Статии - Как да планирате дарение за вашата кауза?
21-ви февруари 2022

Как да планирате дарение за вашата кауза?

Искате ли да се борите за кауза, за която ви е грижа? Независимо дали искате да подкрепите училищен клуб или благотворителна организация, организирането на дарителска кампания е ефективно и забавно. Освен това предимството на дарителството е гъвкавостта да го споделяте виртуално или лично. Въпреки че организирането на лично дарение може да бъде по-трудно, от колкото виртуалното, така и личното събитие изисква много подготовка. С тези прости стъпки ще научите как да планирате успешна и въздействаща инициатива за дарения.

Планиране на онлайн дарение

Онлайн даренията стават все по-популярни, особено след като позволяват на хората да участват, докато са под карантина или са дистанционно на работа. Още по-добре е, че онлайн даренията могат да бъдат също толкова ефективни. От виртуално шофиране за храна до виртуално шофиране с дрехи, започнете да организирате дарителска кампания, като следвате тези лесни стъпки.

1. Изградете своя екип за набиране на средства

Първата стъпка за планиране на онлайн дарителска кампания е да създадете своя екип за набиране на средства. Свържете се с приятелите и семейството си, които може да се интересуват от помощ. Помислете да попитате и вашите колеги или съседи. Като разширите екипа си, ще увеличите аудиторията за дарителската си кампания.

След като сте събрали екипа си, започнете да мислите за ролите на всеки член. Някои роли включват някой, който ще публикува актуализации за набиране на средства за вашето дарение и някой, който ще създава публикации в социалните мрежи. След като ролите са разпределени, помислете за екипно набиране на средства в PavelAndreev.BG за вашия училищен клуб или организация с нестопанска цел. 

Разгледайте всички кампании в PavelAndreev.BG или стартирайте вашата още сега.

2. Поставете си цел за вашата кауза

След това задайте целите си за набиране на средства за онлайн кампанията си. Важно е да изберете сума в левове, която е реалистична и специфична за това, за което набирате средства. Когато си поставите цел, всеки член на екипа знае точно колко пари да събере. Освен това това също мотивира дарителите. Ако знаят, че сте близо до постигането на целта си, може да са готови да дарят повече. Не забравяйте да споделите целите си и бъдете прозрачни за тях с вашия екип и дарители.

Разгледайте статията ни за проблемите с които може да се сблъскате при организирането на дарителска кампания

3. Стартирайте страница за дарения

За да получите пари за вашата онлайн кампания за дарения, ще ви е необходима страница за дарения. Създаването на лична страница за дарения в PavelAndreev.BG е бързо и лесно. Една успешна страница за дарения ще вдъхнови другите да дарят обратно. Тъй като вече трябва да имате целта си за набиране на средства, някои други ключови елементи на въздействащата страница за дарения включват:

  • Увлекателно заглавие за набиране на средства.
  • Уникална и смислена история  за набиране на средства.
  • Завладяващи снимки и видеоклипове за вашето набиране на средства.

4. Дайте думата

Имате готов екип, цел за набиране на средства и страница за дарения. Сега е време да разпространите вашата кампания. Лесен начин да повишите осведомеността и да поискате дарения е в социалните мрежи. С набирането на средства от социалните мрежи имате потенциала да достигнете до дарители както на местно, така и на глобално ниво. Използвайте всички социални мрежи, които имате, като Facebook, Instagram и Twitter.

Освен това, насърчете членовете на вашия екип, семейството и приятелите да споделят и вашата онлайн кампания за дарения на страниците си в социалните мрежи. 

Разгледайте нашите статии свързани със социалните мрежи:

5. Споделете резултати и благодарете на вашите дарители

Дръжте дарители си информирани, като споделяте напредъка си, особено ако постигнете целта си. Всяка актуализация, която публикувате, ще покаже на дарителите, че техният принос е допринесъл за промяна. Освен споделянето на резултати, също така е от решаващо значение да благодарите на вашите дарители. По този начин изграждате отношения с дарителите ви. Ако някога организирате друга кампания за дарения, вече ще имате връзки с минали дарители. 

