Статии - Как да планираме фъндрейзинг кампания по осиновяване
5-ти октомври 2023

Как да планираме фъндрейзинг кампания по осиновяване

Децата са тези, които правят живота ни особен и уникален. Всеки родител, знае това и лично го е изпитал. Знаете ли, обаче, колко много хора по света са лишени от възможността да бъдат биологични родители? Именно в подкрепа на тях създадохме тази статия, а тя ще ви даде отговори на въпроси от типа на: Как да планираме фъндрейзинг кампания по осиновяване.

Тук ще откриете полезни съвети и насоки, как може да стартирате своя  кампания по набиране на средства за осиновяване на дете или да планирате такава в подкрепа на ваши близки и приятели.

С помощта и любезното съдействие на фондация Павел Андреев, нека надникнем в дълбините на професия: Родител и това как да стартираме fundrising кампания по осиновяване.

Съдържание:

 1. Първи стъпки в планиране и създаване на дарителска кампания за осиновяване на дете;
 2. Какво увеличава успеха на кампания за групово финансиране по осиновяване на дете;
 3. График за планиране на фъндрейзинг кампания по осиновяване.

1.Първи стъпки в планиране и създаване на дарителска кампания за осиновяване на дете

Създаването на кампания за групово финансиране за осиновяване на дете, за първи път може да ви се стори малко обезсърчително, но с правилното планиране, подготовка и старт, може да се подготвите за успех. И така, да започваме:

Вариантите да стартирате такава дарителска кампания  за осиновяване може да работят в две насоки. Едната е да помогнете на родители, за които знаете, че искат да осиновят, но нямат финансова възможност. Другият начин е да помагате с набраните средства на дете да намери приемно семейство. В която и група да се отнасяте, тези насоки може да са ви от полза, за да започнете.

Планирането и създаването на дарителска кампания за осиновяване на дете е важна стъпка в подкрепата на децата без родители. Ако сте решени да помогнете на тези деца да намерят любящи и грижовни семейства, ето няколко неща, които трябва да предприемете:

 1. Идентифицирайте своята цел и мисия:

Определете, как точно искате да помогнете на децата без родители, чрез осиновяване. Фокусирайте се, върху изграждането на сигурна и любяща за тях среда. Място, кътче, където те да могат да се развиват и да се чувстват обичани.

 1. Изградете екип:

Създайте екип от ангажирани хора, които споделят вашата мисия и са готови да помогнат в реализацията й. Това може да включва доброволци, финансови консултанти, маркетинг специалисти и други, които ще ви помогнат да планирате и изпълните успешно кампанията.

 1. Изследвайте и анализирайте:

Проведете подробно изследване на съществуващите  дарителски кампании за осиновяване на дете. Много такива може да откриете в платформата PavelAndreev.BG. Тя е международна, което отваря неограничени възможности на всеки стартирал fundrising кампания да бъде подпомогнат, чут и видян. За целта разгледайте актуалните кампании. Анализирайте техните методи и успешни практики, за да получите вдъхновение и насоки за собствената си кауза. И тук е мястото да добавим, че няма нищо лошо да се информирате и ръководите по сходни благотворителни кампании. Ако се нуждаете от съвет, препоръка или друга форма на съдействие от Павел Андреев фондация на драго сърце ще ви окажат нужното съдействие. Платформата е създадена не само, с цел набиране на средства, но и в подкрепа на хората в нужда от всякакво естество. И така, време е:

 1. Създайте уникален и привлекателен бранд:

Може да разработите интересно име и визия с привлекателни снимки. Може да добавите видео. Може да помислите, дори за някакво лого или друга форма на идентичност на fundrising кампанията, които ще са разпознаваеми и привличащи вниманието на потенциалните дарители. Изградете силна история, която ще въздейства емоционално на хората и ще ги мотивира да се включат.

 1. Създайте онлайн присъствие:

Няма да се заблуждаваме, че в светът, в който живеем, при толкова много технологии и достъп до всяка точка на света, само на една ръка разстояние, онлайн присъствието е жизненоважно. Изградете присъствие на своята дарителска кампания за набиране на средства за осиновяване на дете в уебсайтове и социални медии. С тяхна помощ може да споделяте информация за вашата кауза и да привличате вниманието към потенциалните дарители. Разработете стратегия за онлайн маркетинг и комуникация, която ще ви помогне да достигнете до по-голямо кръг хора.

 1. Планирайте събития и кампании:

Организирайте благотворителни събития, кампании и събирайте средства от дарители по всякакъв възможен начин. Разработете добре структурирани и привлекателни инициативи, които ще привлекат подкрепата на хората и ще ангажират с благотворителността.

