Статии - Как да предоставим помощ на пострадали след земетресение

Как да предоставим помощ на пострадали след земетресение

Земетресението е едно от най-ужасните природни бедствия и за съжаление в много случаи няма какво да направим. Трудно са предвидими, а щетите, които могат да нанесат са огромни. Няма как да спрем земетресенията, тъй като това е естествен процес на планетата Земя и земетресения се случват ежедневно, във всяка част на света. Силата им е различна, като най-мощните трусове водят до големи поражения, загуба на човешки живот и унищожаване на инфраструктура. Това налага бързата реакция на властите, за справяне с усложнената ситуация и освен да минимализираме щетите и да излезем максимално бързо от ситуацията, то друго няма какво да сторим. Но как да предоставим помощ на пострадалите след земетресение?

Събиране на информация

Преди да предприемете каквито и да било мерки за предоставяне на помощ на пострадалите от земетресение, първо е необходимо да съберете възможно най-много информация за ситуацията в зоната на бедствието. Това може да стане, като използвате различните информационни ресурси, като новинарски сайтове, социални мрежи, официални правителствени и международни организации и други. От тях ще научите навременни и реални новини за случващото се, за силата на труса, мащаба на пораженията и необходимостта от помощ.

Разбира се, най-добрата информация, която може да получите е от първа ръка, която може да получите, ако имате познат, който се намира в района и от него да научите от какво имат най-голяма нужда пострадалите към момента.

Предоставяне на помощ на пострадали след земетресение

Помощта след земетресение се изразява по различни начини, в зависимост от наличието и броя на пострадалите, нанесените материални щети, унищожена инфраструктура и т.н. Основно тя се състои в:

  • Провеждане на спасителни операции;
  • Предоставяне на хуманитарна помощ, под формата на дрехи, лекарства и т.н.;
  • Изграждане и предоставяне на временен подслон, при разрушени жилищни сгради;
  • Предоставяне на медицински услуги;
  • Участие в доброволчески групи за работа на терен;
  • Организиране и участие в дарителски кампании, за набиране на средства, в помощ на пострадалите.

Как се извършва операция по търсене и спасяване

При пристигане на спасителите на мястото на земетресението, те трябва да преценят под кои срутени сгради е най-вероятно да има затрупани хора. За да направят това, те търсят „кухини“ под големите бетонни плочи, греди или стълбища, където може да има оцелели. При този вид операция, трябва да се има предвид и опасността от евентуално по-нататъшно срутване на сградата, или вероятността от изтичане на газ или опасни материали като азбест, наводнение и други. Освен спасителите, в акцията по спасяване участват и хора, които следят за движение на сградата, появата на странни звуци и други. Сградите, които са напълно срутени, обикновено се претърсват последни, тъй като вероятността да се намерят оцелели под тях е много малка.

Предоставяне на хуманитарна помощ

Помощта за пострадалите при земетресение може да бъде и под формата на дарение на различни вещи. При настъпило земетресение, с големи мащаби, много организации стартират благотворителни кампании, за събиране на материални средства, под формата на дрехи, обувки, одеяла, лекарства, храна и други необходими вещи. Освен тях, много често хората имат нужда и от палатки, в които да бъдат настанени временно, нагреватели, спални чували, термоси, преносими зарядни устройства, хигиенни продукти и други. Ако решите да се включите в подобна инициатива или имате друга идея за дарения, то можете да се свържете с местните хуманитарни организации, за да научите повече за това какви доставки са необходими за пострадалите.

Медицинска помощ

Още един начин как да предоставим помощ на пострадали след земетресение, е чрез медицински услуги. Ако сте лекар, можете да се включите в доброволческите групи, които отиват на терен и помагат на пострадалите при бедствието.  При изваждането на хора от под руините, със сигурност ще има нужда от медицинско лице, което да определи общото им състояние и необходимостта от своевременна помощ.

Даряването на кръв, също е начин да помогнете на пострадалите. Научете къде се намират пунктовете за кръводаряване и дайте своя принос за спасяването на човешки животи.

Начин да помогнете на пострадалите след земетресение е и като заплатите за всички медицински услуги, които може да са им необходими. Медицинският персонал, необходимото оборудване и лекарствата са ключови фактори за оказване на първа помощ в земетръсната зона. Субсидирането на медицински услуги ще помогне много за рехабилитацията на пострадалите.

Набиране на средства

Начин да помогнете на пострадалите при земетресение е и като организирате или участвате в дарителски кампании. Това, което можете да направите е да организирате благотворителна кампания във вашия град. Свържете се с местни организации, за да разберете как можете да помогнете на жертвите на земетресението. Своята инициатива можете да споделите и в социалните мрежи или с различни фондации, които се занимават с благотворителност. На техния сайт можете да поместите необходимата информация за настъпилото бедствие, както и за средствата, които са необходими за справяне със ситуацията. Събраните средства ще бъдат преведени към съответната агенция за управление на извънредните ситуации.

Фондация Павел Андреев

Ние от фондация Павел Андреев, заставаме зад всеки проект за предоставяне на помощ на пострадали след земетресение. Пример за такава кампания е Подкрепа за Турция и Сирия , където с помощта и съпричастността на дарителите успяхме да помогнем на пострадалите от заметресението. Павел Андреев, като създател на платформата PavelAndreev.BG, повече от 10 години създава проекти, който да бъдат в полза на нуждаещите се. Нашият екип работи неуморно  за реализирането на различни добри каузи, дарителски кампании и благотворителност.

Част от нашата инициатива е и да помагаме на хората, пострадали след земетресение. В сайта на фондация Павел Андреев можете да поместите вашия апел за помощ, като предоставите необходимата информация за бедствието, степента на нанесените поражения и необходимостта от предоставяне на помощ. С какво можем да Ви бъдем полезни?

Чрез нашия сайт PavelAndreev.BG и съвместно с нас, можете да организирате или участвате в дарителски кампании за:

  • Организиране и предоставяне на хуманитарна помощ за пострадалите;
  • Събиране на средства, за предоставяне на медицински средства, под формата на медицинско оборудване, лекарства, или даряване на кръв;
  • Организиране на дарителска кампания, за набиране на средства, в помощ на пострадалите след земетресението.

В заключение на изложеното до тук, можем да кажем, че земетресението е едно много опасно явление, което може да се случи във всяка част на света. Ако искате да помогнете на тези, които са пострадали при това бедствие, следвайте горните препоръки. Покажете своята съпричастност, дайте своята подкрепа. Ние от фондация Павел Андреев Ви гарантираме, че тя ще бъде  предоставена на онези, които наистина се нуждаят от нея.

Сподели