Статии - Как да осигурим липсващите ни средства за евтино погребение
12-ти март 2024

Как да осигурим липсващите ни средства за евтино погребение

Погребението е част от живота на всички ни, но колко струва да се изпрати любим човек? Как да планирате погребална церемония, без да жертвате достойнството и уважението към починалия? Какви са основните разходи за едно евтино погребение през 2024 г. и как да ги оптимизирате?

1.Основни разходи за погребение

Погребението е тежък и скъп момент за всеки, който е загубил близък човек. Тук се появява въпросът: На каква стойност възлизат всички основни разходи и как се планира евтино погребение, без да се ощетява качеството на услугата? Нека проследим какви са основните разходи:

  • Разходи за ковчег

Това е най-важният и най-скъп елемент от погребението. Цената на ковчега зависи от материала, размера, дизайна и декорацията. Ако искате да спестите от този разход, може да изберете по-евтин ковчег, да наемете ковчег за опелото или да използвате алтернативни опции, като биоразградим ковчег или урна за прах.

  • Разходи за гробище

Това е мястото, където ще бъде погребан починалият. Цената на гробището зависи от локацията, типа, размера и срока на наема. Ако искате да спестите от този разход, можете да изберете по-евтино гробище, да погребете покойника в един гроб с друг член на семейството или да използвате алтернативни опции, като кремация, донорство на тялото или разпръскване на праха.

  • Разходи за кетъринг

Това включва всички разходи за храна и напитки, които се предлагат на гостите след погребението. Това са така наречените подавки. Чрез раздаването на храна и напитки се изразява благодарност и уважение към присъстващите както и се измолва от тях милост в името на добрините които е извършил починалия, за всички негови волни и неволни грехове. Обикновено подавките за погребение включват варено жито, погача, вино, сладки, соленки, плодове и други храни, които са любими на покойника. Подавките се поднасят с думите “Бог да прости” или “Да му се намери ” и се приемат с благодарност, съчувствие, умиление.

Цената на кетъринга зависи от броя на гостите, менюто, доставката и сервирането. Ако искате да спестите от този разход, можете да изберете по-евтино меню или да приготвите храната сами.

  • Разходи за цветя и венци

Евтино погребение може да постигнете и чрез намаляване от разходите за цветя и венци. Те се полагат върху ковчега, гроба или паметника на починалия. Цената на букетите цветя и венците зависи от вида, броя, доставката и аранжирането на цветята в тях. Ако искате да спестите от този разход, можете да изберете по-евтини и по - малко на брой цветя, да използвате изкуствени такива или сами да направите венец.

  • Разходи за други услуги

Това са допълнителните разходи. Те включват транспорт на тялото с кола наречена катафалка, опело, музика, некролози, документи, адвокатски услуги и други. Цената на тези услуги зависи от количество, качество и необходимостта. Ако искате да спестите от тези разходи и да организирате евтино погребение, може да изберете само тези варианти, които са задължителни. Може да потърсите по-икономичен начин или безплатни алтернативи.

Погребението може да бъде доста скъпо начинание, но има начини да го направите по-ниско бюджетно, без да жертвате достойнството и уважението на починалия.

1.Сравнете цените на различни погребални агенции

Можете да използвате интернет или да се обадите по телефона, за да получите информация за цените на различните услуги, които се предлагат. Не се страхувайте да питате за отстъпки или специални оферти.

2.Избягвайте ненужните разходи

Някои погребални агенции могат да ви предложат допълнителни услуги, които не са задължителни. Това може да са например цветя, свещи, музика, кетъринг и прочие. Можете да откажете тези услуги или да ги осигурите сами, ако желаете.

3.Изберете кремация вместо погребение

Кремацията е по-евтина алтернатива на погребението. За нея не изисква ковчег, гроб или изкопаване. По време на нея лесно можете да изберете да разпръснете пепелта на любимо място на покойния или да я съхраните в урна.

4.Планирайте предварително

Ако имате възможност, може да планирате предварително евтино погребение. Това може да стане като изберете типа на погребението, ковчега, местоположението и други детайли, след предварително проучване. Всичко това ще ви помогне да контролирате разходите и да избегнете емоционалните импулсивни решения.

Ако въпреки всички ваши усилия, нямате достатъчно средства дори за евтино погребение, можете да поискате финансова помощ от хората около вас: семейство, приятели, познати, съседи, местната общност. Това можете да направите лесно и бързо чрез сайта за дарения PavelAndreev.BG.

2. Как да стартираме кампания за събиране на средства за погребение през сайта за дарения PavelAndreev.BG в 3 лесни стъпки

За погребение и за всяка добра кауза, за която искате да съберете пари, можете да използвате сайта за дарения PavelAndreev.BG. Тази краудфъндинг платформа ви позволява да създадете и популяризирате своя дарителска кампания. С нея може да привлечете дарители и да получите необходимите ви средства за организиране на погребение. Ето как да стартирате благотворителна кампания в 3 лесни стъпки:

1.Стартиране на краудфъндинг кампания

Създайте кампания, като кликнете на бутон “Стартирай кампания”. Следвайте стъпките, по които ви води платформата. Напишете подходящо, кратко и емоционално заглавие. Опишете кратко историята на починалия човек, необходимостта от набирането на средства, в какъв размер трябва да са, както и срока, в който е необходимо да бъдат събрани. Също така, приложете снимки и други материали, които да представят починалия и да разкажат неговата история.

2.Разпространете новината за кампанията

Използвайте имейли, блогове, съобщения в масмедиите и всички други канали, чрез които можете да разпространите информация за вашата кампания и тя да достигне до знанието на възможно най-голям брой хора. Най-ефективният метод за това, са социалните мрежи – Facebook, Tiktok, LinkedIn, Instagram, X, YouTube. Споделете линка към кампанията си във вашите профили и помолете всички ваши приятели и последователи също да споделят. Можете да използвате и хаштагове, като #PavelAndreevBG, #дарения, #кауза и други, за да увеличите видимостта на своята кампания.

3.Проследяване на резултатите и отчетност

Следенето на резултатите от краудфъндинг кампанията и обратната връзка към дарителите, изпращането на благодарности, актуализации, снимки или други доказателства за използването на средствата, са от съществено значение за реализирането на успешна кампания.

Това са трите лесни стъпки, които трябва да следвате, за да пуснете кампания за събиране на средства за погребение през сайта за дарения PavelAndreev.BG. Платформата ви предоставя лесен, бърз и сигурен начин да осигурите липсващите ви финансови средства!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...