Статии - Как да съберете средства за създаване на йога център?
20-ти юни 2024

Как да съберете средства за създаване на йога център?

Йога е група от физически, умствени и духовни практики или дисциплини, които произлизат от Древна Индия. Тя е пътят, който води човека към опознаване на себе си. Помага му да направи тялото си здраво и силно, както и го освобождава от всякакви токсини и ненужни вещества, които смущават функционирането му. Крайната цел е мокша (освобождаване), въпреки че нейната точна форма зависи от философското или богословското течение на съответната школа. Процесът на йога е изкачване към чистотата на абсолютното съвършенство, което е есенциалното състояние на всяко човешко същество. За да се постигне, се изисква установяване на състояние на вътрешен баланс и хармония.

Различни автори отнасят възникването на йога към Индската цивилизация (XXXIII-XX век пр. Хр.), предведическа източна Индия, Ведическата епоха (XV-VI век пр. Хр.) и движението Шрамана. Някои изследователи идентифицират изображението на Печата на Пашупати от Индската цивилизация като асана от йога, докато други отхвърлят тази интерпретация като спекулативен резултат от проектирането на „по-късни практики върху археологически находки“. За основоположник на системата се смята мъдрецът Патанджали, който я обособява в творбата си „Йога сутра“ върху съществуващ вече опит на отделни йоги.

Видове, практики и школи

Съществуват четири различни направления на йога: джнана йога - на знанието, карма йога - на действието, бхакти йога - на космическата любов и раджа йога - царска йога. Системата има осем степени. Всяка следваща степен е свързана с предходните и подготвя следващите. Степените са групирани в три вида: нравствена самодисциплина, телесна самодисциплина и умствена самодисциплина.

Извън Индия йога се свързва най-вече с асаните (физическите пози) и пранаяма (съзнателното управление на дишането) в Хатха - на тялото, на физическото и умственото здраве. Всички методи се основават на съвършенството на нашите личности.

Асани

Асаните са позите, положенията или упражненията, които се изпълняват по време на практикуването на йога. С тях се укрепва и разтяга. Йога асаната е баланс между усилие и лекота. Тя увеличава физическата гъвкавост и разширява ума. Правейки усилия, за да застанем в позата и после релаксираме, тя внася този баланс във всеки аспект на нашия живот. Научава ни да полагаме усилие и после да се отпускаме, да се разграничим от крайния резултат. Асаните укрепват тялото, подобряват здравето и гъвкавостта, както и премахват енергийните блокажи и напрежението. При упражняването на асаните акцентът се поставя върху осъзнаването. Със задълбочаването на опита на ученика се преподават по-сложни и трудни асани, съчетани с определен начин на дишане и конкретна концентрация/визуализация.

Хатха

Фокусира е върху пречистване на тялото като средство, което води до пречистване на съзнанието. Тя е катализаторът, който пробужда двете енергии, ръководещи живота. Това включва система за индивидуална здравна профилактика и комплексно самоусъвършенстване на личността. Упражненията се извършват с по-бавно темпо и не е необходимо да се следва общото темпо в групата. Хатха йога ще ви научи как да дишате, как и какви пози да изпълнявате, ще ви даде базовите умения и знания за медитацията и релаксацията.

Нидра

Йога нидра е дълбока релаксация. Смисълът на този метод е научаването на самоконтрол на ума и съзнателното навлизане в алфа състояние на съзнанието. За да се постигне въздействието, е необходимо да се спазва точно определена структура в провеждането, както и необходимите особености. Упражнява се в легнало положение и често е любима практика на учениците по йога. Съдържа систематична релаксация на всички нива на човека, а именно от физическото до психическото. Зарежда с чувство на релакс, при което тялото и умът спят, но осъзнаването остава активно. Може да се използва и за работа с определени проблеми в живота.

Кундалини

Кундалини датира от 1969г. Представена е от Йоги Бхаджан, а нейното практикуване включва йога пози и медитация. Фокусът е най-вече върху пеенето на Мантри и Пранаяма. Практикуването е предназначено да повиши цялостното осъзнаване на тялото, за да подготви тялото, нервната система и ума да се справят с енергията на издигането на Кундалини (термин за духовна енергия или жизнена сила, разположена в основата на гръбначния стълб). Тази енергия се счита за първична сила, която представлява потенциала за духовно пробуждане и трансформация.

