Статии - Как да създадем комплект за оцеляване при бедствия-Survival Kit?
13-ти декември 2020

Как да създадем комплект за оцеляване при бедствия-Survival Kit?

Джим Джадж, член на Научния консултативен съвет на Американския Червен кръст и директор по управление на извънредните ситуации в окръг Волусия във Флорида, казва, че най-доброто време да се подготвим за извънредна ситуация е когато тя е най-далеч от нас. За съжаление, разбира се, повечето хора отлагат подготовката до последната минута или когато е твърде късно.

Ето защо в тази статия ще можете да прочетете как да създадете комплект за оцеляване при бедствия или както е модерно да се казва в 21 век Survival Kit (сървайвъл кит). Както се казва, по-добре малко днес отколкото нищо утре. Желателно е още днес да се подготвите за потенциални бедствия като ураган, земетресение, наводнение или пожар.

Подготовката е от ключово значение за оцеляването при бедствие. 

Аутумн Лотц, старши специалист по устойчивост в SBP - национална организация с нестопанска цел, посветена на „намаляването на времето между бедствията и възстановяването“, казва (перефразирано) „Освен ако скоро не сте били засегнати от природно бедствие или друга извънредна ситуация, няма да почувствате спешността на това да се подготвите. Готовността може да е в списъка ви с неща, които искате да направите, но по-скоро ще отложите за известно време, заради по-важни неща.“

Всеки, който членува в организацията на Лотц, е видял последствията от природните стихии и би ви посъветвал, че бедствията идват изненадващо и отлагането на подготовката за тях не е добра идея. Подготовката не трябва да е за конкретно бедствие, а цялостна.

Нуждата от комплект за оцеляване би била изключително голяма в случай на бедствие, подобно на това в Турция и Сирия, за което организирахме кампания. Бедстващите имат нужда от изключително много неща - храна, вода, провизии, палатки, одеяла, дъждобрани, лекарства и други.  

Какво да включите във вашия комплект за оцеляване при бедствия (Survival Kit)? 

„Ако се подготвите за всякакъв тип бедствия, ще бъдете готови за всичко!“, казват доброволци от Червения Кръст.

В сайта на Американския Червен Кръст има страхотни упътвания, които съдържат подробна информация за това как да се подготвите за всякакъв вид бедствия. Организацията разполага с редица приложения, които могат да бъдат изтеглени предварително на телефона ви.

В случай на природно бедствие, имайте тези неща под ръка. 

  • Вода: съхранявайте 5 литра вода. Тя ще ви е достатъчна за 2-3 дни.
  • Храна: запасете се с консерви и пресни плодове и зеленчуци.
  • Първа помощ: имайте комплект, съобразен с вашите здравословни нужди
  • Батерии и фенери: задължително батериите ДА НЕ се държат във фенера, защото се изтощават, въпреки че не го ползвате
  • Пари в брой: при спешни случаи парите могат да ви спасят живота. Спестете сума пари и я разделете в няколко плика.
  • Гориво: винаги дръжте автомобила си зареден до горе, защото горивото е най-скъпата стока по време на бедствие. Горивата се изчерпват най-бързо от всичко.
  • Гаражни врати: за хората, които живеят в къщи е важно да знаят, че вратите на гаражите са най-уязвимата и слаба част от дома, така че купувайте си солидни гаражни врати, защото ще ви предпазят по-време на ураган или торнадо.

Ако сте решили да се подсигурите още сега, но не можете веднага да си набавите пълния списък от неща, започнете задължително с фенер и батерии и започнете да отделяте по малко парични средства, за да сте подготвени. Също така е хубаво да си закупите куфар (може и втора ръка), който да стои опакован с дрехи, за да можете при спешност да реагирате веднага.

Доброволци, които участват в гасене на пожари казват „Погледнете горските пожари. Хората загиват в леглата си, тъй като пожарите се движат изключително бързо. Винаги бъдете готови да напуснете дома си светкавично. Понякога е възможно да разполагате само с 30 секунди.“

Измислете си личен авариен план. 

Лотц казва: „Важно е да имате личен авариен план за вашето домакинство - как ще влезете в контакт помежду си и какво ще направите, за да сте в безопасност при спешно събитие. Това включва какви запаси трябва да съхранявате в комплекта си за оцеляване при бедствия (Survival Kit), кое е най-сигурното място в дома ви, ако трябва да се подслоните, както и как и къде ще се евакуирате, ако е необходимо.“

Включете и важните ви документи като част от вашия списък за готовност за извънредни ситуации. 

И независимост дали държите документи в cloud (облачно пространство) или на друг преносим диск, е много важно да не забравите да вземете документите, които ви трябват в оригинал и са жизненоважни за вас.

„Защитата на вашите важни документи е друга ключова стъпка, която трябва да предприемете. Ако някога се наложи да кандидатствате за помощ при бедствия или да подадете застрахователно искане, достъпът до вашите важни документи прави това много по-лесно“, казва Лотц.

Тя също така предлага да защитите физически дома си и да помислите за това с три ключови групи:

  • Редовни инспекции и поддръжка: те помагат да поддържате дома си в изправност и да отстраните проблеми, докато все още са малки и евтини за ремонт.
  • Подсигуряване на дома ви преди да настъпят сурови метеорологични условия: ако бурята е на хоризонта и знаете от новините, че предстои, предприемете стъпки, за да сведете до минимум потенциалните щети за вашия дом и имущество. Например като поставяне на щори, внасяне на външни предмети вътре, разчистване на приземния етаж, ако се очаква наводнение и т.н.
  • Подобрения в дома: ако строите нова или ремонтирате стара къща, може да помислите за използване на по-качествени материали и строителни технологии, които ще направят дома ви по-устойчив на природни бедствия.

Какво да правим след като бедствието премине? 

Подготовката, като например създаването на комплект за оцеляване при бедствия (Survival Kit), може да промени всичко в начина, по който вие и семейството ви ще се  справите с възникналата бедствена ситуация. Но дори и най-подготвените хора често трябва да се възстановяват след като бедствието отмине.

Дори и с най-добрата застраховка, семействата често имат допълнителни разходи, след като бедствието отмине. Краудфъндингът е най-лесният начин за преодоляване на тези финансови липси и пропуски, когато времето е от съществено значение. Ще откриете, че вашите приятели са готови да помогнат, ако ви сполети бедствие, а също така можете да се свържете с мен (линк към контакт ме) и бих опитал абсолютно безвъзмездно да ви помогна с каквото мога.

В заключение - винаги бъдете подготвени! 

За разлика от страни като Австралия, Америка, Китай, в България мащабите на бедствията са значително по-малки, но щетите, които причиняват са също толкова тежки и неприятни. Личната трагедия и проблеми, които идват в живота на пострадалите са тежки и ужасни.

 

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...