• Начало
 • Блог
 • Статии
 • Как да планирате своята фъндрейзинг кампания в помощ на хора пострадали при земетресение
Статии - Как да планирате своята фъндрейзинг кампания в помощ на хора пострадали при земетресение

Как да планирате своята фъндрейзинг кампания в помощ на хора пострадали при земетресение

Когато земетресение разтърси една област последствията са неизбежни. Физическите и психологическите травми, загубата на близки хора и домове, изпитването на страх и безпомощност - всичко това оставя дълбоки следи в живота на пострадалите. Но дали можем да бъдем от полза за тях?

Отговорът е да!

Днес със сайта за дарения PavelAndreev.BG  ще ви предоставим повече информация за това как да планирате благотворителност  в помощ на претърпели земетресение. Платформата предоставя автоматизирани инструменти и функции, които ще работят в плюс, за да управлявате и проследявате кампанията си по-ефективно. На това място можете да публикувате актуални новини в кампанията си, за да държите дарителите осведомени. Вижте повече в платформата за благотворителност на Павел Андреев филантроп.

Съдържание:

 1. 6 факти за земетресение, които може би не сте знаели;
 2. Как да помогнем на претърпели земетресение;
 3. 4 лесни начина за дарение;
 4. 6 стъпки в планиране на кампания за групово финансиране за възстановяване от земетресение

 

1.  6 факти за земетресенията, които може би не сте знаели

Тук сме събрали някои научни факти за земетресенията, които е добре всеки да ги знае:

 1. Земетресенията са резултат от движението на земната кора:

Земната кора е разделена на големи плочи, наречени тектонични плочи, които се движат непрекъснато. Когато тези плочи се сблъскват, разделят или преминават една под друга се генерира сила, която води до земетресение.

 1. Земетресенията се мерят с помощта на сеизмографи:

Сеизмографите са уреди, които измерват силата и продължителността на земетресението. Мащабът на земетресението се измерва с помощта на Рихтеровата скала, която отчита силата на земетресението в степени.

 1. Най-силното земетресение, регистрирано някога е било с магнитуд 9.5:

Това земетресение се случило през 1960 г. в Чили. То е най-силната сеизмична активност, документирана от сеизмографите. Продължителността й е била около 10 минути и е причинила големи разрушения, както и е довела до стотици и хиляди загинали.

 1. Земетресенията могат да предизвикат цунами:

Когато земетресение се случи под морското дъно, то може да предизвика вълна, наречена цунами. Тези вълни могат да се движат с огромна скорост и да причинят големи разрушения по бреговата линия.

 1. Земетресенията могат да се усетят на голяма дистанция:

Имайки предвид, че разместването на земните пластове се разпространява като вълни те могат да бъдат усетени на голяма дистанция от епицентъра. Някои земетресения са били усетени дори на други континенти.

 1. Земетресенията могат да предизвикат последващи трусове:

Следтрусовете са по-слаба форма на земетресения, които следват след по-голямото земетресение. Те могат да продължат дни, седмици или дори месеци след основното земетресение и да провокират допълнителни разрушения.

Земетресенията са природни явления, които са непредвидими и могат да бъдат опасни. Затова е важно да бъдем информирани и да знаем, какво да правим при висока сеизмична активност. Само, когато сме информирани ще можем да се предпазим и да помогнем на другите.

2. Как да помогнем на претърпели земетресение

Предвид факта, че земетресенията са природни бедствия, които могат да причинят големи разрушения, те могат да доведат и до редица травми при хората. Когато се случи земетресение, важно е да се мобилизираме и да помогнем на пострадалите. Ето няколко начина, по които можете да помислите, за да допринесете за тези, които са засегнати от земетресение:

 1. Дарение на храна, вода и основни нужди:

Веднага след земетресението е важно да се осигурят основни материали като храна, вода, одеяла, лекарства и хигиенни средства на пострадалите. За да стане по-бързо всичко, можете и вие да се включите с организиране на благотворителна кампания за набиране на средства. Това може да стане от сайта за дарения на PavelAndreev.BG .

 1. Финансово подпомагане:

Ако имате възможност, можете да направите финансово дарение или самите вие да започнете краудфъндинг кампания. Фондация Павел Андреев е много подходяща за целите. Тя  има добра репутация и може да се похвали с множество дарители. В нея ще откриете всички нужни ресурси, за да планирате сами crowdfunding кампания в подкрепа на хората, които са засегнати от земетресението. Събраните средства могат да бъдат насочени в различни аспекти от нужната помощ.