 1. Поддържайте връзка с дарителите:

Поддържайте постоянен контакт с вашите дарители. Благодарете им за тяхната подкрепа и ги информирайте за напредъка в кампанията и постиженията, които сте постигнали.

Винаги мислете за това, че създаването на дарителска кампания за осиновяване на дете изисква време, усилия и ангажираност. Следвайки тези първи стъпки и работете със сърце. Така можете да помогнете на децата без родители да намерят нов дом или да подкрепите семейство, в което едно дете без родители би се чувствало обичано и защитено. Ние от Павел Андреев фондация подкрепяме всяко начинание и ще съдействаме с всичко, което умеем и знаем по-долу ще ви дадем някои fundrising tips.

И, за да сме още по-убедително в думите си, а именно в това, че всеки сам може да стартира кампания за групово финансиране по осиновяване, вижте следващата точка:

2.Какво увеличава успеха на кампания за групово финансиране по осиновяване на дете

Вече споменахме, започвате от сайта PavelAndreev.BG. Тук ще намерите голям брой благотворителни кампании с най-различна насока. Все пак, фондацията Павел Андреев съществува от няколко години.

 • Създайте страхотно изглеждаща кампания:

Трябва да направите кампанията си естетически привлекателна. Само по този начин може да привлечете потенциални дарители. Изборът на правилния сайт ще изиграе решаваща роля в това. Един такъв е PavelAndreev. Той ще ви позволят да персонализирате кампанията си. Платформата разполага с 6 различни метода на разплащане. Те са: IBAN сметка, карта, PayPal, GooglePay, ApplePay, Revolut. Не забравяйте и да се спрете и на впечатляващо заглавие.

 • Солидна група от приятели, семейство, колеги, бизнес партньори или общност, които ще ви подкрепят:

Хубаво е да имате група от хора, които ще може да помолите за дарения. Все пак по-голямата част от кампаниите за групово финансиране се правят с хората, които познавате, които ще бъдат вашите дарители.

Запомнете: Непознати трудно ще дарят на кампания, която не е добре представена, установена и изграждаща доверие. В случай, че желаете да достигнете до непознати ще е нужно да се потрудите, а именно да помолите всички, които познавате, да споделят вашата връзка с кампанията, за да се популяризира тя. Много вероятно е контактите на вашите познати, да са тези, които ще дарят средства.

Или обобщено нещата звучат така: за да стартирате кампанията си, имате нужда от общност хора, които добре познавате. Те ще са основата на вашата успешна кампания по набиране на средства за осиновяване на дете.

 • Заложете на кауза, която си струва всеки миг:

Вашата благотворителна кампания за набиране на средства трябва да е нещото, с което вашата група подкрепящи хора да могат да се свържат. Каузата ви трябва да е нещо, към което те ще чувстват ангажираност, отговорност, страст и те за тях ще се превърне в необходимост, която да споделят със своите аудитории.

 • Поставете си реализуеми цели:

За да пожънете успех в груповото финансиране, вашата цел за набиране на средства трябва да е постижима и реалистична.

 • Създайте си времева рамка за събиране на средства по осиновяване на дете:

Предвидете си достатъчно време, поставете си срокове, за които да съберете нужната сумата пари. Ако не сте убедени в себе си, целите или сроковете, по-добре е да отделите повече време, но нека всичко бъде изпипано до най-малкия детайл.

Организирайте лесно благотворителна кампания на PavelAndreev.BG. 

По този начин, следвайки горе споменатите стъпки може да стартирате фъндрейзинг кампания за набиране на средства за деца. Вече знаете, как планирате и поддържате интереса към кампанията, за да постигнете успех?

3.График за планиране на фъндрейзинг кампания по осиновяване

Ефективното споделяне на вашата кампания е от съществено значение за успешното набиране на средства. Следвайки готов шаблон, сами ще забележите, че даренията започват да пристигат.

 • Преди старта:

Започнете с фокус, върху семейството и приятелите си. Информирайте ги, когато стартирате кампанията си и попитайте, дали биха желали да дарят, през първите 2 седмици, за да помогнат за началото на кампанията по набиране на средства за осиновяване на дете. Насърчете ги да я споделят, когато тя вече е активна.

На този етап е добра идея да съставите контролиран списък или да направите бележки за необходимите действия, които да предприемете, преди старта. Това ще е от полза да сте организирани, дори в моментите, когато имате много задачи.