Събиране на средства за създаване йога център

Създаването на йога център е изключително трудоемко. В това са се убедили немалък брой учители, които мечтаят да имат свой собствен център. Една от най-сложните задачи, които доста често застават на пътя, е набирането на средства. Живеем в дигиталната ера, която ни помага с разрешаването на този проблем. Краудфъндингът прави събирането на средства по-лесно и по-удобно за всеки учител. Той може да бъде ценен инструмент за създаване на център, тъй като позволява събиране на малки суми пари от много познати и непознати хора, които се превръщат в дарители.

Не губи повече време и стартирай кампания на PavelAndreev.BG.

А ето и някои от съществените предимства на краудфъндинга.

Финансиране на първоначалните разходи

Краудфъндингът може да помогне за покриване на първоначалните разходи за стартиране на вашия център. Такива разходи могат да бъдат наем, оборудване, комунални услуги и други. За предпочитане е да имате бизнес план, в който да калкулирате тези разходи за бъдещи периоди. Например: ако трябва да плащате наем, сметнете го за месеци напред (половин или една година). Същото може да направите и с комуналните разходи.

Минимизиране на рисковете

Краудфъндингът ви помага в опита за събиране на необходимите средства, а вие не затъвате в дългове. Дори и да не съберете цялата сума, упомената в кампанията, нямате загуби, защото не сте теглили кредити и не сте получили небезвъзмездно финансиране. Както и сами се досещате, повечето финансирания от кредитиращи институции са и с лихви. Важно е да отбележим, за тези, които за пръв попадат на този метод, че краудфъндингът няма нищо общо с кредитите и лихвите.

Привличане на внимание към вашия проект

Платформите за краудфъндинг често имат големи общности от потребители, които търсят кампании, в които да се включат. Стартирайки кампания за краудфъндинг, вие не само събирате пари, но и привличате вниманието към вашия център и кауза. Част от дарителите могат да се ангажират с проекта и по друг начин. Например: първоначално биха дарили определени средства, а в последствие биха станали част от общността/ваши клиенти.

Фокус върху социалната отговорност

Много дарители се привличат от възможността да подкрепят проект, който подобрява своята общност или насърчава дадена кауза, в която вярват. Обръщайки внимание на въздействието на вашия център, можете да се харесате на тези дарители. По този начин те ще се включат и във вашата кампания.

Работа в мрежа и сътрудничество

Процесът на подготовка и изпълнението на кампания за краудфъндинг може да ви помогне да работите с хора и организации, които споделят вашите интереси и ценности. Тези връзки могат да бъдат полезни при планирането, реализирането и растежа на вашия център.

Изграждане на общност преди отварянето

Ангажирането с поддръжници по време на кампанията за краудфъндинг може да помогне за изграждането на общност около вашия център, преди дори да отвори врати. Тази предварителна подкрепа е от съществено значение при стартирането и развитието на центъра.

Дългосрочна подкрепа и ангажираност

Кампанията за краудфъндинг може да доведе и до дългосрочни ползи. Примери за такива са повтарящите се дарения, препоръките от дарителите и клиентите, възможността за изграждане на по-широка общност от поддръжници и други.

Стартиране на кампания за набиране на дарения

След като разгледахме част от предимствата на краудфъндинга, време е да обърнем повече внимание и на кампанията. Можете да създадете кампания в PavelAndreev.BG – специализирана платформа за набиране на средства, която притежава дългогодишния опит в управлението и реализирането на краудфъндинг кампании. За да стане активна кампанията, е необходимо да следвате стъпките на платформата, започвайки с натискането на бутона „Стартирай кампания“. Всичко става за броени минути.

Платформата PavelAndreev.BG е с отлична репутация, благодарение на която е изградила доверие, утвърдила е имиджа си и е събрала на едно място огромна аудитория, която включва създатели на кампании и дарители.

В PavelAndreev.BG ще откриете и редица функции, които представят възможности за извършване на сигурни плащания, за споделяне на кампаниите в социалните медии, както и за проследяване на напредъка на кампанията в реално време. Екипът на платформата осигурява съдействие и помощ на всички. Сбъднете мечтата си да имате собствен йога център като стартирате кампания още днес.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания