Статии - Как да помогнем на освободените от наказателна отговорност да получат обезщетение за несправедливо осъждане
4-ти април 2021

Как да помогнем на освободените от наказателна отговорност да получат обезщетение за несправедливо осъждане

Какво се случва след като някой бъде освободен от затвора за престъпление, което не е извършил?

През последните години броят на отменените присъди непрекъснато се увеличава, което отчасти се дължи на технологичния напредък в областта на съдебномедицинската експертиза. Според Националния регистър на оправданите лица от 1989 г. насам 2732 невинни лица, които са били несправедливо осъдени и лишени от свобода, са били оправдани. Смята се, че хората, които са прекарали средно повече от 15 години зад решетките, нямат почти никакви възможности за получаване на обезщетение от несправедливо осъдените.

Можете да подкрепите оправданите затворници и да им помогнете да възстановят живота си като започнете да набирате средства в PavelAndreev.BG или да направите дарение на организация, която им помага да се изправят на крака. 

Как можете да помогнете на оправдани хора да възстановят живота си

Както посочва проектът "Невинност", освободените от затвора често са без пари, жилище или транспорт. Въпреки това те имат криминално досие, което още повече затруднява намирането на работа. Животът след освобождаването от наказателна отговорност може да бъде мрачен, тъй като много хора продължават да страдат от последиците от несправедливи присъди до края на живота си. Въпреки това има няколко начина, по които можете да помогнете.

  1. Набиране на средства за подпомагане на хора, които са били освободени от наказателна отговорност

Груповото финансиране (краудфъндинг) може да послужи като отправна точка за възстановяване на живота на осъдените на смърт. Приятелите, семейството, защитниците на социалната справедливост и общността често приветстват възможността да помогнат на освободените от затвора да успеят след освобождаването им.

Важно е да се има предвид, че повечето освободени от затвора никога не получават значимо обезщетение или постоянна помощ след освобождаването. Въпреки че 35 държави вече предоставят обезщетение за несправедливо осъждане, съществуващото законодателство може да попречи на лицата, освободени от наказателна отговорност, някога да получат помощ за несправедливо осъждане.

Набирането на средства за невинни хора, които са били осъдени несправедливо, ви позволява да им помогнете да се върнат в света. Той също така дава възможност да се осигури правна помощ за тези, които все още не са отменили евентуално несправедливите си присъди.

Ето няколко примера за кампании за набиране на средства, които са били организирани в подкрепа на осъдените на смърт.

Кевин Харингтън е 20-годишен студент в университета "Уилбърфорс" в Охайо, когато е осъден на доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване. С помоща на клиника в Мичиган той е освободен през 2020 г. , след като присъдата му е отменена. Започва набиране на средства в платформа за краудфъндинг, за да му се помогне да си набави елементарни вещи и да се справи с предизвикателствата, пред които се изправят много освободени като него след като излязат от затвора. Кампанията му вече е събрала над 35 000 долара.

През 2020 г. ДНК доказателствата оправдават Ласино Хамилтън, който на 19-годишна възраст е погрешно осъден за убийство и е осъден на 80 години зад решетките на затворническо заведение в Мичиган. Хамилтън прекарва 26 години в затвора, като през цялото време твърди, че е невинен. След освобождаването на Хамилтън е стартирана кампания за набиране на средства, в която са събрани повече от 31 000 долара.

  1. Дарете или бъдете доброволец в организация, която помага на невинни затворници

Тъй като погрешно осъдените се борят да получат помощ, можете да подкрепите и дарите средства на организации, които помагат на невинни затворници след освобождаването им. Проектът "Невинност" помага за освобождаването на невинни хора, които в момента са в затвора, и предоставя разнообразна подкрепа на освободените от затвора, след като са напуснали затвора, като намира членове на семейството им, осигурява жилище или организира медицинско или психологическо лечение.

Организацията "След невинността" е създала програма от три части в сътрудничество с други организации за невинност в цялата страна, за да координира достъпа до ресурси в техните общности. Те също така документират преживяванията на освободените от наказателна отговорност лица и се застъпват за закони, които да наложат справедливо обезщетение на несправедливо осъдените хора.

  1. Отчитайте гласа си

Да се гарантира, че обезщетението за освободените от наказателна отговорност лица е постижимо и адекватно, от решаващо значение е да гласуваме за представители на правителството, които ще осигурят облекчения за осъдените на смърт след освобождаването им.

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG.

Невинните хора, които са били несправедливо осъдени и освободени, се нуждаят от вашата помощ.

Световният ден на социалната справедливост, който се отбелязва всяка година през февруари, насърчава хората да се замислят как социалната справедливост влияе върху изкореняването на бедността. Да прекараш няколко години зад решетките, несправедливо осъден за престъпление, не е социална справедливост. Освен това предоставянето на малко или никакви ресурси на тези лица не помага да се намали рискът от връщане в затвора или да се прекрати разрушителният цикъл на бедността.

Можете да предложите финансова подкрепа като стартирате кампания в PavelAndreev.BG за освободен от наказателна отговорност човек или организация, която помага на освободените от наказателна отговорност да възстановят живота си. Да се обърне внимание на несъвършенствата на системата за наказателно правосъдие и на нейното въздействие върху социалната справедливост е чудесно начало.

Започнете да набирате средства днес или дарете средства на организация, която насърчава социалната справедливост за оправданите лица.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...