Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Такива фактори като професионално редактиране, графики на корицата и правилно форматиране могат да доведат до успех на книгата.  Освен това без успешна маркетингова стратегия ще е трудно да достигнете до аудиторията си.

И така, колко пари са необходими за издаването на книга? Събрахме информация за всяка стъпка от процеса, за да ви помогнем да определите средната цена за самостоятелно издаване на книга.

Средна ориентировъчна цена за издаването на книга

Като автор можете да очаквате да платите около:

3-5 лева на страница за редакция 

1-2 лева на страница за корекция на граматически, правописни и други грешки (коректура)

1-3 лева на страница за дизайн и страниране на книгата

200-300 лева за дизайн на корицата

Ако се чудите "колко струва издаването на книга?", то можете да очаквате да похарчите за книга от 500 страници сумата от 2700 лева до 5300 лева. Колкото повече инвестирате в издателския процес, толкова по-добре ще изглежда и ще се продава книгата ви.  Очаквайте да платите по-висока цена за качествени услуги от редактори, дизайнери и специалисти по маркетинг.

Колко струва публикуването/издаването на книга?

Колко струва издаването на книга? В зависимост от целите и избора, който правите, има няколко възможности за всеки автор:

 1. Използвайте квалифицирани специалисти, които да ви помогнат да издадете и продадете книгата си. Цената варира в зависимост от избраните специалисти, размери на книгата, вида страници и тиража й, но за примерен размер А5 и приблизително 300 страници, цената е около  4 лева/брой с ДДС.
 1. Наемете агент и си намерете традиционен издател. Големите издателства ще ви платят правата за публикуване на книгата ви.
 1. Наемете малка издателска компания, която да издаде книгата ви. Важно е да се отбележи, че някои опитни автори смятат, че повечето малки издателства може да нямат добра репутация и препоръчват самостоятелно издаване, вместо да плащат за пакет от услуги, които не могат да бъдат напълно контролирани или разбрани.

Разходи за самостоятелно издаване на книга

Много хора се чудят колко струва самостоятелното издаване на книга, защото самостоятелното издаване изглежда като най-добрата възможност за новите автори.  Когато става въпрос за крайната цена на самостоятелното публикуване, тя зависи от две неща:

 • Дължината на книгата ви
 • Нивото на качество, което очаквате

Според издателството на книги Blurb повечето писатели харчат между 100 и 6000 долара за услуги за самостоятелно публикуване. Това, разбира се, не е в България, но тук сумата е подобна, но в лева.

Колко струва издаването на книга: стъпка по стъпка

Да предположим, че целта ви е да създадете красива книга от ръкопис от 60 000 думи и искате да наемете опитни професионалисти, които да ви помогнат.  Нека разгледаме средните разходи за квалифицирани специалисти:

 • Приблизително 600-700 лева за редактиране (включително редакция на разработката, копиране и корекция)
 • Приблизително 300 лева за дизайн на корицата, в зависимост от нивото на опит на дизайнера. Ако наемете някой много известен и с много опит, цената е възможно да е в пъти по-висока.
 • Минимум 200 лева за професионално форматиране
 • Минимум 50 - 200 лева за маркетингова кампания. Тук е важно да се отбележи, че маркетинговата кампанията е много важна и всеки лев инвестиран в нея ще доведе до по-голям брой продажби.

Колко струва издаването на книга от издателство?

В света на книгите доминира група от традиционни и известни издатели. Финансовите им ресурси са огромни, а обхватът на продажбите и маркетинга им е впечатляващ.  Те вече публикуват най-значимите имена и обхващат цялото българо и англоезично население на страната.  Тези големи издателства разполагат с всички инструменти и източници, за да направят книгата ви успешна в България.  Най-хубавото при работата с тях е, че няма да е необходимо да им плащате нищо - те ще платят на вас.

Има обаче две уловки:

 1. Големите издателства не приемат кандидатури, които не са подадени от агент, така че за да подадете ръкописа си, трябва да имате агент, който да ви представлява като автор.
 1. Ръкописът ви трябва да е изключителен.

Съвети за спестяване на разходи за издаване на книга

Винаги можете да спестите разходи за издаване, ако се вслушате в съветите на опитни автори.  Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:

 • Работете с по-малко опитни, но талантливи професионалисти. Точно както вие може би сте или някога сте били начинаещ автор, така и много талантливи редактори, графични дизайнери и специалисти по маркетинг започват своята кариера.  Те може да не са толкова опитни, колкото колегите им с десетгодишен стаж в бизнеса, но често са скрити скъпоценни камъни с огромен потенциал и неограничен талант.
 • Преди да предадете сценария си на редакторите, не забравяйте да го редактирате няколко пъти.  Ако не пренапишете ръкописа си възможно най-много пъти и не го редактирате обстойно, в крайна сметка ще платите на редакторите да го направят вместо вас.
 • Увеличете аудиторията си колкото е възможно повече, преди да наемете маркетингов екип.  Създайте страница в социалните мрежи и създайте свои последователи още в началото, може би дори месеци преди излизането на книгата ви.

Колко струва издаването на книга с помощта краудфъндинга (crowdfunding)?

Независимо дали сте решили да наемете агент и да опитате късмета си с големите издатели или да се самопубликувате с помощта на професионалисти, създаването на кампания в PavelAndreev.BG ще ви помогне да съберете необходимите средства.  Набирането на средства е най-лесният и ефективен начин за постигане на целите ви.  Нищо не бива да пречи на книгата ви да се появи на бял свят. Свържете се с мен, за да стартираме и организираме вашата кампания още днес!


Стартирай Кампания
Сподели