Статии - Как да спасим пчелите: Седем начина,чрез които можете да помогнете

Как да спасим пчелите: Седем начина,чрез които можете да помогнете

Пчелите са един от основните опрашители на нашата планета и са отговорни за здравето на голям брой от растенията. Без пчели не бихме могли да подкрепим земеделието, необходимо за изхранване на населението на Земята. За съжаление пчелните семейства намаляват в някои райони, а в други изчезват напълно. Научете как да спасите пчелите и открийте най-добрите начини, по които можете да помогнете на това уникално насекомо.

Поразителни факти за  колапса на колониите от пчели

Колапса на колониите от пчели е сравнително скорошно заболяване, засягащо популациите на пчелите по целия свят. Основният симптом на това разстройство е изчезването на всички работни пчели от кошера. Пчелите работнички оставят зад себе си маточника и няколко пчели-кърмачки, които да се грижат за младите ларви, заедно с много храна. По-долу са дадени пет факта, които трябва да знаете за колапса на колониите от пчели.

- Учените не знаят точно какво причинява колапса на колониите от пчели. Предполагаемите причини за това включват вирус или паразит, пестициди или промени в околната среда, също и климатични промени и загуба на местообитание, но науката все още е напълно несигурна.
- Поради колапса на колониите от пчели някои видове сега са застрашени. През 2017 г. "Службата по риболов и дива природа" на САЩ съобщи някои изумителни новини - няколко вида пчели ще бъдат включени в списъка на застрашените видове.
- Пчелите са отговорни за производството на повече от 15 милиарда долара селскостопански продукти и продукти за грижа за кожата всяка година.
- Бадемите се опрашват почти и само от пчелите. Сега бадемовите фермери трябва да платят повече от три пъти разходите, за да могат пчеларите да носят кошери за опрашване на посевите им. Това води до по-високи цени за потребителя.
- Досега колапса на колониите от пчели е струвал на пчеларската индустрия 2 милиарда долара, за да замени 10-те милиона кошери, засегнати от разстройството.

Как да помогнем на пчелната популация: Седем идеи

Има много начини да помогнете за спасяването на пчелите и да помогнете на околната среда. Независимо дали се чудите как да спасите пчелите или как да помогнете на застрашените видове като цяло, използвайте тези идеи, за да помогнете на пчелната популация и да защитите земеделието.

1. Започнете развитието на градина с вашите приятели, роднини или познати

Засадете градина със зеленчуци, билки и цветя, които привличат пчелите. Повишете информираността за вашата кауза, като започнете събиране на средства от вашия гръг от познати, приятели или роднини и събирайте дарения за закупуване на градински консумативи. Ето някои полезни насоки за това какво да включите във вашата пчелна градина:

- Започнете като направите вашата градина приятелски настроена към пчелите като засадите цветя, които са сини, лилави или жълти. Пчелите не могат да видят червени тонове, така че избягвайте червените и розовите цветя, за да могат пчелите действително да стигнат до прашеца.
- Пчелите особено харесват билки като лавандула, мента, кориандър и босилек. Можете също така да отглеждате местни растителни видове във вашия район, което помага както на пчелите, така и на околната среда.
- Семената на листните зеленчуци са основен зимен продукт за пчелите. Растения като къдраво зеле, зелени зеленчуци и зеле оставят семена след прибиране на реколтата.
- Поставете малка тава с вода и я сменяйте ежедневно. Включването на нещо за пиене ще ви помогне да запазите по-дълго медоносните пчели в градината си.
- Не използвайте пестициди, тъй като дори органичните пестициди са вредни за пчелите. Използвайте други методи за отблъскване на вредители, като засаждане на чесън или редуване на културите, за да запазите здрава градината си и пчелите си.

2. Подкрепете местното земеделие

Подобно на много насекоми, пчелите имат симбиотична връзка с местната си среда като помагат на културите да процъфтяват. Пчелите и другите опрашители са отговорни за производството на 87% от хранителните култури в света. Подкрепяйки местното земеделие, вие помагате на местните популации да живеят и процъфтяват. Пазарувайте на местния фермерски пазар, когато е възможно, и купувайте продукти за грижа за кожата, които са направени от местен пчелен восък.

3. Съберете пари за благотворителност

Започнете „кампания за спасяване на пчелите“ и събирайте дарения за екологични благотворителни организации или организации, които помагат за спасяването на пчелните популации. Или помогнете на вашето обкръжение и започнете набиране на средства в полза на местните пчелари и фермери. Споделете набирането на средства в социалните мрежи, за да съберете още повече подкрепа за спасяването на пчелите.

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG.

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

4. Изграждане на местообитания за пчели

Предпочитаното предварително изградено естествено местообитание на пчелите е просто необработен дървен блок с много дупки. Пчелите обичат да ровят и гнездят, а създаването на местообитания на пчелите ще насърчи тези полезни опрашители да се върнат във вашия квартал, за да съберат необходимия им прашец и нектар. Покрийте дупките с пилешка тел, за да сте сигурни, че птиците ще оставят пчелите сами. По природа много видове пчели са самотни, така че няма нужда да се притеснявате за привличането на цял кошер във вашия двор.

5. Доброволно се свържете с местното пчеларско дружество

Повечето райони имат местно пчеларско дружество и много от тях се нуждаят от помощ от доброволци. Можете да дарите времето си, за да подпомогнете връзките с обществени събития или да организирате набиране на средства с нестопанска цел, за да събирате дарения за обществото.

6. Присъединете се към местния пчеларски клуб

Ако се интересувате да имате собствен кошер, присъединяването към пчеларски клуб е чудесен начин да започнете. Участието във вашия местен пчеларски клуб може да бъде забавен начин да се срещнете с други хора от вашата общност, които се грижат за околната среда, и да развиете вашите пчеларски умения в процеса. Ако не сте съвсем готови да влезете в пчеларски клуб, може да разгледате някои онлайн опции като пчеларски групи във Facebook или видеоклипове в YouTube по темата.

7. Спонсорирайте кошер

Тъй като популациите на пчелите намаляват, цената на търговското опрашване на пчелите скача рязко. Това означава, че фермерите трябва да плащат повече, за да се опрашват техните култури, като прехвърлят тези разходи на потребителя под формата на по-високи цени. Спонсорирайки кошер, вие помагате както на пчеларите, така и на фермерите да намалят разходите и да останат в бизнеса.

Разгледайте и статията ни за Как да поискате финансова помощ: Вашето ръководство в 4 стъпки

Започнете кампанията за помощ и запазване на пчелите днес

Помогнете на пчелите като започнете набиране на средства в подкрепа на усилията за опазване. Пчелите са важни за осигуряване на селскостопанските доставки в света, а здравето на пчелната популация е важно за всеки един от нас. Свържете се с мен още днес, за да започнете набирането на средства и вижте как можете да промените нещата с малко усилие!

Сподели