Статии - Как може да помогнем на деца с аутизъм и от какво се нуждаят те?
27-ми март 2024

Как може да помогнем на деца с аутизъм и от какво се нуждаят те?

Смях, сълзи, мълчание, любопитство – да надникнем в света и светоусещането на децата понякога е истинско предизвикателство. Но то става далеч по-голямо и трудно, когато се появяват симптомите на аутизма. Един процес, който може да отнеме доста време, но колкото по-рано бъде установено разстройството от аутистичния характер, толкова по-навременни мерки могат да бъдат взети. Защото децата с аутизъм имат много по-различни и специални нужди от останалите. Още повече, че няма две еднакви деца с тази диагноза. Въпреки това, всяко от тях има силни страни и предизвикателства, точно както всеки от нас има своя уникален начин да се движи, да се смее, да танцува. Някои деца с аутизъм може да са отлични във визуалните умения, музиката, математиката или изкуството, докато други - имат значителни предизвикателства в езика, речта и социалните умения.

В нашия блог можете да прочетете и още полезни статии свързани с аутизма:

По какъв начин аутизмът влияе върху развитието на едно дете

Истината е, че може да повлияе на развитието по много начини. От една страна влияе значително на комуникационните умения, социалните взаимодействия и когнитивните способности. Понякога децата с аутизъм изпитват трудности при разбирането и изразяването на емоциите, формирането на взаимоотношения с другите и намирането на приятели. Често се нуждаят от специална помощ при учене и придобиване на нови знания. Точно затова е решаващо ранното откриване на аутизма, както и намирането на адекватна подкрепа и ресурси. Навременните действия позволяват прилагането на персонализирани терапии, които могат да подобрят основни умения при децата като споменатите по-горе - социално взаимодействие, комуникация и когнитивни способности. Това може да включва логопедична терапия, трудова терапия и поведенческа терапия. Чрез ранна диагностика се появяват множество възможности, които иначе биха останали недостъпни, давайки шанс на децата с аутизъм да разгърнат пълния си потенциал и да водят по-качествен живот.

Ако забележите ранни признаци на аутизъм, говорете с педиатъра на детето си. Той може да ви насочи към точните специалисти - логопеди, професионални терапевти, игрови терапевти и поведенчески терапевти. Колкото по-рано разберете силните страни и предизвикателствата на вашето дете, ще може да създадете план за лечение. От изключително значение е да се създаде подходяща среда както у дома, така и в училище, защото това оказва голямо влияние за подпомагането на социалните умения. Това може да включва извършване на разместване или ремонт у дома, като например създаване на тихо пространство, или пък преместване в специализирано училище или влизане като придружител в нормално такова. Всичко това насърчава приобщаването, приемането и стабилното функциониране на едно дете с аутизъм.

При разстройствата от аутистичния характер понякога се появяват съпътстващи проблеми с физическото здраве. Обикновено се наблюдава неспокоен сън или стомашно-чревни разстройства, затова редовните здравни прегледи и внимателното наблюдение на детето могат да помогнат за бързото разрешаване на тези проблеми. Здравословното хранене, редовните физически дейности и пълноценният сън са важни за цялостното благосъстояние на всяко дете.

Какви обаче са психологическите особености на децата с аутизъм

Понякога откриването на разстройствата от аутистичния спектър при малки деца е трудно, защото няма точна характеристика, която надеждно да разграничава тези деца от другите им връстници. Въпреки че децата с аутизъм проявяват поведение, което изглежда необичайно, то може да се прояви и при нормално развиващи се деца с други заболявания, но в по-малка степен. Затова точната оценка изисква внимание към честотата, степента и продължителността на тези поведения и доколко те увреждат социалното или образователно развитие и умения на детето. Проучвания показват, че децата с аутистично разстройство са изложени на по-висок риск от поне едно съпътстващо заболяване на психичното здраве. Най-често това са поведенчески проблеми, разстройство с дефицит на вниманието, хиперактивност, тревожност и депресия. Възрастта също е фактор, който влияе върху начина, по който психичните заболявания присъстват при децата, тъй като емоционалните, поведенческите и социалните трудности могат да повлияят на момента на поставяне на диагнозата аутизъм. Междувременно късно диагностицираните деца често имат такива затруднения, а за това допринасят и външни фактори като неумение да се впишат в обществото, неприемане от другите и липсата на налична подкрепа.

