Статии - Какви са разликите между частен приют за кучета и държавен

Какви са разликите между частен приют за кучета и държавен

Приютите за кучета са организации, в които се приютяват животните, които няма къде другаде да живеят. Причините за това са различни. Някои от тях се отвеждат в приют, защото са бездомни или изгубени, но сред тях има и такива, които са изоставени от стопаните си, поради поведенчески или здравословни проблеми. Приютите са местата, където те получават подслон за определено време. Част от тях се финансират от държавата, но повечето са частна собственост, като средствата за изграждането им са събрани с организирането на дарителски кампании. Но какви са разликите между частен приют за кучета и държавен?

Каква е разликата между частен приют за кучета и държавен

Приютите за кучета са организации, които освен, че приютяват бездомните и изоставени животни, те регулират броя им, тяхното залавяне и дават възможност за осиновяването им от нови собственици. У нас има два вида приюти за кучета, които се различават значително един от друг.

Държавни приюти за кучета

Държавните приюти за кучета, които се наричат ​​още градски приюти, се създават от държавата и получават финансиране от държавния бюджет. В много от случаите обаче, тези средства съвсем не са достатъчни, за издръжката на животните. Кучетата, които се подслоняват в държавни приюти, най-често са бездомни, заловени на улицата или такива, които са били домашни любимци, но са приети, по искане на собствениците им. Политика на тези приюти е да регулират броя на приютените животни, като евтаназират тези от тях, които са били в приюта много дълго време.

Частни приюти за кучета

Частните приюти за кучета са обществени организации, създадени от доброволци и хора, които не са безразлични към проблема с бездомните животни. Те не получават финансиране от държавата и могат да съществуват само благодарение на средствата, събрани от дарителски кампании. Това най-често става през сайт за дарения, където любителите на кучета и грижовни хора, събират пари за тяхната издръжка. В частните приюти за кучета се полагат грижи за тези животни, които наистина имат нужда от помощ. Най-често това са болните и ранени кучета от улиците на града, или тези, които са станали жертва на лоши хора или неблагонадеждни стопани, които не искат да се грижат за тях.

Каква е ролята на Фондация Павел Андреев

Ние от Фондация Павел Андреев вярваме в доброто и човечността и в това, че хората не са безразлични, към съдбата на бездомните и отхвърлени кучета, които се нуждаят от много грижи и любов. На нашата страница PavelAndreev.BG е поместена информация за множество благотворителни кампании, които целят събирането на средства за подпомагане на животните в частните приюти. С тях ние целим да дадем своя принос за общото благо на кучетата и призоваваме всеки да участва активно в решаването на техните проблеми, създавайки по-добра среда и условия за живот.

Пример за такава кампания е Да спасим крачето на Флин . Той имаше нужда от ортродеза, която да фиксира крачето му в правилна позиция, за да може да се движи отново.

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG.

Нуждите на приютите от дарения

Статистиката сочи, че през годините броя на кучетата в частните приюти се увеличава все повече. За съжаление, много малка част от тези животни намират нов дом и ново семейство. Оставайки в приюта, те се нуждаят от храна и много грижи, което води до необходимостта от финансиране. Добрата новина е, че има много начини за подпомагане на приютите за кучета, благодарение на дарителски кампании  и благотворителни кампании, чрез които се набират средства за животни.

Как да помогнем на кучетата в приютите

Много са начините, по които всеки може да помогне на кучетата в приютите. За да подобрите техния живот, можете да се включите като доброволец в приюта във вашия град, а ако не можете или нямате време да го направите, можете да дарите пари или стоки, с които да подпомогнете отглеждането им.

Станете доброволец

Един от начините да помогнете на кучетата в приютите е да се включите като доброволец. Поинтересувайте се и открийте къде във вашия район има подобна организация и проучете какви са нуждите им. Разнообразието от работни места, зависи, както от нуждите на приюта, но ще бъде съобразено и с вашите умения. В тези организации, най-често се търсят хора, които да общуват и да обучават кучета или от такива, които да обслужват клиентите на приюта, за да помогнат на потенциалните осиновители да изберат най-подходящото за тях куче. Други задачи, които можете да изпълнявате в приюта за кучета и с които можете да се заемете, като доброволец са:

  • Разхождане на кучетата;
  • Къпане на кучетата, за поддържане на добрата им хигиена;
  • Дресировка на кучетата, за изграждане на необходимите навици;
  • Полагане на ветеринарни грижи за поддържане доброто здраве на кучетата;
  • Поддържане на добър външен вид на кучетата.

 Приютите  за кучета много често се нуждаят и от помощ за набиране на средства, маркетинг и  други административни дейност. Ако имате необходимите знания и опит, то можете да им помогне и с тези специализирани услуги.

Набиране на дарения

Освен като доброволец, можете да помогнете на кучетата в приютите, като участвате в различни благотворителни каузи за набиране на средства, с които да помогнете за изхранването и полагането на необходимите грижи за животните. Най-добрият начин да разберете от какво има нужда организацията е като отидете на място. Обърнете внимание на броя животни в приюта, в какви условия живеят и дали за тях се полагат необходимите грижи. Попитайте ги от какво имат нужда. Това може да са различни артикули, храни или лекарства, необходими за полагането на медицински грижи. Освен за тях, от приюта за кучета може да имат и нужда от средства за ремонтирането на постройката или за построяването на нова сграда. Ето няколко различни идеи за благотворителност, от които можете да се възползвате:

Организиране на разпродажба

За да съберете средства за приюта за кучета, можете да организирате разпродажба на стари и ненужни вещи или да организирате продажба на различни печива в училище, парите от които да дарите на приюта за кучета.

Организиране на дарителска кампания

За да съберете средства за приют за кучета, можете да създадете сайт за дарения, чрез който да апелирате, че съответната организация се нуждае от финансиране. Това можете да направите и като се свържете с нас и обсъдите своите намерения с Павел Андреев, който е основател на фондация Павел Андреев, занимаваща се с благотворителна дейност. Ние ще ви дадем много идеи за благотворителност и ще ви помогнем да осъществите своята благородна кауза.

Като доброволец или със събирането на средства, можете да помагате не само на кучетата в приютите, но и на бездомните животни в нужда. Включете се в различни проекти и помогнете на тези невинни същества да намерят своя нов дом и ново семейство, където да бъдат отгледани с много внимание, грижи и любов.

Сподели