Статии - Как да организирате дарителска кампания за лечение на бездомни хора
14-ти май 2024

Как да организирате дарителска кампания за лечение на бездомни хора

Нуждите на бездомните хора са многобройни, сложни и гласът им често не се чува. Те са невидими за обществото. Тези хора страдат от множество проблеми, свързани с липсата на дом, физическа несигурност, липса на документи за самоличност, здравословни проблеми, лошо образование, недостъпност до пазара на труда.

Не е известно, колко хора спят по улиците на всеки по-голям град по света, колко са възрастни, колко са болни и от какви заболявания страдат, колко се нуждаят от документи, колко са изправени пред психични заболявания или колко имат зависимости. Това, което знаем е това, което виждаме на улицата, а за проблемите, които имат, бездомните почти не говорят, защото няма кой да ги чуе.

Чрез благотворителност всеки от нас може да допринесе част от тези хора да се почувстват по-добре.

Как живеят бездомните хора

Понякога бездомните хора използват обществени тоалетни или такива в супермаркетите. Те живеят по улици, под мостове и подлези, по пейките на жп и авто гари и къде ли не още.

Работещите от тях понякога имат разрешение да се мият при тези, за които работят. Повечето от тях се чувстват неудобно, че не могат да се изкъпят и да изперат дрехите си.

Ако имате възможността да разговаряте с бездомник, навярно ще научете сърцераздирателни истории за това как е бил изгонени от обществения транспорт или от други места, защото мирише, че не може да отиде на работа или на интервю за работа без душ и чисти дрехи.

Бездомните хора използват обществени тоалетни, когато има такива или безопасни места, зад сгради или зад дървета. В малкото случаи, в които ги приемат, използват тоалетните на заведения за бързо хранене, търговски центрове или бензиностанции, особено в късните часове, когато няма толкова много клиенти.

Защо не работят бездомните?

Знаете ли, че за човек, който живее на улицата е много трудно да си намери стабилна работа. Една от причините е именно фактът, че живеят на улицата. Тя нямат условия за лична хигиена, пълноценна почивка или просто битови условия, съвместими с намирането и запазването на работа. Как да преминат към нормален работен график сутрин, когато са спали на студено или нямат какво да ядат? Към трудностите се добавят и неудобствата от липса на зареждането на телефона или съхраняването на лични вещи. Всичко това за тях е предизвикателство. Други причини са свързани с липсата на документи или много често здравословни проблеми, сред които депресия, зависимости или психични разстройства. Не бива да се пренебрегва и фактът, че тези хора просто не вдъхват доверие и на тях се гледа предубедено. Някои работят или са работили в неформалната икономика (паркиране, събиране на отпадъци, почистване) или имат краткосрочна неформална работа. За тях обаче е трудно да намерят или да запазят дългосрочно работа си.

Какво правят бездомните хора, когато са болни?

Освен медицинските услуги, които мога да получа от време на време и то почти и единствено от неправителствени организации, понякога се налага да ходят и те до спешното отделение, когато са в тежко състояние. Повечето от тях обаче нямат документи за легитимация, нито здрави осигуровки, пари и всичко останало, което в съвременното общество би било повод да са отхвърлени или изгонени.

Тежките условия, свързани с живота на улицата, постоянният стрес, социалната маргинализация и претърпените травми правят появата на психични или поведенчески разстройства почти неизбежна, а достъпните услуги за психично здраве са също така ограничени. И преди да насочим вниманието по темата: Как да помогнем на бездомните хора, когато имат нужда от лечение, научете още:

Защо бездомните нямат лични документи?

Проблемът с документите се добавя към списъка с проблеми, които има живеещите на улицата. Много от бездомниците нямат документ за самоличност, което допълнително ограничава достъпа им и до малкото налични услуги. Дори временните документи за самоличност (в някои държави) се получават трудно. Последните изтичат в рамките на една година и са трудни за запазване, защото са на хартиен носител. Без документи обезщетенията стават недостъпни дори за тези, които ги имат (примерите за това са много, но нека споменем един от тях - жената не могат да получава детски надбавки).

Проблем е, че при подаване на заявление за издаване на документ за самоличност, лицето трябва да декларира населено място, където живее. Полицията трябва да посети това място и да го намери там, но лицата често не са на посоченото място и през цялото време. Ако полицията дойде и не намери въпросният на обявеното място, трябва да започне отново целия процес. Друга пречка за бездомните при опитите им да получат лична карта е липсата на акт за раждане. Дубликатът след акта за раждане може да бъде получен от общината, където е регистрирано лицето, а преместването в населеното място, където са родени е много трудно за бездомните. За всичко относно документите за самоличност и местоживеене процедурите не са никак прости.

Всичко това се поддържа и задълбочава от липсата, на каквато и да е социална жилищна политика и от слабото и недостатъчно качество на социалните услуги, насочени към бездомните хора.

Колко и как да даря за лечение на бездомни хора

Даряването за лечение на бездомни хора е един начин, по който можем да им помогнем, за да получат необходимата медицинска помощ.

