• Начало
 • Блог
 • Статии
 • Как да управлявате успешна кампания за набиране средства за палиативна грижа за дете в нужда
Статии - Как да управлявате успешна кампания за набиране средства за палиативна грижа за дете в нужда

Как да управлявате успешна кампания за набиране средства за палиативна грижа за дете в нужда

Най-добрият начин да направим децата добри е като ги правим щастливи.“ Оскар Уайлд…

Ако можем да започнем темата с нещо обнадеждаващо и позитивно, навярно това са подходящите мисли на Оскар Уайлд…

Уви, не всяка диагноза дава големи шансове за излекуване и тогава състрадателността, заложена във всеки от нас, може да е единственото, което да ни подтиква… Да ни подтиква към това, заедно, хванати за ръце, да накараме едно дете да бъде щастливо…, а ние самите, да бъдем по-добри!

Съдържание:

 1. Какво представлява палиативна грижа за дете в нужда
 2. Как мога да финансирам кампания за набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда?
  • Как работи груповото финансиране?
 3. Подходяща ли е за мен набирането на средства за палиативна грижа за дете?
 4. Кога да започнете набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда?
 5. Допълнителни ползи от набирането на средства за палиативна грижа за дете в нужда
 6. Как да управлявате успешна кампания за набиране средства за палиативна грижа за дете в нужда – Съвети и насоки

 1.Какво представлява палиативна грижа за дете в нужда

Палиативната грижа за дете в нужда е специализирана медицинска и социална подкрепа. Тя предоставя на деца с тежки, прогресивни или нелечими заболявания възможност да продължат напред. Тази форма на грижа има, за цел да подобри качеството на живота на детето и да подпомогне неговото физическо, емоционално и духовно благополучие.

Палиативната грижа включва болнична помощ, симптоматично лечение, психологическа подкрепа, както за децата, така и за техните семейства. Тя се фокусира, над облекчаване на болката и страданието, предоставяне на комфорт и подкрепа, подчертава достойнството и качеството на живота на детето, независимо от прогнозата за излекуване.

2.Как мога да финансирам кампания за набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда?

Поемане на всички разноски по нуждите за палиативна грижа за дете не са по силите на семействата, в повечето случаи. Тогава се налага да се мисли по-мащабно. Въпреки, че никой не желае да „се моли“, „да подтиква към съжаление“, това не е избор, който се взема „просто ей така“. Това е голяма стъпка, която изисква много сили, кураж, воля и най-вече огромно сърце.

Не е тайна, че финансирането на кампанията за набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда, може да се окаже истинско предизвикателство. И все пак, съществуват различни начини, по които можете да съберете необходимите средства. Тук сме подбрали няколко идеи, които може да са полезна база, на която да се стъпи:

 1. Платформи за краудфъндинг:

Използвайте онлайн платформа за краудфъндинг, каквато е PavelAndreev.BG. С нейна помощ ще може да създадете кампания и да привлечете дарители от целия свят. Създайте вълнуваща и привлекателна история, споделете я със своите приятели, семейство и в социалните мрежи. Така може да очаквате подкрепа и дарения.

 1. Подкрепа от фондации и организации:

Изследвайте фондации и организации, които се занимават с подкрепа на деца в нужда или палиативна грижа. Проверете, дали имат програми за финансиране на такива кампании и им отправете заявка за подкрепа.

 1. Общности и събития:

Добра тактика е да организирате събития, които включват общността. Това може да са дейности, където хората да могат да дарят средства или да се включат в мероприятия, като например благотворителност, състезания или продажби на ръчно изработени артикули,базари с цел набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда.

Разгледайте нашата Фейсбук група – базар. В нея може да закупите даден артикул, като сумата, ще бъде дарена за дадена благотворителна кауза. 

Важно:

Не забравяйте да използвате различни комуникационни канали, като социални медии, сайтове и местни медии, за да популяризирате вашата кампания и да привлечете възможно най-много поддръжници и дарители. Важно е, да подчертаете значимостта на палиативната грижа за детето и да покажете, как дори малки дарения могат да имат голямо значение за тяхното благополучие и качество на живота.

