Статии - Как можем да помогнем при природно бедствие - наводнение, пожари, земетресение
25-ти август 2023

Как можем да помогнем при природно бедствие - наводнение, пожари, земетресение

Природните бедствия или въобще - бурни метеорологични събития могат да доведат до това  цели общности да се наложи да бъдат разселени, да се нуждаят от помощ и дори в най-лошия вариант – да бъдат унищожени. Всеки от нас е чувал за разрушителните последици от наводнения, пожари и земетресения. Ние от PavelAndreev.BG добре знаем, че пострадалите се нуждаят от всякакъв тип помощ. Разбира се, моралната подкрепа е много важна, но в такива случаи не е достатъчна. Хората се нуждаят и от финансово или материално подпомагане, така че ако вие или ваш близък се сблъскате с природно бедствие, което да ви нанесе щети – не се притеснявайте как ще ги възстановите, а организирайте благотворителна кампания на нашия сайт за дарения.

След като бедствието отмине, но щетите вече са нанесени, нуждата от помощ е най-голяма. В такава ситуация всякакви дарения  може да се окажат ценни – като се започне  от храна и вода, оказване на медицински и психологически грижи… Финансовата подкрепа също е важна – с  дарителска кампания за набиране на средства можем да помогнем на пострадалите много по-бързо да се възстановят и да се върнат към нормалния си начин на живот след природния катаклизъм.

Ако желаете да помогнете на пострадалите от природно бедствие, ето някои неща, които бихте могли да направите:

Изпратете средства или продукти от първа необходимост

Най-ефективният начин да помогнете на жертвите на природно бедствие или извънредна ситуация обикновено е да дарите средства или самите вие да организирате кампания за набиране на средства. При правилно и подобно планиране възстановяването се случва значително по-бързо. Ако дарявате стоки, първо се убедете, че те всъщност са необходими или фигурират като част от списък с неща, които ще бъдат използвани. Излишните неща не само няма да са от полза, но и ще затруднят положението – все пак те трябва да бъдат съхранявани или изхвърлени някъде, а след природно бедствие не само, че подходящи места може да липсват, но и ще се загуби излишно време за тяхното обработване, а в такива ситуации всяка секунда е ценна и не бива да се пропилява!

Оказване на доброволческа помощ

Ако видите разрушенията и последствията от наводнение, пожар или земетресение със собствените си очи, може да почувствате необходимост да подадете ръка за по-бързо излизане от кризисната ситуация. Има много начини, по които можете да помогнете. Например като доброволец – помогнете, като свършите нещо, в което сте ефективни - включете се в разчистване на щетите причинени от бедствието; предложете уменията си за повторното изграждане на домовете на пострадалите и редица други подобни мероприятия. Също така може да предложите подслон, храна и емоционална подкрепа. Пострадалите се нуждаят от всякаква помощ, за да се справят по-бързо със сполетялата ги беда.

Даряване на кръв

Ако отговаряте на условията и сте в състояние да го направите, кръводаряването е един от най-добрите начини да помогнете за спасяването на животи след бедствие. В исторически план болниците показват повишено търсене на кръв след бедствия и поради краткия срок на годност те не могат просто да се запасят с кръв, за да облекчат бъдещото търсене. Свържете се с Българския червен кръст или с местните болнични организации, за да проверите дали и къде можете да дарите.

След отминаването на природното бедствие може би се чудите какво можете да направите, за да помогнете на хората в нужда. За съжаление колкото повече време минава, толкова повече хората забравят за щетите нанесени от природното бедствие и малко или много се забелязва спад в оказваната помощ на пострадалите и постъпленията, които се събират за благотворителните кампании създадени с тази цел.

Затова може да е трудно да се намери най-добрият начин да се помогне – особено когато има толкова много възможности. За щастие е лесно да разберете къде да концентрирате времето, енергията и парите си. Потърсете активни дарителски кампании, които да подкрепите според възможностите си, ако желаете да помагате. Ако пък самите вие или ваши близки се нуждаете от помощ, създайте кампания за набиране на средства, като ползвате платформа Павел Андреев.

Подобна кампания е Подкрепа за Турция и Сирия . С подкрепата на дарителите успяхме да помогнем на бедстващите с неща от първа необходимост- храна, вода, провизии, палатки, лекарства и др.

Неща, които трябва да знаете при даряването на средства или материална помощ за кампании за природни бедствия

Имайте предвид, че паричните дарения  често са за предпочитане пред дрехите и други физически стоки, защото съхранението може да се окаже предизвикателство. Когато бъдат осигурени средства, с тях могат да бъдат закупени точно нещата, които са необходими.

Разгласете максимално кампанията, говорете с приятели и споделяйте в социалните мрежи – така ще насърчите и другите да направят повече.

Организирайте набиране на средства

Набирането на средства в помощ на пострадалите е много важно за бързо възстановяване след природни бедствия. Има много начини то да се случва. Организирайте продажба на печива или собственоръчно изработени предмети с вашите съученици или колеги. Събирайте дарения, като поставите кутия за събиране във вашето училище, работа или местен ресторант, или просто помолете вашите приятели и съседи директно за помощ. Други бързи и лесни идеи включват продажба на сладкиши, щандове за лимонада, разпродажби в двора... Всяка идея е приложима и всеки събран лев може да помогне! Покажете на хората колко е важно да помогнат, изяснете пред какви предизвикателства са изправени пострадалите. Не пропускайте при възможност да поясните и какво ще се промени в живота на тези хора и как ще бъдат облекчени, ако им се помогне.

Създаване на кампания за набиране на средства през фондация Павел Андреев

Колкото и много и различни начини за набиране на средства да съществуват, безспорен остава фактът, че най-лесно набирането на средства се случва в интернет. Там историята най-лесно се разпространява и достига до огромен брой потребители. Дори и някои просто да я подминават, много пък са готови да се отзоват и да помогнат с всичко, което е по силите им. Ако пострадате след природно бедствие – наводнение, пожар или земетресение, не се колебайте да потърсите помощ. На PavelAndreev.BG можете лесно да създадете своята благотворителна кампания за набиране на средства. В случай, че познавате някой, който е пострадал – също може да създадете кампания в негова полза. Всяка помощ в такива моменти е безценна!

За да достигне историята до сърцата на възможно най-много добри хора, уверете се, че е написана достатъчно ясно. Нека потенциалните дарители добре да разберат какво се е случило, от какво се нуждаете и как тяхното дарение ще бъде полезно. Когато дарителската кампания вече е активна и тече, също не пропускайте да информирате дарителите със събитията около вас. Споделяйте колко средства са събрани, как са оползотворени… Не пропускайте да благодарите за всяко направено дарение – то е от значение, така че помогнете и на дарителя да почувства своята значимост. Добре създадения текст и добрата комуникация с дарителите гарантира успех на стартиралата благотворителна кампания.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...