Статии - Как да съберем пари, когато детето ни се нуждае от скъпо лечение
18-ти септември 2023

Как да съберем пари, когато детето ни се нуждае от скъпо лечение

Във времена на неочаквани здравословни предизвикателства, като тези, които засягат нашите деца, може да се наложи да съберем значителна сума пари, за да осигурим необходимото лечение.

Хубаво е да имаш „заделени пари за лошо или добро“, въпреки, че не всеки успява да спести в днешно време. И, дори това да се случва,  никой не планира да ползват спестявания за подобен род разходи, а именно медицински грижи. Когато обаче се касае за деца, а те са най-скъпото, всеки е готов да даде всичко, което има. Понякога, дори родителите са склонни „да продадат душата си на дявола“ само и само той да върне децата им отново здрави, жизнени и енергични.

И така, днес ще поговорим за това, как се събират пари, когато детето ни нуждае от скъпо лечение.

Как да съберем пари за деца и младежи

Наясно сме, че при неочаквани медицински разходи човек попада в „омагьосан кръг“, от който сякаш няма изход. Много пъти изходът от дадено заболяване или претърпяна злополука е само в скъпо платена операция. Често такива разходи са свързани и със скъпо лечение на дете в чужбина, което малко хора могат да си позволят, без външна помощ.

Разгледайте нашия Фонд за лечение на деца в чужбина, за да видите повече примери за това как определени суми за дарения могат да помогнат.

Какво се случва, ако ви предстои скъпо лечение на дете

Бързата реакция по намиране на необходимите суми по скъпо лечение на дете е от изключително значение. Много пъти и много ситуации не дават възможност за отлагане във времето. Трябва да се действа светкавично екстремно.

В такъв случаи организиране на благотворителна кампания е единственото спасение, което може да се планира.

Набиране на средства за скъпо медицинско лечение

Благотворителната платформа PavelAndreev.BG може да направи мисията по събирането на пари за скъпо лечение на дете по-достъпна. Тези онлайн платформи предоставят възможност на семействата да открият подходящи медицински заведения, болници и хосписи във всяка точка на света. Такива болнични заведения могат да предложат най-адекватното и целенасочено лечение за конкретно заболяване. Всичко това, разбира се случва, срещу сериозна сума на заплащане.

Използването на онлайн дарения е безопасен и лесен начин да помогнете на хора с подобни проблеми. Това може да са ваши близки, които се нуждаят от финансова помощ или непознати. За разлика от здравните заеми и медицинските застраховки, парите, събрани чрез онлайн платформи за дарения, не трябва да се връщат. Това означава, че цялата сума, събрана от дарителите, може да се използва за покриване на разходите за жизненоважни терапии, медицинско лечение, операции и други медицински грижи по спешни случаи.

План за събиране на пари, когато дете се  нуждае от скъпо лечение

За да се възползвате от подобен тип дарителски кампании и да съберете финансовите средства, необходими за лечението на вашето дете, предлагаме ви да имате организиран план, който да следвате. Такъв може да видите в редовете по-долу:

Създайте финансов план:

Започнете със съставянето на детайлен финансов план, който да включва всички разходи, свързани с лечението на вашето дете. Определете, колко пари са ви необходими и за колко време ще трябва да ги съберете. Това ще ви помогне да се организирате и да се фокусирате, върху постигането на целта си.

Разговор със застрахователя:

Ако имате здравна застраховка, свържете се с вашата застрахователна компания и разберете, какви услуги и разходи покрива полицата ви. Има вероятност да имате право на някои форми на финансова помощ за лечението на вашето дете. Разберете, какви са изискванията и процедурите за получаване на такава помощ.

Обърнете се към местни организации и фондации:

Има много благотворителни организации и фондации, които предоставят финансова помощ на семейства, чиято деца се нуждаят от скъпо лечение. Разгледайте възможностите за финансиране, които предлагат тези организации във вашата общност. Не се колебайте да се свържете с тях и да им обясните конкретно за ситуацията на вашето дете и спешната нужда от финансови средства за покриване на скъпото лечение.

Организирайте събитие за събиране на средства:

Може да организирате благотворително събитие или кампания, с цел събиране на средства за лечението на вашето дете. Това може да е и под формата на благотворителен концерт, аукцион, спортно събитие или дори онлайн кампания за събиране на дарения, чрез Павел Андреев фондация. Подканите приятели, семейство и общността да се включат и да помогнат в постигането на целта ви.

Използвайте социалните мрежи и онлайн платформи:

Създайте своята благотворителна кампания в Pavelandreev.bg. Сайтът има създадена добра репутация, опит в реализирането на стотици подобни дарителски кампании, пожънали успех. Може да се възползвате и вие от възможностите, които се предоставят. Използвайте силата на социалните мрежи и онлайн платформите, за да споделите историята на вашето дете и да помолите за помощ. Създайте страница за събиране на средства и я споделете с приятели, семейство и всички, които могат да помогнат. Важно е, да бъдете ясни и прозрачни относно целта си и начина, по който събирате средства.

