Статии - Как можем да помогнем на самотен родител с финансови затруднения
29-ти август 2023

Как можем да помогнем на самотен родител с финансови затруднения

Отглеждането на дете от самотен родител е истинско предизвикателство. Опасността самотен родител да се изправи пред финансови затруднения е огромна. Можете да помогнете на такъв по много начини, но честно казано един от най-добрите варианти е да организирате благотворителна кампания за набиране на средства. Разбира се, в такава ситуация трябва да постъпите деликатно, за да не засегнете честта и самочувствието на самотния родител, който дори да изпитва финансови затруднения може да откаже всякаква помощ, тъй като няма да допусне да бъде съжаляван от околните.

Съвети, които ще облекчат отглеждането на дете от самотен родител

Първото нещо, което трябва да запомним е, че грижата за детето зависи пряко от нашето физическо, емоционално и психическо състояние. Родителят трябва да се грижи не само за децата си, но и за себе си, за да са добре те. Тук е мястото да отбележим, че в по-голяма част от случаите самотния родител е майката, която поема грижите за детето след раздяла/развод, например. Затова нека да дефиринираме какво означава термина "самотна майка", след което ще продължим със съветите подходящи за всеки самотен родител отглеждащ своето дете.

Какво означава „самотна майка“?

Схващанията за това как точно се възприема понятието “самотна майка” са доста субективни, но законът дава точно определение на категориите майки, които могат да бъдат признати за такива. Една майка влиза в графата „самотна“, ако е вдовица, разведена или неомъжена и отглежда сама дете до 18 годишна възраст или пълнолетен ученик до 20 годишна възраст, докато  завърши своето средно  или професионално образование. Ако обаче настоящият адрес на двамата родители е един и същ, дори и те да нямат сключен граждански брак, законът третира тези хора като семейство.

Приемайте, когато близки и приятели ви оказват помощ. Няма нужда да правите всичко сами. Позволявайте на хора, които имат желание, да напазаруват вместо вас, да гледат детето ви в петък вечер, да го разходят или да го приберат от училище. Вероятно имате познати, които истински обичат децата и ще се радват да им дадете възможност да прекарат време с вашето дете.

Потърсете други самотни родители. За тях би било най-лесно да се поставят във вашата ситуация, така че може да делите задълженията си с тях. По този начин ще печелите време и ще пестите енергия. Около нас има много татковци и майки, които отглеждат сами децата си – и за тях, и за вас ще е полезно да си помагате!

Не спирайте детето си да гостува с преспиване при ваши близки или при негови приятели. По този начин то ще е щастливо, а вие ще получите свободна вечер за личен живот и почивка.

Поставете ясни правила за това кога и как детето ви ще се вижда другия си родител. Винаги е добре детето да общува и с двамата си родители. Разбира се, без в отношенията да са включени насилие, настройване срещу другия родител или агресия.

Възможно е да забележите, че след среща с другия родител, детето ви се държи по-хладно. Така е, защото е объркано от ситуацията. В такива ситуации го успокоявайте и играйте, за да го разсеете. Говорете с него и го поощрявайте да ви разказва за страховете и съмненията си.

Не се поддавайте на чувството за вина. Бъдете уверени в това, че за всяко дете е по-добре да живее само с един родител, но не и в дом, където разбирателството и любовта липсват. Не се затваряйте в себе си, споделяйте с други възрастни какво ви е на сърцето.

Съставете ясен график за протичане на деня на детето. Грижата и организацията на всичко ще е далеч по-лесна и по-малко стресираща, ако за всичко си има определеното време или ден от седмицата.

Не се притеснявайте да поставите граници. Децата нямат нужда от това да решават сами. Напротив, психиката на едно дете има нужда да установи границите на света, в който живее. То трябва да е наясно какво е редно и какво не. Децата се възпитават най-добре с любов, пример, дисциплина и обяснения.

Обръщайте внимание и на себе си. Хранете се добре, наспивайте се и поддържайте физическа активност. Стремете се да останете позитивни. Осигурявайте  си и малко време само за себе си.

Проблеми, с които често се сблъсква самотният родител

Самотните родители са склонни към развиване на зависимост към детето и прекомерна привързаност. Това в дългосрочен план може да доведе до трудности за детето да се превърне във възрастен и когато порасне, да поеме по своя път.

Възможно е да се чувствате като ужасен родител, защото ще се налага винаги вие да внасяте дисциплина и да настоявате детето да изпълнява задълженията си. Другият родител понякога ще прекарва време с детето, но то ще е основно за удоволствие.

Финансови затруднения на самотния родител

Старайте се да разполагате с бюджет и да учите детето си, че вие сте отбор и трябва да се вмествате в него. Но все пак понякога непредвидените разходи са неизбежни. Също така доходите на един човек не може да се сравни с доходите на двама… Когато самотен родител е изправен пред финансови затруднения, може да потърси помощ чрез фондация Павел Андреев. Ако вие или ваш познат се намирате в такава ситуация – не се колебайте да създадете благотворителна кампания за набиране на средства. Детето е малко само един път и заслужава спокойно и осигурено детство. Понякога набирането на средства с дарителска кампания е единственият начин това да се случи. Създайте своя кауза на нашия сайт за дарения PavelAndreev.BG. Разкажете историята откровено и подробно и не се съмнявайте, че ще намерите добри хора, които ще ви влязат в положение и ще ви подкрепят.

Как можем да помогнем на самотен родител?

Освен, че финансова или материална помощ, то може да помогнете и по още много други начини на всеки самотен родител. За част от тях вече споменахме, но, ако например самотния родител ви е познат или близък, то може да му помогнете да си намери допълнителна работа или източник на доходи, с които да подобри качеството си на живот. Освен това може да отнемате част от задълженията му свързани с децата, като поемете грижата за тях в рамките на няколко часа или дни, през които той да отдели време за себе си. Това също е голяма помощ, тъй като често самотните родители не успяват да смогнат с всичките си задължения, а какво остава да си "откраднат" малко време за себе си.

В нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG.

Още проблеми на самотния родител

Честно казано самотния родител се сблъсква и с много други проблеми, които може да не са свързани с финансови или материални липси. Например, заради всички служебни и домашни задължения може да се стигне до липса на лично време. Ако детето ви е неуверено, ревниво или подозрително, може да се окаже много трудно да изградите романтична връзка.

Децата безспорно се нуждаят от модели за подражание – представители и на двата пола. Така че със сигурност е една много добра идея да намерите човек в обкръжението си (най-често роднина), който да заеме ролята на възпитател на вашето дете от срещуположния ви пол.

Ако успеете да изградите перспективна романтична връзка, би било добре вашият партньор да навлезе в живота на детето. Разбира се, това е най-добре да се случва бавно, а вие преди това да подготвите почвата и да разказвате на детето си за положителните страни на вашия партньор.

Не очаквайте моментално приятелство между партньора и детето ви. Това често се случва в романтичните филми, но не и в реалния живот.

Ако е нужно, ясно заявете на детето си, че партньорът ви не се опитва да замести другия родител.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...