение на постоянна информираност на дарителите, поддържане на кампанията активна и споделяна в социалните мрежи и този път нужната сума е събрана.

3.Съвети и насоки за набиране на средства

Стигнахме до въпроса: Как да организираме кампания за набиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи. Отговорите, за което ще откриете в следващите редове:

 • Изберете заглавие призив, което да ви открои

Заложете на кратки, но силни слова, които не само да накарат потенциалните дарители да отворят кампанията ви, но и да поискат да научат повече за нея, и да дарят;

 • Разкажете вашата история, защото тя е уникална

Дори да смятате, че вашият случай има много такива, че с диагнозата на това заболяване има много други хора, помнете, че начинът, по който поднасяте вашата история е персонален. Той зависи само от вас!

 • Бъдете откровени и открити

Важно в набирането на средства за една кампания е не само да предложите впечатляващо вашата история, използвайки силни думи и докосвайки в дълбините на душите на вашите дарителите, но и да сте честни с тях. За целта предложете прозрачността, която ще ги накара отново да дарят и да се интересуват от вашата благотворителна кауза. Предоставяйте пълноценно информацията, с всички прилежащи документи за разплащания и разходване на всяка сума.

 • Поставете реализуеми цели

Поставянето на ясни цели и крайни срокове повишава спешността и подтиква дарителите да действат, не да пасуват.

 • Снимки, видео, сантименталните кадри, които ще накарат хората да заобичат тези, на които възнамеряват да помогнат

Предоставяйки снимки, преди и сега на нуждаещото се семейство са от изключително значение. Това ще ви свърже на едно по-високо, емоционално ниво с дарителите. Може да разгледате в сайта PavelAndreev.BG, как други обявяват кампаниите си и как прилагат снимки, за да подобрят чувството на неотложност.

 • Групово финансиране

Не е нужно сами да набирате пари или да опитвате нещо да продавате, да теглите заеми и други неща, които може да отнемат прекалено много време. Достатъчно е да включите семейство, приятели, колеги в каузата си за групово финансиране. Може да ги включите в помощта по разпространение на информацията. Не се притеснявайте от това да искате помощ, особено ако кампанията засяга пряко вас. Помислете за важните неща по преминаване на медицинското лечение и другите съпътстващи грижи, вместо да се тревожите за това, кой би се отзовал на призива ви. Фъндрейзинг може да ви е от голяма полза в набиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи. Него може да организирате блестящо през краудфъндинг платформи, каквато е Pavel Andreev

 • Споделете кампанията си за събиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи

Ключът към всяка успешна кампания е в рекламата й. В случая, не говорим за търговска марка, а за това да разпространите една благотворителна кампания в социалните медии. Помолете и своите близки, роднини, приятели, колеги да го направят за вас. Така призивът ви ще стигне на длъж и на шир. Той ще срещне правилните хора, които да подадат ръка в точния момент!

 • Още идеи за дарения

Идеи за събиране на дарения има много, почти, колкото пясък има на земята. Така, че отново ви приканваме да не се спирате само с един метод за набиране на средства за благотворителна кампания. Може да привлечете вниманието на дарителите по много и различни начини. Идеи за събиране на дарения са също: организиране на състезания, игри, базар за продажба на ръчно изработени творения, разпространяване на флаери и листовки, относно дарителската кампания и още и още. Разгледайте нашата Фейсбук група – базар. В нея може да закупите даден артикул, като сумата, ще бъде дарена за дадена благотворителна кауза.  Излезете от оковите си и мислете креативно. Обмислете, как може да завладеете голяма аудитория, която да включва дарители с различни професии, социален статус, възрастови групи и други различия. Нека всички те се обединят в една благородна кауза, в името на палиативна грижа за децата в нужда.

 • Давайте информация за вашата кауза за благотворителност

Щом един дарител е дарил, той вече е свързан с вас и вашата благотворителна кауза. Използвайте функционалностите на платформата PavelAndreev и информирайте за всичко, което се случва около кампанията ви.

Организирането на кампания за набиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи е важна и вдъхновяваща инициатива. Сами се убеждавате, че такава изисква планиране, мобилизиране на ресурси и ангажиране на общността. Ако вече смятате, че сте готови да помогнете или да стартирате кампания за събиране на средства за палиативна грижа за деца и младежи, то направете сега своята краудфъндинг кампания от платформата на Павел Андреев фондация.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...