 1. Доброволческа работа:

Ако сте в близост до зоната на земетресението и е безопасно, може да се включите като доброволец в помощните операции. Това може да включва раздаване на храна и вода, почистване на отломки от разрушени сгради, помощ в медицинските центрове и други. Може да планирате различни благотворителни каузи, с които да подкрепяте хората станали жертви на сеизмична активност или да допринесете за набиране на средства в помагане на различните финансови нужди.

 1. Разпространение на информация:

Важно е да разпространяваме информация за земетресението и начините, по които хората могат да получат помощ. Планирайки и стартирайки организиране на благотворителна кампания за набиране на средства за претърпелите земетресение, не забравяйте да споделите впечатляваща история. Нека такава да накара потенциалните дарители да ви подкрепят. Използвайте социалните мрежи, местни медии или други канали, за да предоставите информация за спешните услуги, временни убежища и места за получаване на помощ.

 1. Психологическа подкрепа:

Добре е също така да имате предвид, че пострадалите от земетресение често преживяват травми и стрес. Предоставянето на психологическа подкрепа може да бъде от голям плюс за тях. Ако имате опит или специализация в областта на психологията, можете да се включите в програми за подкрепа на пострадалите. Другият начин да допринесете в такава благородна кауза е като започнете фъндрейзинг кампания за психологическа подкрепа за претърпели земетресение.

Важно:

Когато се случи земетресение е от изключително значение да се покаже солидарност и да се помогне на хората, които са засегнати. Всяко малко действие може да има голямо значение и да подкрепи потърпевшите, да преодолеят трудностите и да възстановят своите животи.

3.  4 лесни начина за дарение

Когато земетресение удари, хората и общностите се нуждаят от помощ и подкрепа. Без значение дали сте далече или близо до засегнатата област, има няколко лесни начина, по които можете да дарите и помогнете на тези, които са претърпели земетресение. Тук сме събрали четири начина за организиране на дарения, които можете да използвате.

 1. Дарение чрез международни организации:

Много международни организации се занимават със събиране на средства и предоставяне на помощ при бедствия. Те имат големи ресурси и опит в управлението на помощите. Започнете от сайта PavelAndreev.BG. Платформата е международна и от нея може да стартирате организиране на благотворителна кампания за набиране на средства за пострадали при бедствия. Така може да сте част от едно благородно дело и да сте допринесли много повече от това сами да отделите някаква сума.

 1. Дарение чрез местни организации:

Помощта, предоставяна от местни организации, може да бъде от голям плюс за засегнатите общности. Тези организации имат по-добра представа за нуждите на местното население и могат да осигурят по-бърза и ефективна подкрепа. Такива често разполагат с по-малко ресурси, затова е важно всяко дарение. Събрани на куп от много дарители те могат да имат голямо значение и да направят разликата.

Ето, защо разгледайте възможностите да дарите през местни организации или фондации, които са активни в засегнатата област. Вижте също така за Фондацията Павел Андреев, която съществува от години. Стартирайте в нея своята дарителска кампания. Тя обещава на всеки стартирал fundraising кампания да бъде по-лесно видян, да бъде чут призива му, да бъде разказана историята му и така да му се помогне.

 1. Фъндрейзинг кампания за осигуряване на материални блага:

Освен парични средства, може да помогнете и като стартирате кампания, с която да подсигурите необходими материални блага. Важно е да се свържете с местните организации или общности, за да се информирате за това, от какво има най-големи липси. Така ще можете да наберете необходимите средства и да предоставите конкретна помощ, например закупуване на храна, вода, облекла, медицински материали и други важни артикули.

 1. Доброволческа мисия:

Ако имате възможност и време, можете да се включите като доброволец в помощните операции. Множество организации и общности се нуждаят от доброволци, които да помогнат в разпределението на храна и помощ, в изграждането на временни убежища и ремонт на съществуващата инфраструктура. Вашата ангажираност и подкрепа ще имат дългосрочен и значителен ефект, върху живота на хората, които са претърпели земетресение. Наред с такъв тип помощ, не ви пречи през това време да тече и обявената от вас благотворителна кампания. Фондация Павел Андреев може да ви окаже пълно съдействие в това начинание.

