Статии - Как да плащате за лекарства, отпускани с рецепта:  Седем идеи
12-ти април 2021

Как да плащате за лекарства, отпускани с рецепта:  Седем идеи

Тъжен факт е, че хиляди българи имат проблеми с плащането на лекарствата си.  Често Вашият лекар може да Ви предпише по-евтини лекарства, които действат по същия начин, както тези, които са от известна търговска марка.  За много хора обаче няма генерична версия на лекарството, от което се нуждаят.  Може да сте изчерпали всички други възможности за лечение и да сте принудени да се справяте с джобните си пари с медицинските разходи, които възлизат на стотици левове и дори повече на месец.

Може би се страхувате, че тъй като не можете да си позволите лекарства, ще трябва да се примирите с по-ниско качество на живот и хронична финансова несигурност.  Но не губете надежда: има много възможности за плащане на лекарства с рецепта, за които може би не знаете.

Разходи за лекарства с рецепта, които трябва да знаете

Трудно е да се съчетаят скъпоструващото лечение с основни нужди като храна, наем и грижи за децата.  Възможно е да се чувствате безнадеждно, ако не можете да плащате сметките за лечение, особено ако имате нужда от тези лекарства, за да оцелеете.  Но има възможности да получите необходимата помощ и грижи.

Ето някои разходи за рецепта, които трябва да знаете:

 • Средните годишни разходи на възрастните в САЩ за лекарства, отпускани по лекарско предписание, възлизат на 177 USD.
 • При хората с хронични заболявания разходите за лекарства, отпускани по лекарско предписание, са много по-големи.  Например възрастните с диабет плащат почти 700 долара годишно за лекарствата си.  Дори хората с по-високи доходи се борят с високите цени и това затруднява спазването на плана за лечение. Не сте само вие.
 • Хората, които приемат най-скъпите лекарства в аптеката, обикновено го правят, защото нямат друга алтернатива.  Например каталожната цена на Myalept, лекарство за лечение на липодистрофия, е над 70 000 USD на месец.  Лекарството за химиотерапия Mavenclad струва над 50 000 долара на месец. Много малко хора могат дори да си позволят да планират тези разходи за лекарства с рецепта.

Как да плащате за лекарства, отпускани с рецепта:  Седем идеи

Проучването на цените на лекарствата, отпускани с рецепта, може да ви се стори непосилно.  Но е възможно да получите финансова помощ дори за лекарства, които струват петцифрена сума.  Представените по-долу седем варианта могат да ви помогнат да плащате за лекарства с рецепта, без да задлъжнявате.

 1. Посъветвайте се с лекаря си относно заплащането на лекарства, отпускани с рецепта

Много хора се срамуват и притесняват да признаят, че не могат да си позволят лекарства.  Но можете да обсъдите разходите за рецепти с вашия лекар.

Ако имате хронично заболяване или диагноза, която променя живота ви, вашият лекар вероятно е виждал стотици пациенти със същото състояние.  Вашият лекар е наясно с цените на лекарствата и с трудностите на пациентите да си позволят специализирани лекарства за заболявания като множествена склероза или левкемия.  Попитайте го как други пациенти могат да си позволят да плащат за рецепти и вижте дали лекарският кабинет може да ви свърже с хора или организации, които предоставят финансова помощ или други ресурси.

Ако вашият лекар е част от здравна или болнична система, имайте предвид, че някои големи здравни организации имат отдели, които свързват хората с програми за подпомагане на пациенти.  Специалистите по достъп до лекарства в тези отдели могат да помогнат на вас или на ваш близък да разберете как да заплатите за лекарства с рецепта чрез безвъзмездни средства или отстъпки от производителите на лекарства.

 1. Свържете се с мениджър в болницата или здравноосигурителна компания

Ако имате тежко заболяване или хронична болест, знаете колко стресиращо и непосилно е да се застъпвате за себе си.  Понякога ви се струва, че никой не се интересува от вас и от здравословните ви проблеми.  За да помогнат на пациентите да се свържат с необходимите грижи, болниците и здравноосигурителните дружества наемат доброволци, които да се занимават с такива случаи.  Обикновено доброволците помагат на хора с хронични заболявания или заболявания като рак да попълват документи, да намират начини за покриване на разходите за предписани лекарства и да се справят с пречките в процеса на одобряване на застраховките.

Услугите на доброволеца невинаги се рекламират, така че много пациенти не знаят за съществуването им.  Представител на службата за обслужване на клиенти в болницата или в здравноосигурителната компания може да ви свърже с такива доброволци.

 1. Плащане на лекарства с рецепти чрез групово финансиране - краудфъндинг (или още благотворително набиране на средства)

Няма как да не се отбележи: плащането на лекарства с рецепти може да бъде огромно финансово бреме.  Когато застраховката не може да покрие или не иска да покрие разходите за лекарства, може да се почувствате като изчерпани.  Но не се отказвайте, има варианти, които няма да нарушат бюджета.

Хиляди хора, които не могат да си позволят лекарства, са използвали групово финансиране, за да получат финансова помощ за хронични заболявания и лекарства с рецепта.