Планиране на лично дарение

Чудите се как да започнете лично дарителска кампания? Личните дарения следват подобни стъпки като онлайн даренията. Разликата е, че личното дарение е по-практическо. Разгледайте тези стъпки, за да се подготвите за вашите.

1. Вземете решение за кауза

Вероятно вече имате предвид кауза. Ако не го направите, проучете местни благотворителни организации, които подкрепят каузи, за които се грижите. Или може би познавате някой, който е в нужда или искате да помогнете на тези, които са били засегнати от природно бедствие. След като изберете кауза, определете кои предмети да събирате за дарения. Ако провеждате кампания за дарения за местна благотворителна организация, не забравяйте да се консултирате с тях предварително за предметите, от които се нуждаят и могат да приемат.

2. Задайте дата, час и място

Обикновено трябва да си отделите по няколко часа в определени дни, за да движите кампанията си. Това ще даде на хората възможност да оставят артикули, когато са на разположение за това. Най-лесно ще бъде да организирате дарителската си кампания у дома. Въпреки това, ако можете, опитайте да го споделите някъде в общността, до която дарителите ще имат достъп. Когато избирате място, помислете за избор на място, което е достатъчно голямо, за да побере дарените предмети. Може също да е полезно местоположението да е близо до дома ви, ако транспортирате даренията обратно със себе си. Освен това районите с висок трафик могат да бъдат добро място за привличане на вниманието на всеки минувач, който може да се интересува от дарение.

Разгледайте нашата статия за ТОП 7 идеи за благотворително събиране на средства.

Създайте базар с ръчно изработени артикули или продавайте тениски, чанти, чаши.

Разгледайте нашата фейсбук група – базар. В нея може да закупите даден артикул, като сумата, която ще заплатите за него ще отиде за благотворителна кауза.

3. Включете членовете на екипа

Както се казва, работата в екип прави мечтата работа. Наемете приятелите, семейството и колегите си за помощ при дарителството си. Ако провеждате дарителска кампания за гимназиален клуб, помислете да попитате учениците и техните родители. Колкото повече доброволци имате, толкова по-бързо ще успеете да постигнете целта си. Един от членовете на вашия екип може да е бил домакин на дарителска кампания преди, така че ще могат да дадат добра представа.

4. Рекламирайте своето дарение

Уведомете общността си за вашата инициатива за дарения, като създадете плакати и флаери. Разлепете плакатите из града и накарайте вашия екип да раздаде флаери из квартала. Можете дори да помолите местните фирми да оставят купчина листовки на гишето си, които клиентите да вземат.

Ако искате да увеличите обхвата си още повече, популяризирайте дарителския си апел в социалните мрежи. Влезте в социалните си мрежи и накарайте членовете на вашия екип да направят същото. Освен това може да има хора, които искат да допринесат за вашето дарение, но нямат артикули, които да предложат. В този случай ги накарайте да споделят вашия дарителски апел в социалните мрежи. По този начин те все още ще могат да окажат влияние и вие ще можете да разширите аудиторията си.

5. Вземете действия в дните на събитието

Преди да започне кампанията ви за дарения, уведомете екипа си какво трябва да се направи в дните на акцията за дарения. Важно е да се уверите, че всички са на една и съща страница и се стремят към една и съща цел. Възползвайте се от тази възможност, за да определите смени и роли на членовете на вашия екип и доброволците. Ще искате да имате хора, които сортират входящите дарения и други, които ще преброят събраните предмети. Ако държите на даренията, докато имате време да ги доставите, обяснете на екипа си да ги оставя в дома ви след всеки ден. Ако дарите на благотворителна организация, те може да успеят сами да вземат артикулите от вашето местоположение.

Стартирайте своя собствена успешна кампания за дарения

Независимо дали планирате онлайн или лично дарение, всяко едно от тях е ефективен начин да помогнете на тези, които имат най-голяма нужда. Използвайте PavelAndreev.BG, за да съберете още повече пари за кауза, която има значение за вас. Стартирайте вашата кампания сега.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...