• Начало
  • Блог
  • Статии
  • Как да помогнем на освободените от наказателна отговорност да получат обезщетение за несправедливо осъждане
Статии - Как да помогнем на освободените от наказателна отговорност да получат обезщетение за несправедливо осъждане

Как да помогнем на освободените от наказателна отговорност да получат обезщетение за несправедливо осъждане

Какво се случва след като някой бъде освободен от затвора за престъпление, което не е извършил?

През последните години броят на отменените присъди непрекъснато се увеличава, което отчасти се дължи на технологичния напредък в областта на съдебномедицинската експертиза. Според Националния регистър на оправданите лица от 1989 г. насам 2732 невинни лица, които са били несправедливо осъдени и лишени от свобода, са били оправдани. Смята се, че хората, които са прекарали средно повече от 15 години зад решетките, нямат почти никакви възможности за получаване на обезщетение от несправедливо осъдените.

Можете да подкрепите оправданите затворници и да им помогнете да възстановят живота си като започнете да набирате средства в PavelAndreev.BG или да направите дарение на организация, която им помага да се изправят на крака. 

Как можете да помогнете на оправдани хора да възстановят живота си

Както посочва проектът "Невинност", освободените от затвора често са без пари, жилище или транспорт. Въпреки това те имат криминално досие, което още повече затруднява намирането на работа. Животът след освобождаването от наказателна отговорност може да бъде мрачен, тъй като много хора продължават да страдат от последиците от несправедливи присъди до края на живота си. Въпреки това има няколко начина, по които можете да помогнете.

  1. Набиране на средства за подпомагане на хора, които са били освободени от наказателна отговорност

Груповото финансиране (краудфъндинг) може да послужи като отправна точка за възстановяване на живота на осъдените на смърт. Приятелите, семейството, защитниците на социалната справедливост и общността често приветстват възможността да помогнат на освободените от затвора да успеят след освобождаването им.

Важно е да се има предвид, че повечето освободени от затвора никога не получават значимо обезщетение или постоянна помощ след освобождаването. Въпреки че 35 държави вече предоставят обезщетение за несправедливо осъждане, съществуващото законодателство може да попречи на лицата, освободени от наказателна отговорност, някога да получат помощ за несправедливо осъждане.

Набирането на средства за невинни хора, които са били осъдени несправедливо, ви позволява да им помогнете да се върнат в света. Той също така дава възможност да се осигури правна помощ за тези, които все още не са отменили евентуално несправедливите си присъди.

Ето няколко примера за кампании за набиране на средства, които са били организирани в подкрепа на осъдените на смърт.

Кевин Харингтън е 20-годишен студент в университета "Уилбърфорс" в Охайо, когато е осъден на доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване. С помоща на клиника в Мичиган той е освободен през 2020 г. , след като присъдата му е отменена. Започва набиране на средства в платформа за краудфъндинг, за да му се помогне да си набави елементарни вещи и да се справи с предизвикателствата, пред които се изправят много освободени като него след като излязат от затвора. Кампанията му вече е събрала над 35 000 долара.

През 2020 г. ДНК доказателствата оправдават Ласино Хамилтън, който на 19-годишна възраст е погрешно осъден за убийство и е осъден на 80 години зад решетките на затворническо заведение в Мичиган. Хамилтън прекарва 26 години в затвора, като през цялото време твърди, че е невинен. След освобождаването на Хамилтън е стартирана кампания за набиране на средства, в която са събрани повече от 31 000 долара.

  1. Дарете или бъдете доброволец в организация, която помага на невинни затворници

Тъй като погрешно осъдените се борят да получат помощ, можете да подкрепите и дарите средства на организации, които помагат на невинни затворници след освобождаването им. Проектът "Невинност" помага за освобождаването на невинни хора, които в момента са в затвора, и предоставя разнообразна подкрепа на освободените от затвора, след като са напуснали затвора, като намира членове на семейството им, осигурява жилище или организира медицинско или психологическо лечение.

Организацията "След невинността" е създала програма от три части в сътрудничество с други организации за невинност в цялата страна, за да координира достъпа до ресурси в техните общности. Те също така документират преживяванията на освободените от наказателна отговорност лица и се застъпват за закони, които да наложат справедливо обезщетение на несправедливо осъдените хора.

  1. Отчитайте гласа си

Да се гарантира, че обезщетението за освободените от наказателна отговорност лица е постижимо и адекватно, от решаващо значение е да гласуваме за представители на правителството, които ще осигурят облекчения за осъдените на смърт след освобождаването им.

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG.

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

Невинните хора, които са били несправедливо осъдени и освободени, се нуждаят от вашата помощ.

Световният ден на социалната справедливост, който се отбелязва всяка година през февруари, насърчава хората да се замислят как социалната справедливост влияе върху изкореняването на бедността. Да прекараш няколко години зад решетките, несправедливо осъден за престъпление, не е социална справедливост. Освен това предоставянето на малко или никакви ресурси на тези лица не помага да се намали рискът от връщане в затвора или да се прекрати разрушителният цикъл на бедността.

Можете да предложите финансова подкрепа като стартирате кампания в PavelAndreev.BG за освободен от наказателна отговорност човек или организация, която помага на освободените от наказателна отговорност да възстановят живота си. Да се обърне внимание на несъвършенствата на системата за наказателно правосъдие и на нейното въздействие върху социалната справедливост е чудесно начало.

Започнете да набирате средства днес или дарете средства на организация, която насърчава социалната справедливост за оправданите лица.

Сподели