Начини за финансиране на разходите за скъпо лечение

Случаите, някой или по-скоро дете да се нуждае от скъпо лечение са много. От тежки заболявания, през претърпени злополуки или поредните операции в процес на лечение на много сериозни заболявания. Всички те в повечето ситуации изискват бърза и адекватна реакция. Това налага и бързи начини за набиране на финансови средства. Процесът, обаче оказва пагубно влияние, както над пациентите, така и над техните семейства. Изтощителни са всички детайли, около подобни събития, както физически, така и емоционално и психически. Цената по дадено лечение може да бъде висока и често дори е непосилна. В някои случаи пациентите се нуждаят от скъпи лечения в чужбина, които са свързани и с пътуване и много други разноски. Разбира се, набирането навреме на нужните парични средства им дава по-голям шанс за живот, оздравяване и всичко това благодарение на най-новите и иновативни терапии. Уви, в България не се предлага лечение на редица заболявания.

Един от най-правилните начини за бързо организиране на всички разноски по подобен тип скъпи лечения на деца и младежи е създаване на кампания за набиране на средства фондация Павел Андреев.

Направете проучване, за да откриете най-доброто място за лечение на дете

Първата и най-важна стъпка е да се направят проучвания в кои болници по света се предлага лечение на конкретното заболяване В изследването си наблегнете на реномирани болници или клиники; проверете за разходите за лечение и намиране на лекар, който е експерт в конкретната област. Може да откриете такава информация онлайн. Ние от фондация Павел Андреев смятаме, че няма да срещнете затруднения в тази стъпка.

Важните неща, около провеждане на изследвания, които да следвате са:

 • Репутацията на болничното заведение или клиника;
 • Разходите за самото лечение;
 • Наличие на възможности за лечение;
 • Опитен екип и експертиза от лекар;
 • Степен на успеваемост на лечение на този вид заболявания в тази болница или клиника;
 • Качеството на медицински грижи;
 • Ниво на удовлетвореност на пациентите.

Когато си набавите тази информация, може да стесните кръга от възможности и да изберете най-доброто лечение за вашето дете.

Защо трябва да държите връзка с лекаря на вашето дете

Щом вече сте избрали клиниката или болничното заведение и сте стартирали набирането на средства в PavelAndreev, следва да се свържете с лекаря, към когото сте се насочили. Това ви дава възможност да обсъдите вашия случай и да получите препоръки и насоки от него. Експертното мнение на лекаря ще ви увери, че предвиденото лечение е подходящо за случаят с вашето дете и ще ви насочи относно допълнителните разходи за лекарства, рехабилитация и други. Тези разходи е добре да ги включите, когато определяте крайната сума, необходима за успешното набиране на средства, чрез вашата дарителска кампания.

Прогнозни разходи за скъпи лечения на деца и младежи

Разбира се, трудно е да се каже, колко би струвало едно лечение. Това е така, защото всеки случай е индивидуален, както и всяко дете. Може да има специфични ситуации, в които разноските да изискват допълнителни или по-специални грижи при едни, а при други такива да не са необходими. Въпреки това, на първо четене от болничното заведение имат ясна представа и биха могли да ви насочат, колко би струвало лечението на конкретно заболяване. Крайната цена ще включва разходите за лечение, пътуване и престой. След това се свържете с избраното заведение, за да научите и какви документи са необходими, за да ви изготвят конкретната оферта за лечението.

Щом имате тази база данни сравнете необходимите суми с кампанията, която сте стартирали. Не забравяйте да актуализирате информацията в нея, ако има разминаване със сумата, която ви е казана последно от болницата.

Добра идея е, преди самото пътуване да обмените необходимата сума във валутата на държавата, в която ще се провежда скъпото лечение на детето. Така ще сте обменили голямата парична сума, по най-добрия валутен курс и няма да губите много от това.

Отново нека споменем, че леченията в чужбина и други сериозни заболявания, често са свързани с непосилни за родителите суми. В такива ситуации може да ползвате платформата PavelAndreev.BG, за да наберете допълнителни пари. Това най-лесно може да стане, като публикувате своята история. Благодарение на дарителският сайт тя ще достигне до хиляди хора и ще имате възможност да получите финансова помощ от различни хора, не само от приятели, семейство и роднини, но и от напълно непознати.

Тук са някои съвета за организиране на кампания:

 • Разкажете на хората вашата история и по-конкретно тази на детето ви. Дарителите са склонни да отворят сърцата и портмонетата си и да са съпричастни, когато има история;
 • Поставяйте си само реални цели;
 • Бъдете търпеливи и не се отказвайте. Събирането на средства, чрез дарения се нуждае от  време. Не се отказвайте, всяко начало е трудно;
 • И вие самите може да изкажете признателността си на дарителите!

Защо дарителят трябва да чуе историята на дете в нужда

Когато набирате средства за дете, което се нуждае от скъпо лечение, важно е да разкажете неговата история. Това ще подтикне повече дарителите да се включат, както и да отворят сърцата си за каузата. Може да разкажете историята на заболяването на детето на страницата pavel andreev, а после да я споделите в социалните медии. Бъдете прозрачни и откровени и сами ще се уверите, че хората са склонни да подадат ръка в нужда!

Помнете

Има сериозни заболявания, има нещастни случаи, в които пострадват деца, има ситуации, в които трябва бързо да се реагира! С правилния ход и бързи реакции всичко е постижимо и възможно! Не се отказвайте и не лишавайте деца и младежи от възможността да се върнат към нормалния си живот. Помнете, подходящо лечение, макар и скъпо лечение си заслужава. Най-лесният начин да постигнете това е, чрез благотворителна кампания на сайта за дарения PavelAndreev.BG.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...