• Начало
 • Блог
 • Статии
 • Как да съберем пари за камион (каравана) за храна: Най-добрите стратегии за набиране на средства
Статии - Как да съберем пари за камион (каравана) за храна: Най-добрите стратегии за набиране на средства

Как да съберем пари за камион (каравана) за храна: Най-добрите стратегии за набиране на средства

Стартирането на бизнес с камион или каравана за храна е фантастичен начин да изведете кулинарните си страсти на следващото ниво без финансов ангажимент за отваряне на ресторант. Въпреки че това е много по-евтиният вариант, стартирането на бизнес с камиони за храна все още може да струва десетки хиляди левове. Ако мечтаете да тръгнете на път с кулинарните си умения, но не сте сигурни как да съберете пари за камион за храна, това ръководство може да ви помогне. Научете за разходите, които ще срещнете, и най-добрите начини да финансирате бизнеса си с камиони или каравани за хранителни стоки.

Общи разходи за камион (каравана) за храна

Като всяка бизнес инвестиция, камионите за хранителни стоки имат широк спектър от разходи. Според уебсайта Food Truck Empire, ето някои от най-основните разходи за стартиране на камиони за храна:

 • Самият камион: $25,000 – $100,000 (нов)
 • Първоначална инвентаризация: $1,000 – $2,000
 • Разрешения и лицензи: $100 – $500
 • Регистрация: $200 – $1,000


Като се вземат предвид всички други разходи, като съдове за готвене, гориво и ремонт, общите разходи за стартиране на бизнес с камиони за хранителни стоки са около 28 100 долара в ниския клас, 114 100 долара за високия клас. Тази калкулация, разбира се, може би ще е значително по-ниска като стойност за България. Определено най-голямото перо, а именно камиона/караваната за храна в България ще струва доста по-малко, но ще бъде втора ръка. Все пак това е много добър старт, защото никога не сте сигурни, дали това е вашето призвание. Очакваме тези разходи за камион/каравана за храна за България да са същите, но в лева.

Опции за заплащане на камион/каравана за храна

Стартирането на бизнес с камиони за храна е подобно на стартирането на всякакъв вид бизнес - имате нужда от време, отдаденост и, разбира се, начални пари. И така, как да финансирате камион за храна веднага? Това са основните начини, по които можете да получите необходимите средства за закупуване на камион за храна:

Използвайте лични спестявания за камион/каравана за храна

Ако имате солидна сума пари в спестявания, можете да използвате това, за да закупите направо нов или употребяван камион за храна или да оставите авансово плащане за камион.

Наемете или лизинговайте чужд камион/каравана за храна

Наемането или лизинговането на камион за храна чрез сайт като Road Stoves е добър вариант, ако нямате много пари предварително, но в крайна сметка може да ви излезе по-скъпо в дългосрочен план.

Опитайте онлайн краудфъндинг

Много собственици на бизнес се обръщат към онлайн краудфъндинг, за да стартират мечтите си. Не само онлайн набирането на средства е бърз и прост начин за получаване на финансова подкрепа, но и вашето набиране на средства повишава осведомеността за вашата кауза и изгражда чувство за общност около вашия бизнес.

Вземете заем

Някои хора нямат друг избор, освен да теглят заем, за да получат необходимите пари за семена, от които се нуждаят за бизнеса си с камиони за хранителни стоки. Много заеми могат да имат много високи лихви и може да не са най-доброто решение за вас, в зависимост от финансовото ви състояние, така че не забравяйте да говорите с финансов съветник, преди да тръгнете по този път.

5 съвета за провеждане на успешна кампания за набиране на средства за камион/каравана за храна

1. Имайте план преди стартиране

Точно както ще прекарате много време в изготвянето на бизнес план за камиони за храна, вие също ще искате да сте сигурни, че сте направили малко планиране, преди да стартирате вашата кампания за набиране на средства и да я споделите със света.

 • Съставете списък с всичките си контакти, с които искате да се свържете относно набирането на средства. Това трябва да включва приятели, членове на семейството и бизнес контакти.
 • Направете предварително писмо с искане за дарение, имейл или текстово съобщение, за да можете да го изпратите веднага щом започнете набирането на средства.
 • Не сте сигурни как да поискате финансова помощ? Прочетете нашата публикация в блога "Как да поискате дарения".
 • Ако вече имате присъствие на местната хранителна сцена, не забравяйте да се свържете с вашите контакти, за да им кажете за предстоящите си планове за набиране на средства.

2. Разкажете завладяваща история

Вашата история за набиране на средства е критична част от вашия успех, така че е добра идея да отделите известно време, за да я сглобите и да поискате обратна връзка, преди да я публикувате.

 • Дайте на вашата кампания за набиране на средства интересно и привличащо вниманието заглавие за набиране на средства.
 • Включването на снимки и видеоклипове прави историята ви по-ангажираща и помага на другите да се свързват повече с вашата кауза.
 • Не забравяйте да включите финансови подробности, които помагат да се обясни защо искате целевата сума, която сте избрали. Дарителите ще искат да знаят как точно ще използвате средствата.
 • Кажете на дарителите защо мечтата ви за камион за храна означава толкова много за вас и как бизнесът ще оформи бъдещето ви. Това са емоционалните детайли, които могат да превърнат пасивните читатели в активни дарители.

3. Прочетете най-добрите практики за краудфъндинг

За още по-полезна информация относно провеждането на успешно онлайн набиране на средства, не забравяйте да разгледате тези публикации в блога:

4. Включете общността си офлайн

Понякога онлайн промоцията може да стигне толкова далеч. Тъй като вашият бизнес с камиони за храна ще зависи от подкрепата на общността в реалния живот, важно е да се свържете със съседи, членове на общността и други собственици на бизнес, доколкото можете. Използвайте местни събития за камиони за храна като начин да влезете в бранша или като възможност за изграждане на взаимоотношения с други местни собственици на камиони за храна.

5. Не забравяйте актуализациите за набиране на средства

След като дарите, вашите поддръжници ще искат да знаят как върви вашият бизнес, как техните дарения са направили разлика и какви планове са на хоризонта. Тишината на радиото може да обезкуражи бъдещата поддръжка, докато постоянният поток от актуализации за набиране на средства ще поддържа бизнеса ви на върха на ума. Не забравяйте да напишете и благодарствена бележка за дарение след всеки принос.

Финансирайте мечтата си за камион или каравана за храна днес

Започването на нов бизнес изисква смелост и трябва да се гордеете със себе си, че сте започнали това пътуване. Стартирайте своята онлайн кампания за набиране на средства днес, така че вашите приятели, семейство и общност да могат да се обединят около вас и да помогнат на стартирането на вашето начинание.


Стартирай Кампания
Сподели