Статии - Как да разпознаем фалшивите организации за дарителски кампании

Как да разпознаем фалшивите организации за дарителски кампании

Често си задаваме въпроса дали кампанията, за която смятаме да дарим е истинска и дали в крайна сметка няма да ни измамят и организаторите да изчезнат със събраните средства като дим или да отклонят голяма част от тях.

Именно доверието е в основата на всяка успешна дарителска кампания. За съжаление не един и два са случаите, в които недобронамерени лица злоупотребяват с добротата на хората и се възползват по най-грозния начин от желанието им да помогнат. На повечето от нас ни се е случвало да дадем пари на някой просяк или случаен човек, който ни е спрял на улицата и най-безцеремонно ни е излъгал, че няма пари за хляб или още по-лошо, че детето му е болно, а след това да го видим да си купува алкохол от близкото магазинче с парите, които сме му дали.А пък в историята има десетки случаи на фалшиви фондации за благотворителност, които успяват да ограбят надеждите на хиляди хора и да присвоят средствата, които са им дарили. От това страдат най-вече дарителските кампании, зад които стоят хора с честни намерения и желание наистина да бъдат в полза на обществото.

Когато познаваме човека, който стои зад дарителската кампания е по-лесно да му гласуваме доверие и да се присъединим към каузата му. Как обаче да разберем, че благотворителната кампания е реална, когато не знаем нищо за хората, които я организират, но каузата ни допада и искаме да се включим към нея? Важно е да даряваме осъзнато, за да не станем жертви на измамници, които иска да злоупотребят с добрите ни намерения. Ето няколко съвета как да различим истинските от фалшивите благотворителни кампании:

Направете собствено проучване

Безспорно това е добър начин да успокоите себе си и да елиминирате притесненията, че може да станете жертва на измамници. Честно казано винаги трябва да имате едно наум и да дарявате осъзнато, когато не става дума за кампании провеждани от разпознаваеми организации като УНИЦЕФ или БЧК. В интернет и не само има страшно много дарителски кампании, които няма как да познаваме лично. Затова трябва да търсите "белезите за достоверност". Един от тях например е наличието на кампания в платформата PavelAndreev.BG. Имайте предвид, че всяка кауза, която разполага с такава е била подложена на щателно проучване от организацията. Друг "белег за достоверност" е, когато зад каузата застане известна личност или организация, която с годините е спечелила доверието на хората и няма намерение да рискува репутацията си. Все пак никога не е излишно да направите проверка и да потърсите информация за каузата или да разпитате познати относно организацията.

Потърсете контакт с организаторите на благотворителната кампания

Свържете се с организаторите на благотворителната кампания и им задайте въпросите, които живо ви интересуват. Поискайте информация относно каузата и намеренията им. Горещо ви препоръчваме да го направите, особено, когато имате намерение да дарите по-голяма сума. Чрез личния контакт ще добиете впечатление за хората, които стоят зад каузата и тогава дори може да се обади "вътрешното ви чувство", което да ви подскаже дали тези хора са измамници или можете да им имате доверие. По начина, по който говорят за каузата си и блясъка в очите им ще разберете до каква степен се нуждаят от нашето дарение и какви са реалните им намерения.

Ако имате желание може да се включите и на доброволчески начала към организацията и нейната кауза, което ще ви позволи да добиете още по-добра представа за работата им. След като видите как стоят нещата "отвътре", то вече ще знаете със сигурност дали заслужават подкрепата ви и спокойно бихте могли да се върнете в ролята си на "дарител". Имайте предвид, че организаторите на "фалшиви благотворителни кампании" няма да ви допуснат с лека ръка да влезете в "кухнята" и ще се стремят да ви държат по-далеч от случващото се при тях.

Използвайте платформата PavelAndreev.BG

Както споменахме вече в основата на успешните дарителски кампании е доверието. Сайтът за благотворителност на Фондация Павел Андреев успява да си изгради името на доверен партньор, на когото може да разчитате, когато изпаднете в трудна ситуация. Бъдете сигурни, че в тяхно лице винаги ще откриете опора и ще ви съдействат с каквото могат. Дарителските кампании, които са част от сайта за благотворителност са предварително проверени и се изисква определен набор от документи преди да се преведат събраните средства към лечебно заведение или по дарителската сметка. Особено, когато става дума за набиране на средства за лечение, то процедурата е много сериозна и от екипа на Павел Андреев са взели всички необходими мерки, за да държат измамниците далеч от платформата и да гарантират спокойствието на своите дарители.

Дори да станете жертва на измамници, то не бива да се обвинявате по никакъв начин, че сте допуснали това и по някакъв начин сте станали съучастници в кампанията им. Не губете вяра в доброто, тъй като вие сте чисти пред съвестта си и единствено добрите ви намерения са ви докарали дотук. За съжаление винаги ще има такива хора, които ще се опитат да се възползват от вашата състрадателност и тази на другите. Затова отново ви приканваме да извършвате само "осъзнати дарения" и да не допускате твърде лесно да бъдете измамени водени сляпо от желанието си да помогнете.

Сподели