Статии - Как да реагирам при заметресение и какво да правя след това?
25-ти август 2023

Как да реагирам при заметресение и какво да правя след това?

Земетресението представлява природно бедствие, на което за съжаление няма как да противодействаме и за жалост няма как да бъде предвидено. Продължителността му не е голяма, последствията обаче може да са тежки.

В териториалните граници на България има няколко по-опасни сеизмични зони. Максималният възможен магнитуд при тях е до 7 по скалата на Рихтер. Такива области са Кресненската, Софийската, Пловдивската, Шабленската и Горнооряховската. Стремежът е да не се допускат човешки жертви, а също и да се избегнат тежки материални загуби при земетресение, дори и то да е по-сериозно. Такава е целта на налагането на антисеизмичното строителство. Строителните норми задължително трябва  да бъдат спазвани, както и се работи в посока създаване на готовност за адекватно реагиране и за ликвидиране на последиците. Един от начините, с които необходимата материална помощ най-бързо може да бъде осигурена на хората, е създаването на благотворителна кампания. Чрез дарителска кампания на PavelAndreev.BG може да потърсите помощ за себе си или да помогнете на друг човек, изпаднал в затруднено положение по различни причини.

Разгледайте и останалите ни статии свързани с природните бедствия:

Съвети как реагираме при земетресение

Добре е да разполагате с комплект за първа помощ при бедствия. Дръжте го под ръка. Обмислете  разположението на мебелите. Закрепете  ги здраво. Не поставяйте предмети, които са тежки или могат да паднат лесно на високи места;

Ако ви се налага в дома си да държите видове отрови и пожароопасни вещества, съхранявайте ги в плътно затворени съдове. Още един съвет, който ще ви дадем ние от фондация Павел Андреев е това, че изходът на сградата трябва винаги  да бъде свободен в случай, че се наложи евакуация.

Обмислете  кое е най-безопасното място в сградата и го имайте предвид в случай на трус. Запомнете, че по време на земетресение най-опасни са балконите, асансьорите, стълбите и външните стени.

Подгответе си план за действие и евакуация при земетресение и се придържайте към него, когато природното бедствие започне.

Какво да правите, когато усетите първия трус?

Най-важното е да успеете да запазите самообладание. Страхът и паниката са най-големите врагове на човек в ситуации, в които се изисква хладнокръвие – въпрос на оцеляване е.

Ние от фондацията на Pavel Andreev ви съветваме, ако се намирате на закрито по време на земетресение, да предприемете следните действия:

  • Не бива да напускате сградата, в която се намирате. Може да предприемете такова действие, само ако сте в състояние да излезете от нея за не повече от 10 секунди;
  • Заемете подходяща позиция на най-безопасното място в сградата. Такива места са под рамката на вратата, близо до някоя вътрешна, наречена още носеща стена или колона. Вариант е също да залегнете под стабилно легло или маса;
  • Важно е да запомните, че трябва да стоите далеч от прозорци, стъкла, стени и външни врати. Изобщо – пазете се от всичко, което има опасност да падне върху вас.

В случай, че се намирате на открито, възможно най-бързо се отдалечете на безопасно място от всички възможни дървета, стълбове и сгради. Постарайте  се да сте на разстояние, не по-малко от тяхната височина.

Ако пък сте в автомобил по време на трус, необходимо е да незабавно да спрете и да изчакате отминаването му. Не трябва да спирате в близост до сгради, мостове, дървета и стълбове на електропреносната мрежа.

Ако трусът ви свари в обществения транспорт, най-добре е да изчакате до неговия край вътре, в превозното средство.

Какво да предприемете след преминаване на първия трус?

Първото нещо, което трябва  да направите, е да изключите електричеството, водата и газта. В  противен случай може да се стигне до много опасни последици.

Вземете „Комплекта за първа помощ при бедствия” /винаги трябва да е на удобно място/ и напуснете сградата по най-бързия възможен начин. Не ползвайте асансьора -  слезте по стълбите.

Когато излезете от сградата, не пропускайте да се отдалечите на открито място. Разстоянието трябва да е равно поне на височината на постройката, която е най-близка до  вас.

Запомнете, че не трябва да заставате под далекопроводи, трамвайни, тролейбусни и електрически мрежи. Ако около вас има пострадали и имате  необходимите умения, окажете им първа помощ. В случай, че забележите места, където има затрупани хора, обозначете ги. Ако е възможно, опитайте да помогнете. Използвайте телефон единствено за спешни повиквания. Потърсете начин да  следите  актуална информация – такава се излъчва по местните радиостанции и по средствата за масова информация. Придължайте се към указанията на компетентните органи и не нарушавайте обществения ред.

Как да действате след земетресението?

Изчакайте, докато бъде излъчена информация, че земните трусове са затихнали и опасността вече е отминала. Обратно в сградата може да влезете само след като бъде проведен основен оглед и компетентни органи направят проверка. Проверете също така и битовите системи за електрофикация, газоподаване, канализация и водоснабдяване.

Изтичането на газ може да бъде много опасно. Ако чуете шум, наподобяващ изпускане на газ или усетите такава миризма, бързо напуснете сградата, като преди това отворите прозорец. Чрез външния основен клапан изключете газоподаването. Наложи ли се да изключите газта, само специалисти може да я включат отново.

Проверете електрическата система за увреждания. Забележите ли искри, протрити или скъсани кабели или надушите миризма на прегоряла изолация, моментално изключете електрозахранването от основния бушон или главния шалтер от веригата.

Проверете водопроводните тръби и канализацията за увреждания. В случай, че подозирате, че канализацията за отходните води е повредена, по възможност не използвайте тоалетната, докато неизправността бъде отстранена.

Незабавно почистете от отрови и разлети запалителни течности. Не провеждайте ненужни телефонни разговори, за да не претоварвате линиите. Уведомете с кратко съобщение своите близки, че сте живи и здрави. Помнете, че в случай на земетресение правилното поведение може да се окаже животоспасяващо!

Разгледайте тази статия 100 % прозрачност на даренията в PavelAndreev.BG, за да научите повече за нас.

Организиране на благотворителна кампания в помощ на пострадали от земетресение през платформата Павел Андреев

Ако мащабите  на природното бедствие са по-сериозни, то неминуемо оставя след себе си материални щети. Има хора, които губят дома си или голяма част от покъщнината си при земетресение. Ако това се случи с вас или ваш близък, независимо какво го е причинило, може да създадете дарителска кампания за набиране на средства в помощ на пострадали от земетресения, като използвате нашия сайт за дарения. Много дарители подкрепят каузите, споделени на PavelAndreev.BG. В случай на нужда от помощ, не се колебайте да разкажете и своята история. Сред поддръжниците ни със сигурност ще намерите и ваши съмишленици, които да подкрепят каузата ви.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...