Статии - Как да станете филантроп, ако нямате финансови възможности?

Как да станете филантроп, ако нямате финансови възможности?

Може би си мислите, че за да направите света по-добър е необходимо да се пишат тлъсти чекове за милиони долари. Истината е, че всеки може да стане филантроп и без да има такива възможности, дори и без никакви финансови възможности!

Независимо от нивото на доходите ви, има много начини да окажете трайно въздействие върху света, обществото или отделен човек. В тази статия ще ви споделя шест идеи за това как да станете филантроп и да бъдете повод за положителната промяна. Надявам се, че ще бъдете вдъхновени и ще преоткриете филантропията!

Защо да стана филантроп? 

Има безброй ползи от практикуването на филантропия, независимо дали това означава да помагате само по един час седмично или всеки ден. Науката също доказва, че благотворителните дела могат да имат благоприятни ползи и ефекти и за вас.

Изследване, публикувано в „International Journal of Medicine“, установи, че това, че сме алтруисти, всъщност ни кара да се чувстваме по-добре - както психически, така и физически. Друго проучване, подчертано в статия на Wall Street Journal, разкрива, че същите центрове в мозъка, свързани с глад за храна и физическо докосване, също светват, когато помагаме на другите.

Специфични ползи от това да помагате на другите

 • По-добри контакти в обществото
 • Намаляване на стреса
 • Повишени нива на окситоцин, който играе роля в социалните отношения
 • Повишено чувство на благодарност
 • Нови отношения с другите
 • По-голяма перспектива за обществото около вас
 • Удовлетворение от това, че сте помогнали на други хора

Научете се да мислите като филантроп 

След като започнете да мислите като филантроп, ще разберете, че истинската филантропия е нещо повече от раздаване на пари. Това изисква да се стигне до същността на даден проблем, за да се осъществят фундаментални промени.

Общото между всички добри филантропи е способността им да мислят критично и креативно по даден въпрос. Скот Харисън от “charity:watter” прави точно това, когато се почувства призван да помогне за разрешаването на кризата с мръсната вода, на която става свидетел в развиващите се страни.

Вместо да доставя галони чиста вода на нуждаещите се - бързо, но временно решение - той измисля устойчиви планове за водата и помогна да се обучат хората на добри санитарни и хигиенни навици. С неограничен достъп до чиста вода, обществата са по-щастливи и по-здрави.

Начини, по които можете да усъвършенствате собствените си умения за филантропия 

Прекарайте известно време в проучване на проблема или общността, на която искате да помогнете.

 • Говорете с възможно най-много хора, които са пряко засегнати от проблема.
 • Поискайте обратна връзка за вашите идеи от някой, който има повече знания по темата.
 • Свържете се и си сътрудничете с други, които искат да направят промяната. Колкото повече филантропи се съберете, толкова по-голям ефект ще има!

Седем идеи, които да осъществите, без да харчите пари 

Осъществяването на тези идеи може да бъде толкова просто, колкото да помогнете на болен приятел или да създадете краткосрочна кампания набиране на средства. Ако все още не сте сигурни как да станете филантроп, без да се разорите, ето някои от най-добрите идеи:

 1. Отделете от времето си, благотворително и безвъзмездно

Доброволчеството е чудесен начин да допринесете със своите знания и умения за кауза, която ви интересува. От градинарството до тренирането на младежки баскетболен отбор или дори доброволчеството в чужбина, има всякакви възможности за това как да станете доброволец. Ако не сте сигурни откъде да започнете, се свържете с мен и участвайте в някое от каузите ми. 

 1. Правете произволни прояви на доброта 

Най-добрата част от извършването на произволен акт на доброта е, че обикновено отнема много малко време или пари, но наистина може да зарадва много някого. Ето няколко идеи:

 • Платете синята/зелената зона на някоя произволна кола
 • Напишете съобщение във Facebook на някой и му направете комплимент
 • Почистете плаж или някоя част от парка
 • Откажете се от сутрешното си кафе и вместо това купете на някой на улицата
 • Напишете благодарствена бележка на някой, на когото се възхищавате
 • Платете нечий билет за автобус / метро или влак.
 1. Раздайте старите си вещи 

Използваните от вас домакински предмети или уреди могат да означават много за семействата с ниски доходи. Нестопанските организации и магазините „втора ръка“ могат да приемат използваните ви дрехи, книги, електроника и мебели.

 1. Дарете кръв

Даряването на собствена кръв е лесно и безплатно, но въздействието е огромно – чрез вашата кръв можете буквално да спасите нечий живот. За да започнете, прочетете за изискванията за допустимост и потърсете центровете за кръводаряване от Червения кръст.

 1. Възползвайте се от предимствата на работното място

Става все по-популярно сред компаниите да отговарят на благотворителните дарения на своите служители или да им предлагат платени дни на доброволческа дейност. Ако на вашето работно място липсват тези предимства, вие можете да бъдете инициатор на новите правила. Потърсете примери за други компании, които предлагат подобни програми, за да можете да подчертаете техния успех. Не забравяйте да посочите конкретни причини, поради които новата политика също би била от полза за компанията и да си заслужава времето.

 1. Помислете за краудфъндинг за хуманитарни усилия

Повече от възможно е да промените живота на някого, без изобщо да харчите пари, но ако целите ви са по-големи от портфейла ви, тогава краудфъндингът може да ви помогне.

Стартирането на набирането на средства чрез PavelAndreev.BG отнема само няколко минути и нашата платформа има такса от 0%, което означава, че 100% от вашите дарения могат да бъдат използвани за нуждите на кампанията ви!

Набиране на средства за хуманитарни каузи 

Човешката природа е такава, че иска да помага на хората, които са по-малко щастливи и това може да бъде заразно. Ако имате нужда от този финансов тласък, за да превърнете вашата кауза в реалност, PavelAndreev.BG може да ви помогне. Започнете набирането на средства още днес!


Стартирай Кампания
Сподели