Статии - Как да помогнем за спасяването на океани и морета: Три начина за предотвратяване на замърсяването
26-ти март 2021

Как да помогнем за спасяването на океани и морета: Три начина за предотвратяване на замърсяването

Океаните и моретата помагат в борбата с изменението на климата като поглъщат над 90% от топлината и 30% от CO2, произведен от замърсяване, според информация на Ocean Conservancy. И все пак океанът може да абсорбира все по-малко от тези вредни парникови газове, което означава, че изменението на климата се превръща в реален проблем. Ако сега не предприемем действия, за да защитим океаните и моретата си, щетите върху една от най-разнообразните и загадъчни екосистеми,то и популациите от риби в нашия свят могат да бъдат застрашени. Ако търсите начини да се включите, ето три действащи начина, по които можете да помогнете за защитата на въглеродния отпечатък в океаните и моретата и да предотвратите замърсяването.

Факти за замърсяването на океаните и моретата

Океаните и моретата стават все по-замърсени през последните години поради последиците от човешката дейност. Проблем са не само твърдите отпадъци и пластмасите, но и вредните химикали и парниковите газове. Ето пет ключови факта за замърсяването на океаните и моретата, които трябва да знаете:

- Чудите се колко пластмаса има в океана? Над 150 милиона метрични тона пластмасови изделия се намират във нашите води, като всяка година се добавят още осем милиона метрични тона - еквивалентът на камион за боклук, пълен с пластмаса и отпадъци всяка минута бива изхвърлен.
- Пластмасите замърсяват нашите океани, морета и плажове увреждат живота на рибите, убивайки над 100 000 морски костенурки и океански бозайници всяка година, в допълнение към над един милион птици и риби.
- Глобалното морско равнище се е повишило с близо 10 инча от 1900 г. насам, като два от тях са се случили през последните десет години. Това е след повече от 2000 години, през които изменението на морското равнище е било малко до никакво.
- Изменението на климата ще помогне и на нашите океани. Вредните цъфтежи на водорасли са резултат от повишаване на температурата на океана и концентрацията на въглероден отпечатък от CO2, причинявайки мъртви зони във водната екосистема за рибите и тежки заболявания в живота на хората.
- Окисляването на океана, резултат от излишък на CO2, застрашава цялата морска хранителна верига: планктонът, черупчестите и кораловите рифове не могат да живеят във вода, която е твърде кисела.

Решения за замърсяването на океаните и моретата

Ако се чудите как да помогнете на океана и морския живот, има много забавни и уникални начини за намиране на решения за замърсяване на океаните и моретата, от набиране на пари за благотворителни организации за опазване на околната среда до доброволческа работа. Открийте организациите, които помагат за опазването и възстановяването на световните океани, и се уверете, че сте се възползвали от трите начина, по които можете да участвате в спасяването на околната среда, изброени по-долу.

Организирайте лесно благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

Тук може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?  както и нашият помощен център.

1. Подкрепете проекти за опазване на морето и океана чрез доброволческа дейност

Ако живеете в близост до крайбрежна зона, вероятно има проект за опазване на морската среда в близост до вас. Дори да живеете във вътрешността на страната, винаги можете да се включите и да започнете набиране на средства в подкрепа на проекти за опазване на морската среда, независимо къде се намират. Можете дори да започнете набиране на средства за доброволческа дейност в чужбина, за да помогнете за покриване на програмните такси и пътните ви разходи.

Ето няколко примера за програми за опазване на доброволци, които поддържат морския живот:

- Участвайте в опазването на морските костенурки в Коста Рика и Гватемала. Помогнете за изграждането на люпилни за яйца на костенурки, осигурете местообитанията за гнездене, които да останат безопасни и чисти и работете с местните жители за разработване на устойчиви програми за защита на яйцата.
- Доброволец в едно от Националните морски светилища, управлявано от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA). Доброволческите задължения могат да включват спасяване на плажове с почистващи продукти, мониторинг на качеството на водата и помощ при идентифицирането на китовете.
- Помогнете за опазването на морето в Бали, като изградите изкуствени рифови структури, които осигуряват убежище за водния живот.

2. Съберете пари за организации с нестопанска цел или краудфъндинг за морета и океани

Набирането на пари за благотворителни организации в областта на околната среда може да бъде толкова просто, колкото разказването на вашата история и споделянето в социалните мрежи. Това е особено вярно, когато правите краудфъндинг   с нестопанска цел, защото свързването с вашите дарители и достигането до широка аудитория са ключови фактори за успешното набиране на средства. Няколко забавни идеи за набиране на средства за организации с нестопанска цел включват започване на предизвикателство от типа „седмица без“ - събиране на дарения вместо ежедневни луксозни стоки, говорене за устойчиви морски дарове или дори като изискано кафе - и организиране на разпродажба на благотворителен двор.

Разгледайте и другите ни статии свързани с краудфъндинга:

Има много изследвания за морския живот и как най-добре да го защитим. Учените изчисляват, че поне 95% от океана не е изследван и все още не знае точния брой на уникалните океански видове - въпреки че може да надхвърли един милион. Стартирането на набиране на средства за океанска организация с нестопанска цел е чудесен начин да спомогнете за насърчаването на морското опазване и защитата на околната среда.

3. Започнете инициатива за рециклиране

Колкото повече материали използваме повторно и ги преработим, като пластмаса и други препарати за почистване, толкова по-малко отпадъци попадат в сметищата и в нашите океани и морета. Можете да помогнете у дома или в чужбина за насърчаване на рециклирането и намаляване на замърсяването на морето. Започнете програма за рециклиране във вашия град или сред вашите приятели като работите с местното правителство, или като донесете кошчета за рециклиране на работното си място и обучете колегите за това какви видове материали могат да бъдат рециклирани.

Друга идея е да се започне набиране на средства за набиране на пари в подкрепа на нови или съществуващи програми за рециклиране в развиващите се страни. Програмите за рециклиране са от изключително значение в плажните и крайбрежните райони, където пластмасовите материали, които могат да бъдат рециклирани, в крайна сметка се оказват боклук в океана.

Можете да помогнете за опазване на океана и морето още днес!

Един от най-удивителните ресурси на планетата е застрашен и ние трябва да предприемем действия точно сега, за да защитим нашите риби, океански бозайници и да намалим допълнителните щети. Продължаването на усилията за намаляване на въздействието ни върху тази ценна морска екосистема е отговорност на всички нас и има много начини, по които можете да потърсите помощ. Започнете набиране на средства, за да подкрепите любимите си организации за опазване на океана и вижте какво можете да направите, за да запазите нашите океани и морета чисти за поколенията напред. Свържете се с мен, за да обмислим и стартираме Вашата кампания още сега.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...