  • Определете своя бюджет:

Първата стъпка при даряването за лечение на бездомници е да определите, колко пари сте готови да отделите за тази цел. Не е необходимо да бъде голяма сума, дори и малките дарения могат да имат голямо значение. Изберете сумата, която можете да си позволите и която ви удовлетворява. В случай, че искате да направите нещо още по-значимо и важно, то помислете за организиране на благотворителна кампания за набиране на средства за лечение на бездомни.

  • Изберете надеждна организация:

След като сте определили бюджета си, следва да направите надеждна кампания. Изследвайте различни фондации и неправителствени организации, които имат добра репутация. Проверете тяхната прозрачност и отчетност преди да вземете решение.

Успех може да постигнете ако заложите на организация с утвърдени позиции в сферата на благотворителността. Спрете се на международно призната платформа за дарения, каквато е PavelAndreev.BG.

  • Информирайте се за нуждите и програмите:

Свържете се с избраната организация и се информирайте за конкретни нужди и програми, които се финансират чрез дарения. Някои организации могат да имат специфични програми за лечение на заболяване, психологическа подкрепа или социално включване на бездомните. Изберете програмата, от която се вълнувате и смятате, че има най-голям потенциал за положителна промяна в живота на уязвимите бездомни.

  • Разгледайте различни начини за даряване:

Разнообразието в методите за дарение улеснява дарителите. Платформата PavelAndreev.BG предоставя възможност да изберете измежду следните разплащателни методи: Credit/Debit card, ApplePay, GooglePay, Revolut, Paypal, IBAN.

  • Споделете информацията с други:

Когато сте активирали своята фъндрейзинг кампания, споделете я във Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, X, Tiktok. Разкажете историята на вашата кампания и подканете и другите да я споделят и направят дарение. Помолете своите близки и роднини да споделят с други хора. Възможно е да вдъхновите и мотивирате много нови дарители и да ги подтикнете и те да се присъединят към вашето усилие и да помогнете на бездомните хора. Споделете информацията в социалните мрежи, с приятели и семейство или организирайте събитие, което да подкрепи вашата кауза.

В крайна сметка, колкото и да даряваме, важно е да помним, че всяко дарение има значение и може да направи разлика в живота на бездомните хора. Нека бъдем внимателни и отговорни към тези, които се нуждаят от нашата помощ и подкрепа.

Направете дарение или стартирайте кампания, за да помогнете на човек в нужда.

Ето и някои препоръки от самия Павел Андреев, създател на платформата PavelAndreev.BG за това:

Как да организирате дарителска кампания за лечение на бездомни хора

В наше време, когато бездомността е все по-голям проблем, организирането на дарителска кампания за лечение на бездомни хора може да бъде мощен начин да се помогне на нуждаещите се. Такава кампания не само може да събере средства за лечение, но и да повиши осведомеността и съчувствието към уязвимите на улицата. Как да стане това, вижте сега:

1. Идентифицирайте целта на кампанията:

Първата стъпка при организирането на дарителска кампания е да определите ясно целта й. В случая на лечение на бездомни хора, целта може да бъде събиране на определена сума за покриване на медицински разходи или финансиране на специфични програми за здравеопазване. Бъдете конкретни и измерими в целите си, това ще помогне за по-лесно мобилизиране на хора да дарят.

2. Изберете подходяща платформа за събиране на средства:

В днешно време, съществуват много онлайн платформи, които предоставят възможност за събиране на средства за благотворителни цели. Изследвайте различните опции и изберете такава, която е удобна за вас и вашата целева аудитория. Свържете се с доказана в медиите благотворителна фондация. Както вече ви разказахме платформата PavelAndreev.BG ще добави доверие и легитимност към вашата дарителска кауза и ще ви помогне да привлечете повече дарители. Самата тя е изграждала с години репутацията си и има голям брой редовни дарители.

3. Създайте привлекателен и информативен материал:

За да привлечете вниманието на потенциалните дарители, трябва да имате привлекателен и информативен материал. Създайте кратко видео, което да обясни целта на кампанията и да покаже, какво ще се постигне със събраните средства. Напишете истории на бездомни хора, които се нуждаят от лечение и ги споделете с хората в социалните медии.

4. Повишете осведомеността и ангажирайте хората:

Разпространете информацията за благотворителната кампанията в социалните мрежи, уебсайтове и местни медии. Използвайте силата на социалните мрежи, за да ангажирате хората и да ги приканите да споделят информацията с приятели и семейство. Организирайте събития и фондови активности, които да подкрепят каузата.

5. Бъдете благодарни и прозрачни:

Когато получите дарения, бъдете благодарни към всеки дарител. Информирайте ги редовно за напредъка на кампанията и как средствата се използват. Бъдете прозрачни и отчетливи във всички финансови транзакции, за да поддържате доверието на дарителите.

Организирането на кампания за лечение на бездомни хора изисква време, усилия и е сериозен ангажимент. И все пак, нека си припомним една стара мъдрост, която гласи:

„Когато човек има желание намира начин. Когато човек няма желание си намира причини..“

Всеки, който стартира дарителска кампания, с правилното планиране и мобилизиране на хора, може да набави финансови средства, чрез които значително да промени живота на бездомни хора и да допринесе за тяхното здраве и благополучие. Бъдете активни. Стартирайте кампания сега, защото всяка кауза си струва

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...