Не е нужно на фона на всичкият стрес, да си добавяте допълнителни притеснения, относно набирането на средства за палиативна грижа.

Ако все пак се питате, възможно ли е груповото финансиране да ви е от полза, то вижте в следващите редове:

 • Как работи груповото финансиране?

Груповото финансиране е ефективен начин да се съберат средства за палиативна грижа за дете. Това е процес, при който хората се обединяват, за да споделят своите ресурси и да помагат на децата и техните семейства в труден момент.

3.Подходяща ли е за мен набирането на средства за палиативна грижа за дете?

Тук във фондация Павел Андреев, ние помагаме на хора в нужда и работим по различни кампании. Можем да се похвалим със стотици успешно приключени благотворителни каузи с щастлив край, както и такива, които успешно са набрали необходимите суми и предстои само излекуването на пациентите, за което дарителите и всеки гост на платформата може да се информира непрекъснато от страниците на уебсайта: PavelAndreev.BG. Ако не сте обмисляли  никога варианта за набиране на средства, чрез дарителска кампания, ето и някои въпроси, които е добре да си зададете, преди да пристъпите към действие:

 • Подготвен ли съм емоционално да помоля хората да ми помагат финансово?;
 • Разполагам ли, вече с ясен бюджет и цели за разходване на средствата за палиативна грижа за дете;
 • Моите финансови възможности стабилни ли са?;
 • Имам ли времето, нужно да инвестирам в дарителска кампания за набиране на средства за дете нуждаещо се от палиативна грижа. Тук е важно да предвиждате едни 3-5 часа седмично, за да поддържате актуална кампанията си. В това време са включени имейли; създаване на новини относно набраните средства и тяхното оползотворяване по лечението и палиативна грижа за детето, тях трябва да качвате, както в платформата, така и споделянето им в соц. медии; други форми на актуализиране на кампанията, отчетност на събрани и изразходени сраства и други начини за набиране на средства (Пример: офлайн кампании – организиране на състезания, игри, базари и пр.);
 • Имам ли близки и роднини, на които мога да разчитам в работата и поддръжката на кампанията за набиране на средства за палиативна грижа за дете?

Ако вече успявате да отговорите положително на повечето въпроси от горе изброените, то значи кампания за събиране на средства за палиативна грижа за дете е точно за вас.

4.Кога да започнете набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда?

Стартиране на кампания за набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда трябва да започне веднага, щом сте наясно със заболяването и изходите от него. Казано по друг начин, в момента, в който вече имате идентифицирана нуждата. Тук сме споменали няколко ситуации, в които е важно да започнете дарителска кампания за събиране на средства, но ситуациите може да са много повече или по-налагащи обстоятелствата:

 • При диагноза на сериозно заболяване

Когато детето бъде диагностицирано със сериозно заболяване, палиативната грижа може да се превърне в единствен и основен доход, а именно, чрез дарителски фонд. В такива случаи, събирането на средства трябва да започнете веднага. Само така шансът да се осигури необходимата медицинска грижа и подкрепа, навреме е по-голям;

Разгледайте нашия Фонд за лечение на деца в чужбина, за да видите повече примери за това как определени суми за дарения могат да помогнат. 

 • При необходимост от специализирано оборудване

Ако детето има нужда от специализирано оборудване, което не е покрито от здравната система или семейните ресурси, то стартирането на кампанията за събиране на средства е от съществено значение. Това може да включва медицински апарати, мобилни хосписи или други специфични нужди;

Пример за такава кампания е Заедно за ТЯХ -специалните деца. Кампания за набиране на средства за закупуване на специализирана техника.

 • При липса на финансови средства

Ако семейството на детето не разполага с необходимите финансови ресурси за покриване на разходите за палиативна грижа, започването на кампанията за набиране на средства е от съществено значение. Това може да е от полза, за да се осигури достъпна и качествена грижа за малкия пациент;

 • При необходимост от терапевтични услуги

Ако детето има нужда от терапевтични услуги, като физиотерапия, рехабилитация или психологическа подкрепа, то тогава набирането на средства може да е в помощ за осигуряване на необходимата терапия и подпомагане.

