Статии - Какви документи са нужни при лечение в чужбина?
12-ти юли 2023

Какви документи са нужни при лечение в чужбина?

Има някои по-специфични заболявания, които не подлежат на лечение в България. За щастие обаче в много случаи същото заболяване се лекува успешно в други страни. Често например пациентите биват насочвани за лечение в Турция. Когато провеждането на лечение в чужбина е наложително, т.е. ако то не може да ви бъде подсигурено в България, имате възможност да кандидатствате за формуляр S 2 за планово лечение.

За тази цел е необходимо да изберете клиника, където смятате да проведете лечението си. След това трябва да поискате от тях оферта и да кандидатствате в Национална здравноосигурителна каса. Другият вариант да го направите е в районната си здравна каса. В случай, че бъдете одобрени за планово лечение в чужбина, е добре да сте предварително запознати, че здравната каса не покрива пътните разходи, нито пък разходите за хотел. Ако се нуждаете от помощ за покриването на тези разходи, остава вариантът да създадете дарителска кампания. Има и процедури, които не се покриват от здравната каса на съответната държава. Когато те не са част от лечението, също ще се наложи да ги заплатите лично.

Отговорност при изготвяне на документи

Има няколко принципа, които трябва да бъдат спазени обезателно, за да може да разчитате, че документите ви са коректно изготвени.

За жалост понякога се стига до там, че ние или близки хора трябва да се подложат на лечение в чужбина. За да се пристъпи към успешно лечение – често, в някоя от най-добрите болници в Турция, се нуждаем от преведени, в някои случаи - и легализирани медицински документи.

Има и моменти, в които има необходимост от превод на медицинска документация. Това може да се наложи и без обезателно да сме болни. При преместване в друга държава например подобни документи също ще ни потрябват. Най-често необходимостта от съответните сведения възниква, за да могат деца от семейството да бъдат записани в учебно заведение. Тогава обезателно се изисква превод на техните имунизационни картони.

Превод на медицинска документация

За да може да получите най-доброто лечение в чужбина, трябва да осигурите на лекарите подробна и достоверна информация за състоянието си. Преводът на медицинска документация в никакъв случай не е лесна задача и е добре да бъде направен от професионалист с опит в областта на медицината. Преводачът трябва да е в състояние да прилага медицинската терминология правилно, т.е. трябва да притежава специфични умения и знания.

При превод на такъв тип документация отговорността е наистина много голяма, тъй като от него понякога могат буквално да зависят човешки животи.

Основни документи, нужни при лечение в чужбина

Без значение дали сте одобрени за лечение в чужбина по НЗОК, дали сами ще го финансирате или е организирана дарителска кампания, има документи, които при всички положения ще ви потрябват. Епикризата представлява най-основният документ, от превода на който може да се нуждаете при лечение в чужбина.

Информацията, която се съдържа в документа епикриза, всъщност дава пълна и детайлна информация за заболяването. Там е описано и лечението, проведените изследвания, престоите в болница на пациента и въобще – всичко, което трябва да знае лекарят, преди да поеме лечението. На определен етап от лечението си почти всеки пациент получава този документ.

Превод на епикриза обикновено се изисква, когато е взето решение даден пациент да продължи своето лечение в чужбина през здравна каса или чрез набиране на средства за лечение в чужбина. Ако сте в ситуация, в която НЗОК не може да ви помогне, винаги може да организирате онлайн  благотворителна кампания на PavelAndreev.BG. В някои случаи след проведено лечение в чужбина е необходим превод на български език на епикризата. Само по този начин лекарите в България ще могат да се запознаят със състоянието, а това е важно, за да продължат лечението по възможно най-подходящия начин.

В зависимост от заболяването на пациента, за стартиране на лечение в чужбина може да е необходим и превод на медицински справки, резултати от лабораторни изследвания, клинични картини, резултати от ПЕТ скенер или КТ, кръвни изследвания, диагнози и инструкции за лекарствени средства, медицинско свидетелство и имунизационен паспорт.

Кога е нужен превод на медицински документи?

Нуждата от превод на медицински документи се появява с цел да бъде осъществена комуникация между медицинските лица и пациентите им. В противен случай документите, представени от едната страна, няма да могат да бъдат разбрани от другата, а това ще възпрепятства процеса по лечение в чужбина.

Какво е важно при медицински преводи?

Извършването на превод на медицински документ е изключително отговорна задача. Той включва терминология, а точното й предаване касае човешки живот. Единствено по този начин медиците имат възможност да се информират за състоянието на пациента.

Преводачът на медицински документи поема огромна отговорност. Трябва да може правилно да предаде всеки един един термин. В медицинската сфера грешките са недопустими. Най-добрият вариант е преводачите да са специализирали в медицински преводи.

Също така много важна е и поверителността на чувствителната информация, която се съдържа в такъв тип документи. Тя може да бъде свързана със сериозни заболявания, ин-витро процедури и т.н.

В такива ситуации често се налага преводът да бъде спешно извършен. От голямо значение е спазването на договорените срокове. Всяко едно забавяне може да има отражение върху лечението на пациента.

Организиране на кампания за лечение в чужбина през фондация Павел Андреев

Ако се налага да заминете в чужбина за лечение, дори и да бъдете финансиран от НЗОК, със сигурност ще се появяват още много разходи. Често дори и само те се оказват непосилни за средностатистическите българи. За щастие обаче имате възможността да пристъпите към crowdfunding България. Споделете вашите идеи за дарения на Pavel Andreev. Осъществяването на лечение в чужбина е много по-лесно, ако споделите каузата на нашия сайт за дарения.

В случай, че терапията, която трябва да ви бъде приложена може да се осъществи в България, ще ви бъде отказано издаването на  S2. Тогава не може да се възползвате от лечение в чужбина през здравна каса. Възможността за организиране на благотворителна кампания обаче остава. Така например операция при раково заболяване, която може да бъде проведена в България, няма как да бъде одобрена за лечение на рак в Турция например. Ако все пак искате да се лекувате извън страната, създайте кампания на PavelAndreev.BG и се борете да получите най-доброто възможно лечение.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

#краудфъндинг #благотворителна кампания #платформа за дарения #лечение #дарител #бенефициент #онлайн дарение #групово финансиране #кауза #рак #набиране на средства #дарителска кампания #прозрачност #фондация #павел андреев #общност #Турция #идеи за дарения #рак на гърдата #рак на яйчниците #тумор #рак на черния дроб #виртуално набиране на средства #разходи за лечение #Остеосаркома феморис декстри #Остеосарком #карцином #стволов тумор #плеоморфен сарком #рак на дебелото черво #сарком на Юинг #нискодиферециран лейомиосарком #тумор в мозъка #рак на белия дроб #сарком #глиален тумор #тумор на малкия таз #карцином на шийката на матката #тумор на белия дроб #рак на матката #карцином на ларинкса #тумор на жълтъчната торбичка #хориокарцином #рак на ректума #рак на панкреаса #рак на стомаха #тумор в гръбначния мозък #тумор на Вилмс #тумор в подмишницата #рак на костите #рак на гърлото #тумор на меките тъкани #рак на хранопровода #карцином на адренална жлеза #тумор на пикочния мехур #рак на млечната жлеза #карцином на фаринкса #тумор в тестисите #сарком на меките тъкани #разходи #лечение в чужбина
Дари Стартирай кампания