Статии - Как да планираме и организираме благотворителна кампания?
1-ви февруари 2023

Как да планираме и организираме благотворителна кампания?

Благотворителни кампании – това са едни чудесни инициативи. Но нека си признаем - зад изключителните резултати, които могат да бъдат постигнати, стоят много усилия. Всички знаем, че организирането на събитие за набиране на средства, независимо дали е физическо или виртуално, изисква много планиране и часове работа. Така че, ако някога сте се чудили откъде да започнете, можем да ви помогнем. 

Представяме ви няколко стъпки за успешно планиране на всякакъв вид събитие за набиране на средства.

Поставяне на цел и бюджет

Поставете си ясна цел. Направете изчисления каква е сумата, която ще ви трябва, за да я реализирате. Това е първата стъпка и тя е наистина много важна.

Добра идея е да популяризирате вашата идея, независимо дали е свързана с благотворителност за деца или благотворителност за възрастни чрез доказана платформа. Такава е платформа PavelAndreev.BG. Тя гарантира прозрачност на средствата, не удържа процент от даренията и има потенциални дарители, които я следят и е много вероятно някои от тях да проявят солидарност към инициативата ви като я подкрепят.

Определете каква е целта на събитието и какво се опитвате да постигнете. Искате ли да съберете пари за вашата кауза? Целите на тези събития могат да бъдат различни, така че от самото начало изяснете какво се стремите да постигнете.

Също така винаги е добра идея да помолите вашия кръг от приятели и познати да разпространят информацията за каузата. Колкото повече хора знаят за нея, толкова по-добри са шансовете ви за бързо набиране на средства.

Изясняване на финансовата цел

Колко пари трябва да събере вашата дарителска кампания, за да подкрепи конкретен проект? Към тези сметки трябва да се добавят ВСИЧКИ разходи, които ще са ви нужни за завършване на мисията, като е особено важно да сте реалисти.

Помислете добре за всички подробности: от разходите по евентуален транспорт до всеки друг потенциален разход. Запишете всичко и го поместете в бюджета.

Набирането на средства изисква планиране

Всъщност набирането на средства е сложен набор от прости дейности.

Молбата за дарение е само върхът на айсберга - отправната точка на една планина, която обаче трябва да бъде изкачена с усърдие, дух и упоритост. За да се увенчае с успех каузата ви, има дълга поредица от ходове, цели и действия, които трябва да бъдат планирани.

За да наберете средства успешно, може да се доверите на PavelAndreev.BG. Особено когато става дума за набиране на средства за лечение, бързите действия може да се окажат животоспасяващи.

Ценете дарителите, които ви подкрепят

Практика на Фондация Павел Андреев е да цени много високо дарителите, които подкрепят хората в нужда. Колкото по-близки и дълбоки са отношенията с дарителите, толкова по-ефективно ще бъде набирането на средства.

Набирането на средства предполага да уважаваш своите дарители, да се увериш, че връзката между вас ще продължи възможно най-дълго. Дръж ги близо до историята, накарайте ги да се почувстват важни; благодарете им; зарадвайте ги; накарайте ги да разберат, че тяхната помощ е наистина решаваща за успешното изпълнение на вашата мисия.

Ако съумеете да изградите доверие и ангажираност с вашите дарители, тогава ще имате възможност да ги помолите да даряват по-често и по-големи суми. Разбира се, трябва да усещате къде е границата и в никакъв случай не бива да злоупотребявате с добрината им.

Индивидуален подход към всяка кампания

Трябва да имате предвид, че всяка кампания за набиране на средства за лечение или за друга благотворителна кауза е строго индивидуална. Подходът винаги е различен. Той трябва да бъде съобразен както с конкретния случай, така и с поставената цел, срокът, който имате да наберете средствата и с целевата аудитория, която се стремите да привлечете като дарители.

Все пак правилата, които споменахме по-горе в статията са универсални и важат във всички случаи. Към всяка история трябва да е прикачен достатъчно снимков и видео материал. Той определено ще повиши доверието на дарителите, а също така и те ще получат възможност да се запознаят по по-близък начин с нуждаещите се. Важно е също така да поставяте копия от документи, които да удостоверяват, че събраните средства ще бъдат използвани по предназначение.

В случай, че спазвате тези правила, кампанията ще върви по-лесно, а също така ако скоро след това организирате ново събиране на средства за друга кауза, то неминуемо доверието към вас ще е предварително повишено  и ще може да се радвате на още по-добри и бързи резултати.

Как платформата PavelAndreev.BG може да помогне за набиране на средства?

PavelAndreev.BG вече е помогнала на много нуждаещи се да намерят така необходимата им помощ в различни ситуации. Хора с добри сърца,  които отделят от личните си спестявания, редовно следят за случващото се на сайта за дарения. Информацията за текущите кампании е публична и във всеки един момент потенциалните дарители имат възможност да се запознаят със споделените истории. Това означава, че, ако изберете да публикувате на сайта за благотворителност, шансовете ви за успех ще бъдат значително по-високи, отколкото ако индивидуално се опитате да набирате средства. Много по-лесно ще популяризирате историята и ще достигнете до повече хора. Аудиторията, до която ще достигне, е отлично запозната с това каква е целта на сайта и й имат пълно доверие. Така че ще я посрещнат с готовност да даряват. Платформата е с доказано добро име и все повече хора я използват, за да помогнат на нуждаещи се. Тя дава пълна прозрачност по отношение на оказаната помощ и има практика дарителите  да се държат постоянно в течение с развитието на кампаниите. Кампаниите на Павел Андреев  се подбират внимателно. Целта на подбора е сигурност в добронамереността на онези, които са ги създали. Налице са много завършени и реализирани кампании, както и активни такива. Онези, които имат желание да създадат кампания с помощта на екипа на сайта, имат възможност да попълнят формата за контакт, която се намира на интернет страницата. Когато проведат разговор с екипа, който стои зад платформата Павел Андреев, те ще преценят дали каузата отговаря на условията и може ли да се публикува. Целта на тази процедура е възможност да се поеме лична отговорност за всяка една от каузите. 

Кампаниите на сайта за дарения се обвързват с договор. Съгласно него платформата приема дълга да събира и да предаде съответните средства на бенефициентите. От своя страна те поемат отговорност да похарчат сумата само по предназначение. В договорите често се уточнява, че плащането се извършва директно към сметка на трета страна. При каузите, посветени на хора със здравословни проблеми например, сумите се превеждат директно по сметка на клиниката. Това е отличен начин за максимално оказване на контрол върху изразходването на дарените пари.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...