Използването на онлайн фонд за събиране на средства за плащане на рецепти има няколко основни предимства:

 •  Създаването на кампания за набиране на средства е лесно.  Можете да стартирате набирането на средства само за няколко минути.
 •  Онлайн набирането на средства може да обедини семейството, приятелите и общността ви, за да подкрепят вас или ваш близък в трудна ситуация.
 •  С помощта на групово финансиране е лесно да приемате дарения и бързо да получавате средства за заплащане на лекарства с рецепта.
 •  Набирането на средства за медицински цели може да помогне за покриване на разходите и да ви осигури спокойствие.

В PavelAndreev.BG имате 24-часова поддръжка, ако се нуждаете от помощ при набирането на средства. Платформата също така има 0% такса за организаторите, така че вие получавате всички от събраните средства  и ще постигнете целите си за набиране на средства по-бързо.

Разгледайте тази статия 100 % прозрачност на даренията за благотворителни кампании в платформата PavelAndreev.BG, за да научите повече за нас.

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG.

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

Екипът на нашата платформа е винаги на разположение и можете да се свържете с нас.   

 1. Записване в държавни програми за фармацевтична помощ

Държавните програми за фармацевтично подпомагане (ДПФП) помагат на хора с определени заболявания да плащат за лекарства с рецепти.  Тези програми често работят с Medicare Part D.

 1. Кандидатстване за покритие за лекарства по лекарско предписание

Покритието на лекарствата, отпускани по лекарско предписание в рамките на програмата Medicare, известно също като Medicare Part D, помага на възрастните хора, които имат право на това, да си позволят лекарства, отпускани по лекарско предписание.  Гражданите на САЩ и някои лица, които не са граждани на САЩ, имат право на Medicare.  Medicare Part D може да работи и с други застраховки, например със здравния план на работодателя ви.

Обезщетението и допустимостта се различават в отделните щати.  Информация за това как да получите  покритие за лекарства по лекарско предписание в Medicare можете да намерите на Medicare.gov.

 1. Намерете програма за подпомагане на пациенти

Програмите за подпомагане на пациентите (ППП) предоставят еднократна или периодична финансова помощ на хората, които плащат за лекарства с рецепти, особено за скъпи лекарства.  Ако лекарството се прилага в дома ви от медицинска сестра, понякога програмата покрива разходите за грижи и лекарства, отпускани с рецепта.  Много от тях разполагат със средства за пациентите по всяко време, докато други предлагат финансова помощ само за ограничен период от време.

Ако сте човек с хронично заболяване, може да не смятате, че сте с увреждане.  Но ако състоянието ви оказва значително влияние върху ежедневните дейности като хранене или работа, може да имате право на помощ при заплащането на рецептите.

 1. Кандидатстване за отстъпки и безвъзмездни средства от производителите на лекарства

Много производители на лекарства предлагат помощ за доплащане на лекарства с рецепта, отстъпки за рецепта или безвъзмездни средства, които намаляват разходите за рецепта.  Пациентите кандидатстват директно за тези отстъпки и безвъзмездни средства.

Освен че можете да прегледате уебсайтовете на производителите на лекарства, проверете дали има фондация или организация с нестопанска цел, посветена на вашето заболяване или състояние.  Фондации като изброените по-долу често поддържат бази данни за финансова помощ или предлагат безвъзмездни средства и помощ за предписване на лекарства на пациенти:

 • Американската фондация за астма и алергии (AAFA) изброява програми за подпомагане на пациенти от производителите на лекарства като Xolair и EpiPen.
 • Фондацията за подпомагане на пациентите на Johnson & Johnson (JJPAF) помага на хората да си позволят лекарства, произведени от Johnson & Johnson.  Границите на доходите за финансова помощ често са по-високи от тези за други програми за помощ, така че може да отговаряте на условията, дори ако доходите ви са много над прага на бедността.
 • Американската диабетна асоциация предоставя помощ за инсулин на пациенти със средни и ниски доходи.
 • Съществуват много източници на помощ за заплащане на лечението на диабет. The Novo Nordisk Diabetes Patient Assistance Program, the Lilly Cares Foundation Patient Assistance Program, and the Sanofi Patient Assistance Program помагат на пациентите да си позволят инсулин и лекарства за диабет.
 • Ресурси на Американското дружество за борба с рака, предназначени за пациенти, които търсят и заплащат лечение на всички видове рак.
 • Американската асоциация за сърдечни заболявания може да помогне на вас или на ваш близък да намерите програми за помощ при лечение на сърдечносъдови заболявания.

Все още не сте сигурни как да плащате за лекарства, отпускани с рецепта?  Искам да Ви помогна.

Хиляди хора в нужда използват PavelAndreev.BG всеки месец, за да набират средства за животоспасяващи лекарства с рецепта.  Независимо дали имате нужда от помощ за плащане на лекарства с рецепта в момента, или смятате, че ще имате нужда от помощ в близко бъдеще, PavelAndreev.BG може да ви помогне да си позволите лекарствата, от които се нуждаете, за да сте добре.  Свържете се с мен и ще стартираме Вашата кампания още днес.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...