Включете детайли като:

- Какво искате да има в историята на crowdfunding кампанията;

- Какви снимки и видеоклипове искате да заснемете за кампанията;

- Какви благодарности ще предложите и кога;

- Подробности за всяко събиране на средства, което планирате;

- Как ще настроите native страницата на фъндрейзинг кампания си;

- С кого искате да споделите кампанията си от приятели и семейство;

- Кои социални медийни платформи ще използвате, за да публикувате и други подобни детайли.

Запомнете: Колкото по-подготвени сте, толкова по-гладко ще протече вашата благотворителна кауза.

 • Първите 4 седмици:

През първите четири седмици на кампанията, основният фокус трябва да е върху семейството и приятелите, както и върху контактите в социалните медии. За да разпространите информацията за вашата кампания, използвайте имейл, социални медии и комуникацията от устата на уста. Като ръководство, добре е също редовно да туитвате кампанията си няколко пъти седмично, защото туитовете лесно могат да бъдат пропуснати.

Също така, обявете директни награди, чрез Facebook и други социални медийни платформи. Това може да правите, около 4-5 пъти, през целия период на кампанията. Друго, което е от голямо значение е да балансирате, между редовното популяризиране на краудфъндинг кампанията и да не "спамите" хората с твърде много публикации. Всичко това има, за цел да привлечете вниманието на по-голям брой хора и да ги мотивирате да се включат в каузата ви.

 • Периода в седмиците 4 – 8:

Важно е, да се фокусирате, върху всичко, което споменахме по-горе, но също така трябва да използвате бизнес контактите си, да се включите в подходящи онлайн форуми и да се свържете с подходящи блогъри. Може да се наложи да започнете да коментирате и критикувате медии като списания, вестници и радиостанции.

На този етап е важно да предоставяте и редовни актуализации. Добре е това да се случва в диапазон, около една на седмица или две.

Помнете: След като някой направи дарение, то той се ангажира емоционално с вашата история. Ето, защо е важно да споделяте своя напредък. Публикувайте тези актуализации на страницата на вашата краудфъндинг кампания, както и в социалните медии.

 • Времето в периода 9 – 12 седмица (и след това):

Продължавате да се фокусирате, върху всичко по-горе. Помнете, че сте на прав път към успеха на вашата fundrising кампания за осиновяване. И така, за да задържите вниманието на своите донори и да привлечете нови, тук е важно да обновявате и освежавате новините в кампанията си.

Една от първите неща, които можете да направите е да добавите нови снимки или видеоклипове към фъндрейзинг кампанията. Визуалните материали са много важни, защото те помагат на хората да се свържат емоционално с вашата причина. Може да заснемете нови снимки или видеоклипове, които да показват последните постижения или развитие на вашата дейност.

Наред с това, добавете нови награди за донорите си. Това може да включва ексклузивни продукти или услуги, специални събития или благодарности. Новите награди ще дадат допълнителна стимулация на донорите и ще ги задържат във вашия проект.

Не забравяйте и за голяма актуализация със снимки. Това може да е например ежемесечен бюлетин, който да информира донорите ви за напредъка от груповото финансиране. Добавете нови снимки и разкажете за постиженията, които сте постигнали благодарение на тяхната подкрепа.

Ако кампанията ви по краудфъндинг се разпростре на големи мащаби и не успявате сами с отговорностите и ангажиментите, обмислете идеята за добавяне на нов член към екипа. Този човек може да бъде някой, когото познавате и който разбира от маркетинг, събития или публичност. Такъв ще има нов поглед и може да предложи нови идеи за дарения и стратегии, които да ви помогнат да привлечете вниманието на нови донори.

Не забравяйте, че груповото финансиране е възнаграждаващо, но изисква усилия. Поради тази причина, препоръчваме да отделяте минимум 3-5 часа седмично за работа по кампанията си. Това, разбира се, трябва да се случва от момента на организиране на благотворителна кампания за набиране на средства за осиновяване, през цялото и времетраене и чак до финала. Имайте предвид, че това е свързано и с актуализация на материалите, комуникация с донорите и промоция на crowdfunding кампанията ви.

Със свежи снимки, нови награди и актуализации, както и с подкрепата на нов член на екипа, вие ще имате по-голям шанс да задържите вниманието на вашите донори и да привлечете нови. Не забравяйте да отделяте време за работа по вашата благотворителност и да сте наясно, че усилията ви ще бъдат възнаградени.

Е, след всичко казано вече, защо да не започнете своето набиране на средства още сега от PavelAndreev.BG.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...