Не е важно, колко малко или голямо е вашето дарение - важно е, че сте готови да помогнете на тези, които са в беда. Всеки принос, независимо дали е финансов или материален е ценен. Всяка подкрепа може да промени живота на хората, които са претърпели земетресение. Ето, защо не се колебайте да предоставите помощта, от която пострадалите от земетресение имат. Така може да покажете своята солидарност в трудните моменти и да сте част от едно сплотено, световно общество.

4.  6 стъпки в планиране на crowdfunding кампания за възстановяване от земетресение в сайт за дарения

Земетресенията са природни бедствия, често с нечувана, невиждана и немислима сила. Те могат да причинят сериозни разрушения и да оставят хората в критично състояние, без необходими ресурси. В тези ситуации кампаниите за набиране на средства за претърпели земетресение се превръщат в един от най-ефективните начини за събиране на финансова помощ. Такава може да е насочена в различни благотворителни каузи.

И така дарителска кампания в PavelAndreev може да послужи в подпомагане на жертвите и възстановяване на защитените области. Ако сте решени да организирате своя благотворителност, ето и какви стъпки да следвате, за да бъде вашата fundraising кампания успешна:

 1. Идентифицирайте целта и нуждите:

Първата стъпка в планирането на вашата фъндрейзинг кампания е да определите ясно целта и нуждите на жертвите от земетресението. Изследвайте областта, която е пострадала и определете, какви са основните проблеми, с които се сблъскват потърпевшите. Например, може да има нужда от храна, вода, медицинска помощ, подслон и други ресурси. Ясно определете, колко пари са необходими за покриване на тези нужди.

 1. Изберете подходяща платформа за краудфъндинг кампания:

Има много платформи за групово финансиране, които предлагат възможност за събиране на средства за хуманитарни цели. Изберете платформа, която е популярна и има добра репутация, за да улесните процеса по набиране на средства. Проверете какви са таксите и условията за използване на платформата.

Препоръчваме ви да започнете от сайта за дарения PavelAndreev.BG . Той ви предоставя автоматизирани инструменти и функции, които ще са ви от полза да управлявате и проследявате кампанията си по-ефективно. Можете да публикувате актуални новини в кампанията си, да държите дарителите осведомени и да плащат директно към здравни заведения по предварително издаден документ (проформа фактура), което гарантира 100% прозрачност на даренията. Наред с това платформата предоставя 6 разплащателни метода - карта, PayPal, ApplePay, GooglePay, Revolut и IBAN сметка, което значително улеснява всеки решил да стане дарител на вашата благородна кауза.

 1. Създайте привлекателна кампания:

Създайте убедителна и завладяваща кампания, която ще привлече вниманието към потенциалните дарители. Включете информация за земетресението, проблемите, с които се сблъскват жертвите и какво ще се постигне със събраните средства. Предоставете ясни и конкретна информация за това, какво ще бъде финансирано с даренията и как ще се осигури прозрачност и отчетност на средствата. Включете и снимки или видео материали, които да подкрепят вашата благотворителна кауза.

 1. Споделете кампанията:

Разкрийте информацията за вашата fundraising кампания и всички възможни канали - Instagram, Facebook, LinkedIn, Youtube, Tiktok, Twitter за споделяне. Използвайте социални мрежи, имейли, блогове, форуми, за да достигнете до по-голям брой хора. Потърсете помощ от приятели, семейство и колеги. Помолете и тях да споделят краудфъндинг кампаниятa ви.

 1. Поддържайте връзка с дарителите:

Важно е да поддържате връзка с дарителите през целия процес на кампанията. Повече идеи за благотворителност може да прочетете в PavelAndreev.BG .

Изпратете благодарности на дарителите и редовно информирайте за напредъка на благотворителността и какво е постигнато със събраните средства.

 1. Предоставяйте отчетност:

Когато кампанията приключи и средствата бъдат събрани, осигурете прозрачност и отчетност за това, какво е постигнато с тях. Създайте отчет, който показва как са били използвани набраните средства и какви са били резултатите от възстановителните дейности. Не забравяйте да приложите всякакви платежни средства – фактури, касови бонове, квитанции и други документи, за да информирате къде е използвано всяко дарение.

В обобщение:

Планирането на дарителска кампания за претърпели земетресение изисква време, усилия и предварителна подготовка. И все пак, с правилната организация и ангажираност можете да съберете значителни финансови средства, които да помогнат на жертвите да се установят и да се върнат в нормалния ритъм на живота.

Започнете в платформата PavelAndreev.BG и стартирайте бутона: „СТАРТИРАЙ КАМПАНИЯ“ сега.

Сподели