Като цяло, важно е да започнете кампанията за събиране на средства възможно най-скоро. Само така може да сте сигурни, че детето и семейството му получават необходимата палиативна грижа и подкрепа. Ранното стартиране на кампания по набиране на средства ще ви даде повече време и възможности да съберете необходимите ресурси и да помогнете на нуждаещото се дете.

5.Допълнителни ползи от набирането на средства за палиативна грижа за дете в нужда

Набирането на средства за палиативна грижа за дете в нужда не само помага да се осигури необходимата медицинска грижа и подкрепа, но предлага и допълнителни ползи. Сред тях са:

Кампаниите за събиране на средства правят хора от различни точки на света и различни общности единни. Те ги обединяват около едната обща цел - да помогнат на детето и неговото семейство. Това създава силен общностен дух, който може да продължи и след кампанията;

Кампанията по набиране на средства подпомага осведомеността за палиативната грижа и нуждите на децата в нужда. Това повишава осведомеността в обществото и променя отношението към тези важни въпроси.

Когато една благотворителност за събиране на средства е успешна, това може да предложи възможност за помощ и на други деца, които се нуждаят от палиативна грижа. Повишаването на осведомеността и подкрепата от общността може да доведе до създаването на постоянни ресурси за финансиране на деца нуждаещи се от палиативна грижа.

Когато семейството на детето се нуждае психологическа сила и увереност, информираността, че има и други в тяхното положение, както и осведомеността за съществуващи други кампании по набиране на средства за палиативна грижа е от голяма подкрепа. Това работи в плюс за тези хора, да се справят по-лесно с емоционалните предизвикателства, свързани с палиативната грижа.

Набирането на средства за палиативна грижа за дете в нужда има допълнителен ползи, благодарение, на които може да се създаде по-добро общество, което се грижи за най-уязвимите членове.

6.Как да управлявате успешна кампания за набиране средства за палиативна грижа за дете в нужда – съвети и насоки

Ако сте готови да стартирате дарителска кауза за набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда, тук са някои съвети и насоки, откъде и как да започнете, както и как да управлявате успешно своята кампания:

 1. Определете ясна цел

Организаторите на всяка една кампания определят конкретната цел за събиране на средства. Това може да е закупуване на специализирано оборудване, финансиране на медицински разходи, осигуряване на терапевтични услуги или помощ за семейството в конкретни моменти от лечението и грижите;

 1. Избор на платформа

Организаторите избират подходяща онлайн платформа за краудфъндинг. На това място ще можете да създадете кампанията си. Силно препоръчваме да стартирате своя проект с PavelAndreev. Тази платформа ви предоставят възможност за събиране на дарения от хората по света, да срещнете дарители с добри сърца и безрезервна нагласа да помагат на нуждаещите се;

 1. Създаване на кампания

Организаторите създават привлекателна кампания, която обяснява целта и необходимостта от събиране на средства. За да е успешна вашата кампания, добавете информация за детето, неговите нужди и как ще използвате дарените средства. Не пропускайте да поставите снимки към кампанията, както и ясни, мотивиращи слова, които да докоснат и най-студените личности, подтиквайки всеки да дари.

 1. Споделяйте и привличайте вниманието

Помнете, че успешните организатори на благотворителни кампании активно споделят информацията за каузите си. Това правят, чрез социални медии, имейли и други канали за комуникация. Това, трябва да е и вашата идея. Целта е да привлечете вниманието, на колкото се може повече хора и да ги насърчите да дарят.

Разгледайте нашия блог, където можете да прочетете как да популяризираме дарителска кампания във Facebook

 1. Благодарност и отчетност

Помнете, че добрият организатор на кампания за набиране на средства, изразява благодарността си към всички дарители и редовно ги информира за напредъка на кампанията. Важно е и вие да го правите. Покажете прозрачност и изказвайте признателността си по всички възможни начини – документи за отчетност, думи, слова, благодарствени писма към всеки дарител и пр.

Ако след всичко казано, сте готови да планирате своята кампания за набиране на средства за палиативна грижа за дете в нужда, започнете още днес с PavelAndreev.

Сподели