Точно затова психолозите играят ключова роля за ранното откриване на аутизма, разпознавайки признаците на този тип разстройства. Чрез внимателно наблюдение на поведението, комуникативните умения и социалните взаимодействия на детето, те могат да идентифицират потенциални симптоми. Психолозите вземат предвид различни фактори и събират информация от родители и лица, които се грижат за тях, за да направят точна диагноза. Много от тях признават, че процесът е продължителен, тъй като поведението и симптомите на детето могат да се променят. Тяхната роля е от голямо значение, защото предоставят ценна подкрепа и насоки на родителите при справяне с предизвикателствата на отглеждането на дете с аутизъм. Те предлагат стратегии, техники за управление на поведението и налични ресурси за насърчаване на развитието и цялостното му благосъстояние. В същото време много от тях работят с училища, за да помогнат за създаването на по-приобщаваща среда, която дава възможност на децата с аутизъм да развиват житейски умения, да подобряват социалните взаимодействия и да подобряват способностите за емоционално регулиране.

От какво се нуждаят най-много децата с аутизъм

След като детето бъде диагностицирано с аутизъм, започва процесът по разбиране, приемане и подкрепа. Подкрепата за деца с аутизъм идва в много форми, а родителите са неразделна част от целия този процес. Техните действия могат значително да повлияят на напредъка на детето, помагайки му да води пълноценен живот въпреки разстройството. Най-важните съвети, които Американската психиатрична асоциация дава към тях са: да придобият задълбочено познание за разстройствата от аутистичния спектър, да поддържат стабилна рутина и структура в дома, да се ангажират с други родители, които имат деца с аутизъм, да се консултират с експерти за конкретни притеснения, но и все пак да отделят време за себе си и близките си хора.

Когато едно семейство има дете с аутизъм, това се отразява на всички. Често се оказва стресиращо, изисква много време и повишава разходите. Грижата за физическото и емоционалното благополучие на всички членове на семейството е от решаващо значение. Затова родителите и близките също не трябва да се притесняват да поискат помощ за собствените се физически и психологически нужди, тъй като нивата на родителския стрес са свързани със симптомите на тревожност и при децата с аутизъм.

Освен това, както споменахме, с ранното откриване и подходяща подкрепа от психолози, родители и общността, децата с аутизъм могат да достигнат пълния си потенциал и да водят смислен живот. Пътуването може да е трудно, но с правилната подкрепа и информация родителите могат да помогнат на децата си да преодолеят препятствията, които идват с аутизма.

Как да организирате благотворителна кампания през платформата PavelAndreev.BG или да се включите с дарения за деца с аутизъм

Да имате конкретна кауза е една от основните отправни точки, с които да започнете своя лична благотворителна кампания. За да се чувствате по-уверени, може да въвлечете още някой от семейството или близки приятели, които ще ви помогнат както с насоки, така и с морална подкрепа. Въпреки, че има различни опции за популяризиране и организиране на кампания, една от най-добрите е, използвайки възможностите на онлайн платформа. В случая може да се доверите напълно на PavelAndreev.BG, благодарение на която ще може да популяризирате не само аутизма като огромен проблем в обществото, но и да съберете повече средства, които да бъдат от помощ на вас или на онези, на които искате да помогнете.

Поискай помощ и стартирай кампания  още сега или подарй ръка и подкрепи дете в нужда

От PavelAndreev.BG ще ви дадат основата, която обаче вие трябва да надградите, започвайки с личната история. Онази, която ще вдъхнови някой друг да последва примера ви, защото този тип истории често играят ефекта на доминото – достатъчно е да се появи една, която да „побутне“ останалите, за да се получи лавина от споделяне и съпричастност. Но именно този тип платформа дава необходимата трибуна за подобно нещо, защото позволява да достигнете до много повече хора. А това означава, че ще може да съберете и повече средства, защото не всички знаят колко много разходи могат да костват тези специфични нужди като редовни срещи с терапевт, класове по социални умения и специални медицински грижи и терапии. Друго предимство е, че онлайн платформата PavelAndreev.BG ви позволява да управлявате своята кампания и проследявате всички постъпления и резултати от нея.

Дори и вашето семейство да не е засегнато от този проблем, може да подкрепите дете с аутизъм, като направите дарение. Достатъчно е да разгледате кампаниите за набиране на средства на PavelAndreev.BG и да откриете онази, която искате да подкрепите. Нещо повече, може да споделите с приятели, да пуснете пост в социалните мрежи и да ангажирате още хора, които може да поискат да се включат с дарения. Защото всяко дете с аутизъм е уникално, а с необходимата доза любов, с разбирането, от което се нуждае и подкрепата към семейството му всички ние можем да допринесем за един по-качествен и пълноценен живот на хората с аутизъм.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...