Статии - Как да поискам дарение: Съвети за начинаещи в набирането на средства
13-ти декември 2020

Как да поискам дарение: Съвети за начинаещи в набирането на средства

Хората често казват, че най-трудната част от набирането на средства за благотворителност е искането на дарения. Може би сте получавали искания за дарение от други (приятели, семейство, по радиото), но никога не ви се е налагало вие да помолите за дарение. Не се притеснявайте, можете да преодолеете чувството за уязвимост и страх, което идва с искането за помощ, като следвате съветите за искане на дарения.

Ще откриете няколко съвета, които ще ви научат как да поискате дарения - включително съвети за искане на благотворителни дарения и как да създадете усещане за спешност.

Съвети как да поискате дарение, които улесняват искането на пари 

 1. Вие можете да вдъхновите човека срещу вас като му разкажете историята честно и без да лъжете

Ако потенциален дарител се свърже с вас, той ще бъде по-готов да дари отколкото, ако вие го потърсите. Презентирайте каузата си с кратък и ясен текст и насочете потенциалните дарители да посетят вашата страница или уебсайт, за да разберат цялата история - и да станат част от нея с дарението си.

 1. Изберете подходящ подход към потенциалния дарител 

Най-добрият начин да получите положителен отговор и дарение - е да се обърнете към потенциалния дарител като се съобразите с индивидуалните му интереси и характер. Ако познавате някой, който би откликнал на каузата ви чрез мили думи и добър подход, то това е начина. За колега, който може да откликне по-добре при официален подход и разговор, то трябва да промените подхода си.

Лична молба за дарение 

Изпращането на лично писмо за набиране на средства до потенциални дарители може да увеличи броя на даренията, които получавате. Това може да звучи като много трудоемко занимание, но е невероятно ефективно. Така показвате, че молбата ви е свързана с нещо повече от пари - това е връзка.

Примери за такива писма може да намерите в нашата статия Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Молба за благотворително дарение

Ако събирате пари за организация с нестопанска цел, не забравяйте да наблегнете на данъчните облекчения от дарението за вашата кауза.

 1. Създайте усещане за спешност у потенциалните дарители

Важно е да предадете усещане за спешност, когато споделяте за набирането на средства за дадена кауза. Без тази спешност потенциалните ви донори може да помислят, че могат да изчакат да дарят - да изчакат да ги помолите отново. Обяснете какво ще се случи, ако не съберете парите и вероятно ще видите ръст в даренията. Имайте предвид, че дори отрицателните аспекти от това какво би се случило, ако не съберете сумата, могат да бъдат поставени в положителна светлина.

 1. Използвайте имейл листите в своя полза 

Една основна сила на имейлите: Можете да помолите приятели и семейство да препратят съобщението до техните приятели и познати.

Може да използвате тези шаблони за имейли за набиране на средства, за да постигнете целта си .  

 1. Улеснете даряването 

Въпреки че е очевидно, лесно може да се забрави: Улеснете хората да направят дарение. Включете линк към набирането на средства във вашето съобщение до тях и не се страхувайте да посочите къде точно се намира бутонът за дарение.

 1. Бъдете конкретни в запитването си за дарение 

Дайте на потенциалните дарители конкретни причини, поради които те трябва да дарят за вашата кауза. Някои начини да бъдете конкретни включват използване на числа, съставяне на чеклист и изброяване на конкретни разходи. Също така може да бъде ефективно да получите конкретни данни за заявените суми - например „Дарение от 125 долара ще позволи на Крис да покрие месечните си разходи“.

 1. Бъдете креативни в подхода си към потенциалните дарители 

Не е необходимо да използвате конкретна формула, когато става въпрос за набиране на дарения. Започнете кампанията си с любимото стихотворение или песен на бенефициента. Или включете снимки и видеоклипове. Оформете творчески страницата на кампанията си. Стига да работи, отклоняването от традиционните формули ще накара вашата кампания да се открои. Просто се уверете, че избраният от вас подход мотивира хората да се включат.

Три съвета за искане на дарения 

Може да се притеснявате да поискате помощ. Не се притеснявайте - дори опитни хора, които се занимават с това се изнервят. Търсенето на дарения онлайн може да бъде улеснено чрез използване на подходящ подход. Ето няколко съвета при търсене на дарения.

 1. Бъдете конкретни в търсенето на дарение 

Когато кампанията не е оформена ясно, тя не привлича вниманието на никого – специфичността и конкретиката го прави. Ясно и точно посочете защо набирате средства, каква е текущата ситуация и какъв ще бъде желаният и търсен резултат.

Бъдете конкретни и в списъка си с разходи. Винаги трябва да се дава точен и ясен отчет на дарителите, за да са наясно къде отиват средствата им.

Разгледайте нашата статия за това как да планираме и организираме благотворителна кампания.

Стартирайте вашата кампания още сега!

 1. Персонализиране на искането за дарение 

Когато искате дарения, съсредоточете се върху нещо повече от нуждата на бенефицента. Помислете и за човека, който дарява и какво може да бъде възприятието му в тази ситуация. Когато се обръщате към потенциален донор, запитайте се:

 • Защо на този човек го е грижа? Има причина да се обърнете към него или нея за дарения. Имайте предвид тази причина и я съобщавайте, когато се обърнете към всеки потенциален донор.
 • Какви отношения има този човек с бенефициента? Може би потенциалния дарител е бил приятел от детството на бенефициента или може би съсед. Подходящо е да се изтъкне тази връзка, когато се искат дарения, за да се създаде по-лична, интимна комуникация и да се увеличат шансовете ви за получаване на дарение.
 • Защо потенциалните дарители биха имали резерви? Имайте предвид, че е възможно да има причини човек да не иска да дари, и се опитайте да се обърнете към тях. Например, някои хора могат да се притесняват, че не могат да си позволят да направят достатъчно голямо дарение, за да успее кампанията. Обяснете на потенциалните дарители, че една кампания колкото и скъпа да е, тя е съставена от малките дарения на голям брой хора. Това е и дефиницията за краудфъндинга.
 1. Не се плашете от отказа от дарение 

Няма да получите дарение от всеки човек, от когото сте поискали, и това е нормално. Това не означава, че сте свършили лоша работа или че хората, от които сте поискали, са ужасни хора - понякога хората не искат да дарят. Страхотно място за достигане до потенциални донори е в социалните мрежи. Научете как да превърнете последователите си в социалните медии в дарители.

Усъвършенствайте начина по който търсите дарение и стартирайте своята кампания 

Преди всичко помнете, че хората се радват да помагат на другите. Когато поискате дарение, вие просто се възползвате от този човешки порив. Разгледайте кампаниите в платформата или стартирайте ваша.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...