Статии - Как да разпознаем фалшивите организации за дарителски кампании
21-ви април 2023

Как да разпознаем фалшивите организации за дарителски кампании

Често си задаваме въпроса дали кампанията, за която смятаме да дарим е истинска и дали в крайна сметка няма да ни измамят и организаторите да изчезнат със събраните средства като дим или да отклонят голяма част от тях.

Именно доверието е в основата на всяка успешна дарителска кампания. За съжаление не един и два са случаите, в които недобронамерени лица злоупотребяват с добротата на хората и се възползват по най-грозния начин от желанието им да помогнат. На повечето от нас ни се е случвало да дадем пари на някой просяк или случаен човек, който ни е спрял на улицата и най-безцеремонно ни е излъгал, че няма пари за хляб или още по-лошо, че детето му е болно, а след това да го видим да си купува алкохол от близкото магазинче с парите, които сме му дали.А пък в историята има десетки случаи на фалшиви фондации за благотворителност, които успяват да ограбят надеждите на хиляди хора и да присвоят средствата, които са им дарили. От това страдат най-вече дарителските кампании, зад които стоят хора с честни намерения и желание наистина да бъдат в полза на обществото.

Когато познаваме човека, който стои зад дарителската кампания е по-лесно да му гласуваме доверие и да се присъединим към каузата му. Как обаче да разберем, че благотворителната кампания е реална, когато не знаем нищо за хората, които я организират, но каузата ни допада и искаме да се включим към нея? Важно е да даряваме осъзнато, за да не станем жертви на измамници, които иска да злоупотребят с добрите ни намерения. Ето няколко съвета как да различим истинските от фалшивите благотворителни кампании:

Направете собствено проучване

Безспорно това е добър начин да успокоите себе си и да елиминирате притесненията, че може да станете жертва на измамници. Честно казано винаги трябва да имате едно наум и да дарявате осъзнато, когато не става дума за кампании провеждани от разпознаваеми организации като УНИЦЕФ или БЧК. В интернет и не само има страшно много дарителски кампании, които няма как да познаваме лично. Затова трябва да търсите "белезите за достоверност". Един от тях например е наличието на кампания в платформата PavelAndreev.BG. Имайте предвид, че всяка кауза, която разполага с такава е била подложена на щателно проучване от организацията. Друг "белег за достоверност" е, когато зад каузата застане известна личност или организация, която с годините е спечелила доверието на хората и няма намерение да рискува репутацията си. Все пак никога не е излишно да направите проверка и да потърсите информация за каузата или да разпитате познати относно организацията.

Потърсете контакт с организаторите на благотворителната кампания

Свържете се с организаторите на благотворителната кампания и им задайте въпросите, които живо ви интересуват. Поискайте информация относно каузата и намеренията им. Горещо ви препоръчваме да го направите, особено, когато имате намерение да дарите по-голяма сума. Чрез личния контакт ще добиете впечатление за хората, които стоят зад каузата и тогава дори може да се обади "вътрешното ви чувство", което да ви подскаже дали тези хора са измамници или можете да им имате доверие. По начина, по който говорят за каузата си и блясъка в очите им ще разберете до каква степен се нуждаят от нашето дарение и какви са реалните им намерения.

Ако имате желание може да се включите и на доброволчески начала към организацията и нейната кауза, което ще ви позволи да добиете още по-добра представа за работата им. След като видите как стоят нещата "отвътре", то вече ще знаете със сигурност дали заслужават подкрепата ви и спокойно бихте могли да се върнете в ролята си на "дарител". Имайте предвид, че организаторите на "фалшиви благотворителни кампании" няма да ви допуснат с лека ръка да влезете в "кухнята" и ще се стремят да ви държат по-далеч от случващото се при тях.

Използвайте платформата PavelAndreev.BG

Както споменахме вече в основата на успешните дарителски кампании е доверието. Сайтът за благотворителност на Фондация Павел Андреев успява да си изгради името на доверен партньор, на когото може да разчитате, когато изпаднете в трудна ситуация. Бъдете сигурни, че в тяхно лице винаги ще откриете опора и ще ви съдействат с каквото могат. Дарителските кампании, които са част от сайта за благотворителност са предварително проверени и се изисква определен набор от документи преди да се преведат събраните средства към лечебно заведение или по дарителската сметка. Особено, когато става дума за набиране на средства за лечение, то процедурата е много сериозна и от екипа на Павел Андреев са взели всички необходими мерки, за да държат измамниците далеч от платформата и да гарантират спокойствието на своите дарители.

Дори да станете жертва на измамници, то не бива да се обвинявате по никакъв начин, че сте допуснали това и по някакъв начин сте станали съучастници в кампанията им. Не губете вяра в доброто, тъй като вие сте чисти пред съвестта си и единствено добрите ви намерения са ви докарали дотук. За съжаление винаги ще има такива хора, които ще се опитат да се възползват от вашата състрадателност и тази на другите. Затова отново ви приканваме да извършвате само "осъзнати дарения" и да не допускате твърде лесно да бъдете измамени водени сляпо от желанието си да помогнете.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...